Most én leszek a...

Miért fontosak a szerepjátékok?

Tudtad, hogy a szerepjáték már az ősember számára is fontos volt? Nem csoda hát, hogy minden kisgyerek olyan természetességgel kezd el szerepeket játszani, legyen szó főzőcskézésről vagy tűzoltásról. Hiszen belénk van kódolva. Amellett, hogy hatalmas móka, ezek a játékok nagyon hasznosak is a kicsik számára. Mutatjuk, miért!

Főzőcskézés biztonságos keretek között

jhfghf.jpegA gyerekeket minden érdekli, amit a felnőttek csinálnak, és természetesen mindent szeretnének is kipróbálni. De például sohasem engednél egy háromévest a forró tepsi vagy az éles kések közelébe, ugye? A játékkonyhában azonban bátran főzőcskézhetnek, vagdoshatják a fakéssel a tépőzáras gyümölcsöket anélkül, hogy a frászt hoznák a szülőkre. Ilyen módon az alapvető biztonsági szabályokat is begyakorolhatják, ráadásul azonnali pozitív visszacsatolást adhatunk nekik egy “De finom lett a leves!” vagy egy “Ennél jobb kávét még sosem ittam!” formájában.

Nálatok mi hiányzik még a babakonyhából? Játékmixer fából? Szeletelhető ételek? Turmix készlet? Vagy egy teljes szett konyhai eszköz sütéshez-főzéshez? Esetleg egy séfruha? Rendeld meg innen!

Önállóság és önbizalom

jabat257ugzf.jpegEzzel rá is kanyarodunk a következő pontra. Semmitől sem fejlődnek jobban a gyerekek, mint attól, ha úgy érzik, értékeljük az erőfeszítéseiket. Még akkor is, ha az eredmény “csak” egy játéksüti, vagy egy csinosan elrendezett teáskészlet, amiben legfeljebb víz van, vagy még az sem. Mindemellett a hasonló játékokkal hosszú időre el tudják magukat foglalni a kicsik, amiből egyrészt bátorságot meríthetnek - lám, akkor is minden rendben van, ha anya/apa nem ülnek folyton mellettem -, másrészt a szülők is visszakaphatnak néhány percet a hiánycikként számontartott énidejükből.

Válogass a rókás teakészlet, a fa jégkrém szett, fenséges sütemények, és varázslatos muffinok közül!

Gondoskodás és felelősségérzet

bhfd.jpegA papás-mamás játék, az összes kisállat és baba rendszeres megetetése és betakargatása szinte biztos, hogy egyik kisgyerekes család számára sem ismeretlen. Talán azért, mert a kicsik ebben a gondoskodó formában találkoznak először a szeretettel, a kötődéssel, és azonnal maguk is szeretnék kipróbálni, gyakorolni valakin, aki még náluk is kisebb. Így ők, a gyerekek is belehelyezkedhetnek egy kicsit a felelősségteljes felnőtt szerepébe. Ráadásul némi gyakorlatot szereznek arra az esetre is, ha netalán kistestvérrel egészülne ki a család.

Az sem ritka, hogy nagy érdeklődést mutatnak például a takarító felszerelés iránt, hiszen a szüleik azzal is gondoskodnak a családról hogy tisztán tartják a közös otthonukat. Természetes, hogy segíteni szeretnének benne a kicsik is! Különösen, ha dicsérő szavakkal erősítjük meg őket ebben. Ez a gyakorlat abban is segíthet, hogy a későbbiekben, ha már kicsit nagyobbak, könnyebb legyen bevonni őket a ház körüli feladatokba.

Tedd kosárba ezt az aranyos nyuszigondozó babatáskát! Kattints ide vagy ide két szuper takarító készletért!

Játszva tanulás, szókincs fejlődés

pt3485.jpegEgy másik lenyűgöző dolog az óvodásokban, hogy szinte mindenre kíváncsiak, és szivacsként szívják magukba az új ismereteket. Valószínűleg mind láttunk már olyan kisfiút vagy kislányt, aki minden autómárkát felismert, vagy első ránézésre meg tudta mondani egy mozdony fajtáját. Ugyanígy sokan érdeklődnek a ház körüli, és nyilván tiltott szerszámok iránt is. Főleg azért, mert nem szabad hozzányúlni! De egy játék barkácskészlet segítségével számtalan dolgot kipróbálhatnak ők is játékból, és hamarosan zavarba fogják hozni a gondnok bácsit az óvodában, ha véletlenül villáskulcsot mond a franciakulcs helyett.

Itt egészen piciknek és nagy ovisoknak vagy kisiskolásoknak is találsz szerszámkészletet! Sőt, a kiskamaszoknak már igazi barkácskészletet is rendelhetsz a Kids at Work kollekcióból!

Negatív élmények feldolgozása

plan-toys-verkleedspullen-dokter-set.jpegNekünk, felnőtteknek sem mindig egyszerű megfogalmaznunk, mi is bánt minket. A gyerekek esetében ez egy sokszorosan bonyolult kérdés. Elképzelhető, hogy a szavaik sincsenek meg rá, vagy túlságosan félnek valamitől ahhoz, hogy egyáltalán beszéljenek róla. A játékaikban azonban nemhogy előjönnek ezek a problémák, de a megoldást; a megismerést is magukkal hozzák. Vegyük például a doktornéni vagy bácsi meglátogatását. Nehéz baráti vizitként eladni a dolgot. Viszont ha a gyerekek otthon eljátszhatják a várótermi, vagy éppen a vizsgálóban rájuk váró eseményeket, ha belebújhatnak az orvos szerepébe is, sőt, még mintát is kapnak a bátor viselkedésről a szüleiktől (akik a játékban természetesen gyerekek), máris könnyebben fogják venni az akadályokat, hiszen jobban értik, mi fog ott történni. A legnagyobb félelem mindig az ismeretlen, és ezt egy módon űzhetjük el: ha foglalkozunk vele.

Válassz mindennel felszerelt orvosi táskát a Plantoys vagy a Magni gyártótól!

Kreativitás

ld7061.jpegA kicsik elképesztően színes fantáziával bírnak. A mi dolgunk csak annyi, hogy engedjük szárnyalni. Legyen szó valamilyen hősies kalandról, vagy egy furfangos gonosztevő kézre kerítéséről, biztosak lehetünk benne, hogy elő fognak állni pár olyan ötlettel, ami nekünk eszükbe se jutott volna. Hasonlóképpen, talán nem mennénk az utcára rózsaszín és narancssárga arccal, de tagadhatatlan, hogy annak is megvan a maga bája. Ha megtaláljuk a megfelelő, bőrbarát és könnyen mosható játék sminkkészletet, egészen bátran engedhetjük, hogy gyermekünk kedvére kísérletezzen a színekkel és a formákkal a saját arcán. És ki tudja. Talán még el is leshetünk tőle valamit.

Találd meg itt a tökéletes fodrász szettet, a legszebb púderes dobozt, vagy a legcukibb pipere asztalt a Djecotól!

Kapcsolódó termékek