5+1 jótanács, ha kutyával utazol

Megérkezett a Pitypang Autózik!

Itt a jó idő, végre mehetünk kirándulni! Így van ezzel Lili és családja is a Pitypang és Lili-sorozat legújabb részében. Vajon sok játékkal kényelmes dolog piknikezni? És hogyan utazzunk biztonságosan, ha kutyus is van az autóban? Pásztohy Panka új, imádnivaló meséjében ezekről is szó esik. Itt a Pitypang autózik!

pitypang_autozik_borito_1000px.jpgAzt biztosan minden kisgyerekes szülő tapasztalatból tudja, hogy gyerekkel sokkal körülményesebb bárhová utazni. Ahova egy hátizsák és egy vonatjegy elég volt, oda most plusz egy bőrönd kell, és egy autó sem árt. Szintén több extra dologra kell figyelnünk, ha négylábúval kelünk útra, például nálunk van-e az oltási könyve, útlevele, a szájkosara, nyakörve, vagy van-e megfelelő biztonsági övünk a kutyus számára.

A körülményesebb azonban nem jelenti azt, hogy ne érné meg gyerekekkel és/vagy állatokkal útnak indulni! Egészen más élményekkel gazdagodik a család, ha együtt fedeznek fel új tájakat, vagy régi kedvenc helyeket egy új perspektívából. Semmi sem fogható ahhoz, ahogy a gyerekek lelkesen rácsodálkoznak akár a legegyszerűbb dolgokra is, rajtuk keresztül mi is új színben láthatjuk a világot. Ehhez pedig messze sem kell utazni, egy sétálós kirándulás vagy egy vízparti piknik ugyanolyan élmény lehet belföldön is, mint a világ bármely más országában.

Tedd kosárba Pásztohy Panka új mesekönyvét!

pa1.pngPásztohy Panka rajzaLili és családja is éppen piknikezni indul, a két kislány, Lili és Lotti azonban az összes játékukat magukkal szeretnék vinni. Anya és Apa alig tudják lebeszélni a gyerekeket arról, hogy játékokkal tömjék meg az autó csomagtartóját, ekkor azonban betoppan Pitypang, aki csak a labdáját viszi a kirándulásra. Lili és Lotti végül beleegyeznek, hogy ők is csak egy-egy játékot választanak, Lili a piros autóját, Lotti pedig egy plüssnyulat.

Az autózás hosszú ugyan, de egy kis pihenővel a benzinkútnál és néhány úti játékkal (mit például, hogy szóljon, aki először piros autót lát) már nem is tűnik olyan unalmasnak. A folyóparti piknik pedig igazi kaland! A lányok gyönyörű kavicsokat gyűjtenek, Pitypang pedig izgatottan szaglászik és labdázik. Hazafelé már senkinek nem jut eszébe nyafogni a hátsó ülésen, a lányok és Pitypang is jól elálmosodtak a nagy szaladgálásban.

Pásztohy Panka meséjében több elrejtett jótanácsra bukkanhatunk a gyerekkel és kutyusokkal való kirándulás kapcsán. Lássuk, mi mindent érdemes észben tartani, ha négylábúakkal utazunk:

pa2.pngPásztohy Panka rajza1. Biztonság

Ahogy a lányoknak is van saját gyerekülésük, úgy Pitypangnak is speciális biztonsági övre van szüksége, ami a hámját az üléshez kapcsolja. Kisebb testű állatokat a hordozójukban szintén szállíthatunk az ülésen, egy nagyobb kutyust azonban a legcélszerűbb a csomagtartóban, a számára kialakított utazódobozban fuvarozni. Ez nem csak azt előzi meg, hogy az izgő-mozgó kutya megzavarja a sofőrt, de egy esetleges baleset alkalmával az állat is nagyobb biztonságban van így.

2. Pihenők

Ahogy Liliék is szünetet tartanak, hogy kinyújtóztassák a lábukat, úgy gazdiként is érdemes egy kis pihenővel számolni, amikor a kutyus szaladgálhat egy keveset.

pa3.pngPásztohy Panka rajza3. Hidratálás

Ne felejtsük otthon a vizestálkáját sem, egy megálló tökéletes alkalom arra, hogy a gyerekek megtízóraizzanak, a kutyusok pedig igyanak pár kortyot.

4. Mozgás

Ha hosszabb útra készülünk, érdemes előző nap jól átmozgatni a kutyánkat, futtassuk meg, vagy labdázzunk vele egy nagyot, hogy kevésbé viselje meg a sok üldögélés. Ezt megérkezés után is megismételhetjük.

5. Etetés - Ne sokat!

Ahogy mi sem utazunk szívesen egy nehéz és laktató lakoma után, úgy a kutyusunkat sem okos dolog túletetni utazás előtt. Az út alatt is legfeljebb pár falatot adjunk neki, ha muszáj, víz és néhány jutifali azonban mindenképpen legyen nálunk!

pa4.pngPásztohy Panka rajza+1 Játék, és még pár apróság

És természetesen, ahogy a gyerekek esetében is, jó ötlet berakni egy-két játékot a kutyus számára, ahogy egy pokróc, és egy kullancscsipesz is jó, ha kéznél van az elsősegélydoboz mellett.

Ha mindent összekészítettünk, és realizáltuk, hogy háromszor annyi csomagunk van, mint gyerek és kutya nélkül volt, emlékeztessük magunkat arra is, hogy háromszor nagyobb élmény lesz megmutatni nekik a világot, és közösen új emlékeket gyártani.

Rendeld meg a legújabb Pitypang-könyvet!

Wágner Eszter ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek