Lelassítani egy hiperaktív gyereket?

Több okból is ajánljuk. A legnehezebb, hogy elhidd, működhet, és hogy ki is próbáld. Például a jógát. Lecsendesít vagy vicces kikapcsolódás és közös élmény, kötődés a nap bármely szakában, amire a legnagyobb szüksége van a fejlődő szelférzésnek. Nincs szükséged különösebb eszközökre és spéci ruházatra sem.

Ismersz-e figyelemhiány zavarral küzdő “rossz” gyereket? Többet is?

A figyelemzavaros gyerekeket sokszor bélyegzik meg neveletlennek, tiszteletlennek, szemtelennek, “rossznak”. Mielőtt pálcát törnél a szülők nevelési elvei felett, vagy szülőként kétségbe esnél, hogy, akaratos, nehezen kezelhető a gyermeked, segít, ha megérted, hogy sokkal több húzódhat meg az akarat háttérben. Az “akaratos” gyerek ellenkezése pont nem az akarat kifejeződése. Valójában az akarat hiányát jelöli. A figyelemhiány zavarral élő gyerekeknek szinte nincs is akarata, ha ezen azt a képességet értjük, hogy tudja mit akar, és képes ehhez a célhoz a kudarcok, nehézségek és zavaró impulzusok árán is ragaszkodni. Ez az “akarat” természetes, éretlen ellenállást tükröz, akiben még nem fejlődött ki az érett és tudatos akarat. Ez az irányítottságtól való félelemből táplálkozik, és normál esetben a legjellemzőbb időszaka a totyogó és serdülőkor. Figyelemhiányos gyerekeknél elhúzódik, sőt egy folyton jelenlévő erővé válik, megnehezítve a személyes kapcsolatot, akadályozva az iskolai teljesítményt, munkahelyi előmenetelt.

Mivel segíthetünk szülőként a frusztráció és ellenállás mérséklésében?

A szülők attól félnek, hogy mélyen meghúzódó személyiségvonásban gyökereznek a nehézségek, és nem orvosolható. Attól féltik a gyermeküket, hogy ez gátat vet a későbbi kibontakozásukhoz, boldogulásukhoz. Bénítólag hat a gyerek begyűrűződő önbizalomhiánya, féltik a kirekesztettségtől.

Csak gyerekek szenvedhetnek ettől vajon? Mivel segíthetünk mi szülőként? (A figyelemzavar felismerése, fejlesztése szakmai hozzáértést és fejlesztési tervet igényel. Ha bármilyen ezzel kapcsolatos kérdés vagy gyanú merül fel a szülőben, minél hamarabb forduljon szakemberhez, mert a korai fejlesztés nagymértékben hozzájárul a tünetek enyhítéséhez, kezeléséhez. Önmagában a jóga nem elegendő.)

- A kötődés és jó szülő-gyermek kapcsolattal mindenekelőtt.

- Ne vegyük személyes támadásnak az ellenakaratot. Ne csináljunk belőle hatalmi harcot.

- Engedjünk teret bizonyos szintű ellenállásnak, és számítsunk rá. A kontroll a mi kezünkben legyen.

- Bátorítsuk az érzelmek nyelvi kifejezésére fejlesztve az érzelmi intelligenciát.

- Vegyük észre, ismerjük fel a mi ellenkezéseinket is.

- Hozzuk helyre, amit elrontottunk. Később lecsillapodva azonnal lépjünk.

- Tanítsuk meg a gyermekünknek az önfegyelmet, ahelyett, hogy mi irányítanánk.

A jóga több ponton is segítségül hívható.

dsc02182.jpgA jóga az elme uralására utal és az egyesülésre, összekapcsolódásra a természettel. Gyermekkorban különösen jó hatással van a gyermek saját testének - fizikai és mentális képességeinek - nem-versengő, szeretetteljes környezetben való megismerésére.

- Fejleszti a fókuszáló és koncentrációs készséget mind befelé mind a környezet felé.

- Növeli a test és az elme rugalmasságát valamint a kipihentség érzetét.

- Nyugalmat, higgadságot “tanít”.

- Erősíti az izmokat, javítja a testtartást.

A jóga minden gyerek számára ajánlott, nem csupán a “jólnevelt” gyerekek privilégiuma, sőt. Minden korosztállyal jógázhatunk.

Az óvodás gyerekjóga

Elsajátítása dinamikus. Sok kúszást, mászást, gördülést, lógást/lógatást, forgást tartalmaz, ami mind jó hatással van a hiperaktív és figyelemzavaros gyerekekre. Az állatbőrbe bújás, nyávogás, bőgés oldja a feszültséget, és játékos módon sajátítják el az ászanákat.

Iskoláskorban

dsc02319.jpgLehetőség van tudatosítani a légzéstechnikákat. Koncentrációnövelő, testtartást-javító ászanákkal segíthetünk az iskolai élethez “adaptálódni”. A jobb-bal agyfélteke működése is jól aktivizálható jóga gyakorlatokkal. Az iskolás gyerekekkel már összehangoltabb csoportos, páros gyakorlatok is kivitelezhetőek, valamint bizalom-játékkal az érzelmi intelligenciájuk is fejleszthető.

A gyermekjóga-foglalkozásokon testi-lelki-szellemi szinten átélt örömteli élményekből gyermekeink egész életük során táplálkozni tudnak.

Növekszik az állóképességük, testük rugalmassága, egészségesek lesznek, könnyebben elkerülik a betegségeket és a stresszt. A fizikai hatásokon kívül mentális javulás is tapasztalható, a jógázó gyerekekben hamar kialakul a fegyelem, az egészséges értékrend és a kreativitás is.

Minden gyerek különleges a maga nemében, és tökéleteset alkot valamiben. Ezeket az üzeneteket juttatjuk el hozzájuk.
Hogy kerültem kapcsolatba a DODA JÓGÁval?

img_8179.JPGNagyon hasznos, megnyugtató, ‘szemfelnyitó’ könyvet kezdtem olvasni figyelemhiány zavaros gyerekekkel kapcsolatban, mert itthon is érintettek vagyunk (Szétszórt elmék, Dr. Máté Gábor). Ahogy haladunk korban előre, az ellenállás mértéke egyre erősebbé válik bizonyos dolgokkal kapcsolatban - ez leginkább a tanulás, jelenleg itthon tanulás -, és eszköztelenné váltam. Rájöttem, hogy az eddig olvasott, hallott, kipróbált módszerek nem működnek. Saját magam lazítására, és az itthoni feszültség oldására találtam ezt jó megoldásnak, és úgy kezdtem elmélyülni jobban a ‘jóga és feszültségoldás’, ‘jóga és figyelemzavar’, ‘jóga gyerekkel’ témakörökben. Több ponton magunkra ismertem, így belevágtunk.

Ha te is küzdesz hasonló problémákkal, akár figyelemzavaros gyerekkel vagy “egyszerűbb” életkori sajátosságból fakadó ellenállásokba ütközöl, akkor segíthet Nektek is.

Picit bővebben rólunk:

- Nincsen jógás múltunk.

- Iskolakezdés előtt derült fény, hogy figyelemzavarral, és határon táncoló hiperaktivitással van dolgunk.

- 2 éve rendszeres fejlesztésre járunk, aminek érződik a pozitív hatása.

- Itthon tanulási nehézséggel küzdünk, hullámzó intenzitású ellenállással, utálkozással.

- Egyre gyakoribb a hirtelen fellángoló szülő-gyerek egymásnak feszülés.

Amikor jön a feszkó, megpróbálok nem erővel további ellenállást generálni, hanem elővenni pár vicces jóga kartyát, és megcsinálni közösen. Már a grafikája mosolyra fakaszt, és egyelőre kizökkent mindkettőnket az egymásnak feszülésből. Mivel én is kezdő jógi vagyok, ezért produkálunk vicces pózokat :).

Mi van a DÓDA JÓGA dobozban?

img_8173.JPG22 db ászana - jóga póz + használati utasítás. A színes, számozott kártyák egyik oldalán egy kedvesen vicces grafika, a másik oldalán a kivitelezés módja található.

Az ászanák be vannak számozva, az eleje természetesen lazább bemelegítő jellegű, későbbre tartogatva a bonyolultabb kivitelezést. A cél, hogy minél tovább tudjuk szabályosan kitartani ezeket anélkül, hogy megfeszülnénk. Az elménket közben koncentráltan irányítsuk a gyakorlatra, figyelve a testünk és légzésünk, izmaink működését.

Kor és koncentráltság függő, hogy egy gyerek hány kártyát tud kivitelezni. Gyakoroljatok, lazuljatok közösen.

Saját TIPP: Teremtsetek megfelelő környezetet, bízd rá az “ellenálló” félre, szeret segíteni, lesznek ötletei.

Tegyetek be halk zenét, kapcsolatok be aroma diffúzort vagy párologtassatok illóolajat.


Keresd itt a DODA JÓGA kártyákat!Seres Sára, a Reflexshop munkatársának írását olvastad.

forrás:

Szétszórt elmék - Dr. Máté Gábor

Mandala jóga - Debrecen

DODA JÓGA

Kapcsolódó termékek