Hogyan nevel olvasóvá a krimi?

Megjelent A Katlankapu rejtélye

Újabb nyomozós regénnyel gazdagodott az Abszolút Könyvek sora. Olyan, mintha krimiből nem lehetne eleget írni, kiadni, a kiskamaszok csak úgy falják őket! Ebben a cikkben annak járunk utána, miért is lehet ilyen népszerű ez a műfaj, és bemutatjuk Vincent Thal regényét is. Nagyítókat elő, kezdődhet a nyomozás!

katlankapu_borito_1000px.jpgEgy jó krimi mindenkit odabilincsel a karosszékhez, legyen szó könyvről vagy filmről. De mi teszi ennyire élvezhetővé ezt a műfajt, és hogyan segít abban, hogy megszerettessük a gyerekekkel az olvasást?

A krimi és a mese számos ponton összekapcsolható. Egyik fő jellemzője, hogy élesen elhatárolja a jót és a rosszat, és ez a különválasztás a gyerekek számára is könnyen feldolgozható, hiszen a mesében is így van. Le kell győzni a tűzokádó sárkányt vagy a gonosz boszorkát, és meg kell menteni az ártatlanokat vagy meg kell küzdeni a királyságért.

Nemes a cél, a főszereplők mindig az igazságért küzdenek, amihez sok-sok akadályon átgázolva jutnak el. A krimiben szintén mindig egy bűnügy felderítése a fő motiváció. Az olvasó könnyen azonosul az igazságért harcoló főszereplővel, mert a történet egy olyan intellektuális kalandba vonja be, ahol a nyomozóval együtt, elrejtett utalásokból, apró mozaikdarabkákból próbálja kirakni a nagy egészet és összekötni a szálakat.

Kattints ide és rendeld meg a könyvet!

És a jó krimi éppen ettől igazán nagyszerű: úgy rejti el a sorok között a megoldást, hogy az utólag visszagondolva logikus, érvekkel alátámasztható, mégis váratlan fordulat, hiszen rengeteg apró részlettel tereli el a figyelmet, és a legvalószínűtlenebb nyomok vezetnek a végkifejlethez.

Természetesen a krimi része a borzongatás is, amelyet egy biztonságos fotelből, a saját szoba meghittségében él át az olvasó, és a könyvből kikukkantva a megnyugtató valóságba tér vissza. A különös rejtélyeket és megoldhatatlannak tűnő feladványokat pedig a gyerekek is szeretik, és sokszor számottevően ügyesebben találják ki a megoldást, hiszen a fantáziájukat kevésbé köti gúzsba a korábbi olvasmányok tapasztalata.

Nem véletlen tehát, hogy rengeteg nyomozós könyv készül gyerekeknek. Amellett, hogy a műfaj jellemzően pörgős dramaturgiával dolgozik, az is nagyon vonzó lehet a kiskamasz korosztály számára, hogy bevonódhatnak, a nyomozás részeseinek érezhetik magukat, és a passzív olvasás mellett megdolgoztathatják az agyukat is. Aki egy fejezet után elfáradna vagy megunná az olvasást, és félretenne egy másik regényt, az egy jó krimit biztosan nem tesz le olyan könnyen, hiszen nem csak a megoldás megismerésében, de az aktív nyomozásban is motivált. Így pedig a kevésbé lelkes olvasókból is könnyen válhat könyveket faló detektív.

Olvass bele A Katlankapu rejtélyébe itt!

Vincent Thal regénye tökéletes példája az ifjúsági krimi műfajának. Végig bravúrosan egyensúlyoz a mese és a bűnügyi regény határán.Főszereplőnk egy családi kiránduláson résztvevő tizenéves lány, Csibu, aki egy álmatlan éjszaka következtében szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Mivel azonban a bűntény és a nyomozás is a manók varázslatos, mégis ismerős világában játszódik, egy pillanatra sem túl ijesztő, egészen biztosan nem okoz majd rossz álmokat. Csibu megrögzött krimirajongó, ezért gyorsan át is veszi a nyomozás vezetését, mint “Hivatalosan Megbízott Kriminológiai Szaktanácsadó”.

A rejtélyt nem is szeretnénk elspoilerezni, elég annyi, hogy egyik kérdés veti fel a másikat, míg végül sikerül a tettes nyomára bukkanni. És ahogy az egy jó krimiben szokás, nem is csak egy bűntényre derül fény a történet végére.

Ha Agátakriszti gyerekeknek is írt volna krimit, ezt a könyvet írta volna.” - áll a mottó a regény elején, mi pedig nem is érthetnénk jobban egyet Möszjő Poáróval. De nem csak a nagy klasszikusok juthatnak eszünkbe a regény olvasásakor, hanem például a magyar krimi állócsillaga, Rejtő Jenő is. Vincent Thal humora és történetvezetése, az abszurditás iránti bátorsága többször is eszünkbe juttathatja a Rejtő-regényeket. És hogy egy teljesen kortárs példát is hozzunk, ha valaki szerette Kertész Erzsi Mindig másnap című könyvét, annak A Katlankapu rejtélye is biztosan kedvence lesz.

Kattints ide és szerezd meg most!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek