Pitypang és Lili titka

Megjelent a legújabb rész!

Pásztohy Panka Pitypang és Lili-sorozata az ovis korosztály egyik legnagyobb kedvence. Nem telik el nap a boltban, hogy ne hallanék boldog kiáltást, amikor megtalálnak egy újabb részt a boltban, ne látnék Pitypang-plüsst szorongató gyerekeket vagy a játszósarokban kuporgó apróságokat valamelyik rész fölé hajolva.

De Lilit és a kiskutyáját a szülők is szeretik, szívesen mesélik, szeretettel beszélnek róla. Sokat gondolkodtam azon, mi a titka ennek a sorozatnak, miért ennyire töretlen a népszerűsége és hogy lehet, hogy még a kisiskolások is sokszor rajta felejtik a tekintetüket. Az egyik oka nyilván a kiskutya, de ne gondoljuk, hogy a kis olvasókat egy cukin megrajzolt kutyussal meg lehet nyerni!

jo_ejszakat_pitypang_borito_1000px.jpgEzekben a történetekben mindenki magára ismerhet, hétköznapi eseményeket dolgoznak fel, mégis mindig van bennük valamilyen kis csavar, új információ vagy nézőpont. Eleve az, hogy Pitypang egy befogadott kiskutya, szerintem szuper üzenet. De van olyan része is a sorozatnak, amiben a kicsik a segítő kutyákról tudhatnak meg többet. Az ember és állat közti szeretetről szólnak ezek a mesék elsősorban, ami így a gyerekek életének szerves része lehet majd.

Most újabb résszel bővült a sorozat, aminek mi nagyon örülünk, és szerintem ti is fogtok, főleg, hogy egy olyan témát vett elő Pásztohy Panka, ami szinte minden család életében előkerül: nem akar aludni a gyerek. El sem tudom mondani, három év alatt hányszor tették fel nekem a kérdést, hogy ilyenkor mégis milyen mese segíthet! Na, például a Jó éjszakát, Pitypang! szerintem biztosan.


Keresd itt a mesét!

pitypang1.pngA történet ott indul, hogy Lili sehogy sem akar elaludni, és kicsit az is zavarja, hogy Lotti, a kistestvére a szüleivel maradhat éjszakára, míg neki a saját szobájában a helye. Ezt egyrészt igazságtalannak tartja, másrészt… hát, picit fél a sötétben, a kertből beszűrődő fura zajok vélt forrását pedig le is rajzolja később a szüleinek: egy nagy zöld szörnyet, aki a legkevésbé sem tűnik barátságos szándékúnak.

Ilyen helyzetben a szülőnek nincs könnyű dolga: egyrészt tudjuk, hogy ha a gyereknek már megvannak a kialakult szokásai, szuper szobája, itt épp még egy aranyos kiskutyája is, aki vele alszik, akkor ideális esetben ennek így elégnek kéne lennie a békés éjszakákhoz, attól függetlenül, hogy milyen változások történnek a család életében.

De ez ennél jóval bonyolultabb a valóságban, az új helyzetek megviselik a gyerekeket, adaptálódniuk kell a változásokhoz, és még az az ovis is, aki korábban egyáltalán nem szorongott lefekvés előtt, simán elkezdhet nyugtalankodni. Lehet persze az is, hogy figyelemre vágyik, de ez is érthető reakció a részéről, és még ha tudjuk is, hogy erről van szó, akkor is komolyan kell vennünk a problémát és megpróbálni a lehető legtürelmesebben reagálni az aggályaira.

Lili szülei is így tesznek, tudd meg a meséből, hogyan!


pitypang2.png
Figyelem, most a cselekmény leírása következik!

pitypang3.pngAz anyukája javaslatára Lili, Pitypang és apa kimennek a kertbe megnézni, hogy mi is a helyzet odakinn, miután lemegy a nap. A furcsa neszek forrásairól szép lassan kiderül, hogy az éjszaka állatainak zörejei, és cseppet sem félelmetesek, ha az ember megismerkedik velük. Találkozunk egy aranyos fülesbagoly-családdal, egy sünivel, sőt, még egy nyesttel is! Lili pedig ámul és bámul, menyi olyan állat él a kertben, akikről ő egyáltalán nem is tudott! Majd szép lassan megnyugszik, hiszen már nem ismeretlenek számára, sőt, még le is rajzolja őket a tesójának, hogy másnap ő is megnézhesse.

Az elalvástól, sötéttől, furcsa lényektől szorongó gyerekeknek megnyugtatásra van szükségük, és ezt sokszor már az meg tudja adni nekik, ha érzik, hogy a problémájukkal nincsenek magukra hagyva és nem csak ők élik át a stresszt, amit a félelem okoz – bár szerintem ezzel mi, felnőttek ugyanígy vagyunk. Ez a mese hatalmas segítség lehet a tanácstalan szülőknek, ha úgy érzitek, kicsit kifogytatok a praktikákból. Ráadásul a jól ismert, hihetetlenül cuki, békés illusztrációk is megtámogatják a történet pozitív hangulatát.

Biztos vagyok benne, hogy a korábbi kötetekhez hasonlóan a Jó éjszakát, Pitypang! is előkelő helyre fog szert tenni az estimese-repertoárban.


Rendeld meg itt a könyvet!

Kapcsolódó termékek