Két gyerek, egy beszélő kakas és egy csapat minikalóz

A Lili, Mikkó és a minikalózok a Pagony legújabb sorozatának, a Zseblámpás könyveknek egyik első megjelent kötete. Szuper vicces és kalandos történet egy testvérpárról, akik azt gondolják, hogy kissé utálatos nagybátyjuknál, Jimnél az unatkozáson kívül nem sok minden várja őket, amíg szüleik távol vannak.
De nagyobbat nem is tévedhetnének! Ismerd meg a sorozatot és a regényt is!

Biztosan sokan ismeritek a Most én olvasok!-sorozatot és az Abszolút könyveket is. Előbbi az épphogy olvasni tudó korosztályt segíti abban, hogy megismerjék azt a sikerélményt, amit egy önállóan olvasott mese nyújtani tud. Utóbbi pedig a 9-12 éves korosztályt célozza nekik, róluk szóló, hol vidámabb, hol kicsit elgondolkodtatóbb témájú regényekkel.
De volt egy igencsak ordító űr a kettő között, amit mi is érzékeltünk és ti is jeleztetek felénk: mi van azokkal a gyerekekkel, akik már túl vannak a Most én olvasok! szintjén, de még túl nagy kihívás számukra egy több száz oldalas regényt elolvasni?
Pedig ők az a korosztály, akiket a legfontosabb lenne megnyerni az olvasásnak. Nagyon lényeges, hogy olyan könyvek közül választhassanak, amik egyszerre jelentenek kihívást és sikert, ugyanakkor maiak, szórakoztatóak és lekötik a figyelmüket.
A cél az, hogy a gyerekek élvezzék az olvasást, így a Zseblámpás könyvek egytől egyig vidám, kalandos és pörgős olvasmányok. Teljes mértékben regény hosszúságúak, 150-200 oldalasak, de még vannak bennük fekete-fehér képek, viszonylag nagy a betűméretük és szellősen szedettek.

lili_mikko_es_a_minikalozok_borito_1000px.jpgA Lili, Mikko és a minikalózok az egyike a sorozatban elsőként megjelent 3 kötetnek, és már a címe alapján is alig vártam, hogy a kezemben tarthassam! Kislánykoromban volt egy kedvenc mesém, Giorgio bácsi volt a címe. Egy olyan nagybácsiról szólt, aki szó szerint allergiás volt a gyerekekre, mégis vendégül kellett látnia unokaöccsét és unokahúgát. Természetesen teljes káoszba és mókába fulladt ez a látogatás, én pedig úgy éreztem, nincs ennél viccesebb sztori! Ráadásul ez volt az egyik első olyan könyv, amit teljesen egyedül olvastam végig.

Lili és Mikko története ezt a szép emléket idézte fel bennem. Ugyanúgy két talpraesett gyerek a főszereplője, és nekik is van egy nagybátyjuk, Jim, aki ugyan nem allergiás a gyerekekre, de pontosan úgy viselkedik, mintha az lenne. És ez a három ember egy fedél alá kényszerül, a gyerekek szülei ugyanis üzleti útra indulnak.
Jim gyerekekhez való viszonya finoman szólva is sajátos: csak úgy engedi leülni őket a székre, ha előtte leterítik törölközővel - mivel meggyőződése, hogy a gyerekek mindent összepiszkolnak. Most nem bocsátkoznék összes furcsasága felsorolásába, de van még bőven a tarsolyában, ami pont elég ahhoz, hogy Lili és Mikko minimális lelkesedéssel nézzenek a látogatás elébe.

Itt elolvashatod, hogy indul a kaland!

Természetesen nem született volna meg ez a regény, ha a vakáció nem alakul egészen másképp, mint ahogyan azt a résztvevők elképzelték. Felbukkan ugyanis a színen egy igen érdekes idős hölgy, Telma Salamander, Jim szomszédja, valamit Falábú Forstén, a nyugdíjas kalóz. Na és persze Pedro, a kakas. Ja, meg a minikalózok, őket majdnem kifelejtettem, pedig nagyon fontos szereplők!

Ami az egyik kedvencem ebben a kötetben, az a gyerekek és idősek barátsága. Az idős emberek többnyire vagy egyáltalán nem kapnak szerepet a gyerekkönyvekben, vagy jóságos nagymamaként és nagypapaként vannak jelen. De ez a történet egészen más: Telma és Forstén bár jóságosak, egyáltalán nem unalmasak, sőt! Telma jógázik, beszélő kakast tart a kertben és nem mellékesen igazán mesteri reggeliket készít.

És mesél a gyerekeknek az évente megrendezett virágfesztiválról, amit évek óta Rita Wanni nyer - csalással. A kis csapatnak eltökélt célja, hogy ez idén másként legyen. Szép lassan azonban egy egészen szép kis bűntény is kibontakozik a könyvben, és akkor még az elszabadult minikalózokról szót sem ejtettünk... Olyan érzésünk van olvasás közben, mintha egy élénk fantáziájú gyerek fejéből pattant volna ki az egész: minden oldalon újabb meghökkentő, mókás vagy izgalmas fejlemény vár minket.

Ez a könyv egy igazi varázslat, ami azonnal és visszavonhatatlanul beszippantja az olvasóját, legyen az 8 éves vagy 88. Mi nagyon szeretjük, szeressétek ti is!

Kosárba teszem!
Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Micsoda csapás!