Légy te is detektív!

Fejtsd meg A Gondolatolvasó rejtélyét!

Elgondolkodtál már azon, hogy a jótanulók élete sem mindig fenékig tejfel? Hogy ők is csak gyerekek, akik barátokra vágynak és játszani szeretnének? Wéber Anikó legújabb vérpezsdítő iskolai krimijében lelepleződik, ki szivatja a tehetséggondozó-szakkörösöket, miközben az újdonsült nyomozók egymást, és önmagukat is jobban megismerik. Az Abszolút Könyvek sorozat legújabb tagja, A Gondolatolvasó egy laza, mégis tartalmas detektívregény, amely izgalmakkal és fontos tanulságokkal is szolgál a felső tagozatos és kisgimnazista olvasóközönség számára. Olvass tovább!

a_gondolatolvaso_borito_1000px.jpgA pengeagyú Vezér Tamást jó szándéktól vezérelt édesanyja negyedjére íratja új iskolába, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozza ki a fiából, ám így sosem marad elég ideig ahhoz, hogy barátokat szerezzen. Csakhogy ebben az iskolában van egy különleges doboz, amelyen keresztül a diákok és a tanárok is üzeneteket küldhetnek a titokzatos Gondolatolvasónak, aki mindig kedvesen válaszol nekik. Tamás vált is néhány levelet vele, és egyből felvillanyozza a névtelen levelezőpartner személyét övező rejtély. Új osztályában bekerül az iskola sztártanárának, Juhász Emesének a tehetséggondozó-szakkörébe, ahol megismerkedik Szaszával, Reginával és Karesszel, és együtt készülnek egy nemzetközi matekversenyre.

A stréber-négyes hamar piszkálódás céltáblájává válik, ezért Tamás indítványozza, hogy a szombati matekverseny után maradjanak az iskolában éjszakára, és járjanak utána, ki szemétkedik velük. A négy gyerek a suliban töltött hétvége alatt sokkal meghökkentőbb felfedezéseket tesz, mint azt valaha remélték volna. Rájönnek, hogy Emese néni Lalival, a gondnokkal szövetkezve csal a matekversenyeken, leleplezik ki szivatta őket az elmúlt hetek során, és még a Gondolatolvasó kilétére is fényt derítenek. Ám a legfontosabb, hogy a közös problémamegoldás során észrevétlenül jó barátok lesznek, és Tamás rábeszéli az anyukáját, hogy többet már ne kelljen más iskolába mennie.

Kattints ide és szerezd meg most!

Wéber Anikó saját oktatói tapasztalata révén nagyon jól átlátja az iskolai dinamikákat, a gyerekek között létrejövő hierarchikus és bajtársi viszonyokat. Emellett a könyv négy főszereplőjén keresztül az írónő rámutat egy rendkívül fontos problémára: ahogy a felnőtteknek szükségük van a munka és a magánélet közötti egyensúlyra, az iskolás gyerekek számára is létszükséglet a tanulás mellett a pihenés, a játék és az emberi kapcsolatok építése. A teljesítménykényszer különböző szorongásokat indíthat el a gyerekekben, amelyekből Wéber Anikó be is mutat párat.

Tamás nagyon vágyik a kötődésre, de egyúttal tart is tőle, mert fél a csalódástól, ami a barátok elvesztésével jár. Szasza a szőke kékszemű kislány-szépségideál, ráadásul a kézilabda-csapat kapitánya. Míg a felszínen egy áhított státuszt birtokol, legbelül vergődik, hogy megtartsa azt. Úgy érzi bármit tesz, csak veszíthet, és a feszültség nem várt módokon tör ki belőle. Regina Szasza mellett örök másodiknak érzi magát, pedig valójában egyáltalán nem kevésbé tehetséges, mint barátnője, csak mások az erősségei. Rajta keresztül megérthetjük, hogy egy introvertált személyiségnek mennyi plusz erőfeszítésbe kerülhet ugyanazt a feladatot elvégezni, mint egy extrovertáltnak, akinek zsigerből jön. Vagy éppen fordítva, hiszen a különböző személyiségű gyerekek másban és másban jók, nem lehet egyetlen tulajdonság alapján értékelni, rangsorolni őket. Az alapvetően humán érdeklődésű Karesz pedig az életében már jelen nem lévő szülőjét próbálja lenyűgözni az iskolai teljesítményével, és nagy igyekezetében szinte elfelejti önmagát.

A Gondolatolvasó sok más tanulságot is csepegtet az olvasónak, például, hogy a győzelem nem minden, a versenyeken nem éri meg csalni csak azért, hogy nyerjünk. Bár a főszereplő gyerekek elég értelmesek ahhoz, hogy megértsék Emese néni okos kifogásait (pl. a feladattípusok ismerete nem csalás), az igazságérzetük is helyén van, és visszautasítják az ügyeskedő tanárt. Ezáltal a könyv az intellektus mellett a moralitás fontosságát is hangsúlyozza.

A Gondolatolvasó egy laza, felvillanyozó tini-krimi, amely a felszín alatt sokkal többet rejt puszta detektívregénynél. Kellemes olvasmány lehet egy őszi délutánra, ha a tanulás mellett valami tartalmas kikapcsolódásra vágynánk.

Tedd kosárba!

Kapcsolódó termékek