Társasok versengés nélkül

Gondolkozzatok csapatban!

A legtöbbünk szerintem életében nem társasozott annyit egyszerre, mint idén ezekben a világtól elzárt hetekben. Az agyondigitalizált életünkben egy jó társas olyan, mint a friss levegő. Ha be tud szippantani minket a játék, akkor csodálatos órákat élhetünk át együtt, azzal a tudattal, hogy végre valami igazán értelmeset, építőt csináltunk. Értékes időt töltöttünk együtt. Most, hogy össze vagyunk zárva, sokakban nagyobb a feszültség a kelleténél. Érdemes ezért olyan társasokat választani, amik nem a versenyről szólnak, vagy legalábbis nem egymás ellen kell küzdeniük a játékosoknak. Szerencsére egyre népszerűbbek a kooperatív társasok, amikben közös erővel küzdhetünk a célokért. Minél jobban segítjük egymást, annál nagyobb esélyünk van a győzelemre. Ismerd meg a kedvenceinket!

Kezdjünk rögtön a legkisebbekkel!

kis_gyumolcsoskert.jpegHa biztosra akarunk menni, a Haba játékokkal nem nyúlhatunk mellé.

A Kis gyümölcsöskert című játék már 2-3 éves kortól játszható. A játékosoknak egy szín-dobókocka segítségével gyorsan be kell gyűjteniük a gyümölcsöket, még mielőtt a holló odaérne hozzájuk.

A játék a picik türelméhez és képességeihez igazodik, nem bonyolult. Viszont fejleszti a finommotorikát, hiszen a kicsi kezekhez mérten vannak kialakítva a játék kellékei, a kicsi gyümölcsök és a dobókocka.

Játék közben pedig gyakorolhatjátok a színeket, és lehet beszélgetni a kerti dolgokról is.varazstunder.jpgSzintén Habás játék, és 3 éves kortól ajánlott a Varázstündér társas. Igazi kislányok álma a csupa rózsaszín játék, ahol mindenki tündér, és mindenki a tündérhercegnő barátnője, és azzal múlatják az időt, hogy varázspálcával rajzolnak a levegőbe vagy a másik hátára.

Az a cél, hogy a társuk kitalálja a rajzot, mert ha nem sikerül, akkor a leselkedő Manócskáé lesz a dicsőség, aki folyton abban mesterkedik, hogy ne sikerüljenek a rajzok. Vagyis ha nem sikerül felismerni a rajzot, akkor egy manócska kártyát kell húznia a csapatnak.

Attól függően dől el a győzelem, hogy a manócskának vagy nekünk van több kártyánk.Ovisoknak-kisiskolásoknakbogarkak.jpgA Marbusha játékokat egyszerűen kézbe venni is gyönyörűség.

Művészi grafikájukkal és kivitelezésükkel abszolút egyediek a társasjátékpiacon. Nem véletlen, hogy a gyűjtők is imádják őket.

A Bogárkák című játékban a viccesen kinéző bogaraknak kell elmenekülniük a professzor elől, aki megfigyelés céljából gyufaskatulyába szeretné dugni őket. A játékosoknak tehát össze kell fogniuk, hogy a bogárkák megmeneküljenek.


a-kertben.jpgSzintén Marbushka játék A kertben. Nincs is aktuálisabb tavasszal, mint egy jó kis kertészkedés!

A játékosoknak minél több magot kell elültetniük, hogy azok őszre szép kis fává cseperedjenek. Az ültetést azonban befolyásolja az időjárás. Taktikázni kell, hogy sikeres legyen a vetés.

Ezt a játékot lehet versenyezve és kooperatív verzióban is játszani.

Mindkét Marbushka játék 4- 5 éves kortól ajánlott.


rokanyomon.jpgA Rókanyomon játék nagy kedvenc, népszerűsége töretlen. A története szerint egy róka ellopta a rétest, és iszkol vele hazafelé, a rókalyukba. A játékosok detektívekként próbálják kideríteni, hogy ki lehetett a tettes. Gyanúsítottak vannak ugyanis szép számmal! Minden rókának van egy-két jellegzetessége, amiről felismerhető. Van kalapos és szemüveges, esetleg esernyőt vagy retikült tartó – ezek a különbségek fogják lebuktatni őket a játék során. Egy nyomkereső szerkentyű segítségével kizárhatjuk az ártatlanokat és végül megtalálhatjuk a bűnöst – feltéve, ha jól dobunk! Ha nincs mellettünk a szerencse, akkor a róka haladhat a célja felé. Ha viszont ügyesek vagyunk, még időben lefülelhetjük.

Szép, izgalmas, leköti a gyerek figyelmét - mi kell még?

bandido.jpgSzintén népszerű, és előszeretettel viszik szülinapi zsúrokra a Bandido című kártyajátékot, melyben közösen kell megakadályoznunk, hogy a börtönből egy alagúton át megszökjenek a bűnözők.

A járatokat ábrázoló kártyalapokkal addig kell együtt mesterkednünk, amíg minden föld alatti folyosót lezárunk.

Gyors játék, és akár már két gyerkőc is tud vele játszani. A 6+-os korosztálynak ajánlott.

És végük az összetettebb együttműködős társasokmatyas.jpgEgy konkrét történelmi szituációt vett alapul a Mátyás című társas. Az ifjú király épp most került hatalomra, viszont a koronáját elrabolták.

Minden lehetőséget és forrást fel kell használni közös erővel, hogy együtt visszaszerezzük a Habsburgoktól a magyar koronát, hogy azzal megkoronázhassák Mátyást.

A történelemtanuláshoz is meghozhatja a kedvét a gyerekeknek, rengeteget lehet belőle tanulni, és felnőttként is bőven tartogat kihívásokat!tiltott-sziget.jpgA Tiltott Sziget bolthálózat-szerte az egyik legnagyobb kedvencünk, több pagonyos családjában fellelhető társas. Maga a játék is csodaszép, hát még a sztori!

A Tiltott Sziget ugyanis egy ősi birodalom részét képezi, és a legenda szerint négy szent kincs rejtőzik rajta valahol. Ezen kincsek segítségével irányítható a négy őselem. Hogy az Ősök megóvják őket a tolvaj kezektől, úgy tervezték meg a szigetet, hogy amint betolakodók lépnek a felszínére, süllyedni kezd.

A feladat egyszerűnek tűnik, de cseppet sem az: együtt gondolkodva kell komoly döntéseket meghoznotok, versenyezni az idővel, megtalálni és megszerezni a kincseket, majd élve elhagyni a Szigetet… ami folyamatosan süllyed alattatok.

tiltott-sivatag.jpgA Tiltott Sivatag bizonyos szempontból testvére az előző játéknak, a dizájn is nagyon hasonló, és a sztori is hasonlóan lebilincselő: a sivatag kellős közepén eltűnik a radarról egy repülőgép, rajta egy titkos expedíció tagjaival – vagyis veletek. A túlélési esélyek szinte egyenlőek a nullával… kivéve, ha az ősi város romjai között megtaláljátok annak a legendás repülő szerkezetnek az alkatrészeit, ami kihúzhat benneteket a csávából. A feladat nem egyszerű, hiszen a darabok össze-vissza rejtőznek a városban, ráadásul a vizetek is erősen fogy. Hatalmas összefogásra van szükség, hogy élve kijussatok a sivatagból!