Egy óvodásnak is lehet nehéz napja

Megjelentek Vadadi Adrienn új könyvei!

Az óvodai nevelés minden gyerek és szülő számára új helyzeteket teremt a mindennapokban. Vadadi Adrienn nemcsak óvónő, de két gyermek édesanyja is, így mind a két oldalról belelát egy óvodás gyerek életébe. Óvodás lettem! - sorozatát Pásztohy Panka illusztrálja újra, sőt, a sorozat új résszel is bővül!

 

Első kötetei azokból a történetekből születtek, melyeket saját csoportjának írt esténként az aznapi emlékezetes pillanatokról, ezért jól felismerhető volt a történetben saját életterük, ezzel is segítette az egészséges csoportdinamika kialakulását. Tudatos munka eredménye a történetek nyelvi megformáltsága: a szerzőnő nemcsak arra figyel, hogy hol tartanak a gyerekek a pszichológiai fejlődésben, hanem arra is, hogy könnyen érthető legyen számukra a szöveg, ne kelljen a felolvasó szülőnek újra és újra megállnia és elmagyaráznia a szavak jelentését. Viszont igyekszik a szókincs bővítését is támogatni egy-egy vélhetően ismeretlen, vagy többértelmű kifejezés beemelésével. A kötetek végén pedig a szülőket szólítja meg a szerző, nekik nyújt egy kis segítséget, hogy jobban megértsék, milyen változásokon esnek át, milyen folyamatok hatnak óvodáskorú gyerekeikre.

peti_tuzolto_lesz.jpeg

A sorozatban eddig megjelent kötetek olyan témákat dolgoznak fel, mit a beszoktatás, dackorszak, akaratosság, önállósodás, szerepjátékok megjelenése, vagy szocializációs nehézségek. Az első kötet a Peti tűzoltó lesz. A mesékben Peti különböző szerepekbe helyezi magát, hol tűzoltó, hol rendőr vagy mentős lesz. A különböző szerepjátékok azért nagyon fontosak ebben az életkorban, mert a valóság leképzésével nemcsak a pozitív élményeket éli át újra, hanem fontos folyamat a negatív élményeinek feldolgozásában is. Ezen kívül pedig a szociális fejlődésben is szerepet játszik, hiszen együtt alakítják ki a szabályokat és cserélgetik a szerepeket.

Rendeld meg itt Peti történetét!

Az új kötet, a Lea mindent jobban tud középpontjában a túlzott akaratérvényesítés áll. A dackorszak elválaszthatatlanul együtt jár az óvodáskorral, a gyerekek megpróbálnak önállósodni, és megjelenik az akaratosság és a dac. A szülők azzal tudják megkönnyíteni ezt a fejlődési szakaszt, ha nem ellenszegülésnek élik meg, hanem szem előtt tartják, hogy ez egy kihagyhatatlan állomás a kisgyerekek énjének kialakulásában, és nagyon sokban függ a környezet reakcióitól. A gyerekekben elkezd tudatosulni, hogy van, ami jó nekik és van, ami rossz, elkezdik felfedezni szükségleteiket, megtanulják hogyan kell a külvilág tudtára hozni ezeket, és megpróbálják érvényesíteni akaratukat.

lea_mindent_jobban_tud.jpeg

Lea meséit itt tudod kosárba tenni!

Az új kötetben is három mese van: Csecsebecse, Hamm! és Nagy vagyok! Mindhárom történet főszereplője Lea, aki az első történetben nem hajlandó kilépni a királylányszerepből, emiatt nem igazán szeretnének vele játszani a csoporttársai. Ahogy fokozatosan válik meg ékszereitől, úgy köt egyre több kompromisszumot a mese során, hogy végül játszótársat is talál.

A második mesében Lea a barátnőivel anyukásat játszik, folyamatosan cserélgetik a szerepeket, de amikor Ákos is be szeretne szállni, akkor elutasítják és kiközösítik. Ákos megbántódva elvonul egy sarokba, nem érti, hogy a lányok miért viselkedtek vele így. A történet vége persze pozitívan zárul és Ákos kibékül a lányokkal.

Az utolsó történetben Lea inkább a nagyobb tesójával szeretne iskolába menni. Mivel ez nem lehetséges, az oviban próbál nagylányként viselkedni, semmiben nem akar részt venni, mert az kicsiknek való. Próbálja a tesóját utánozni, miközben csúfolja a többieket és szófogadatlan. Végül megtalálja a megfelelő helyzetet, ahol nagylányként tud viselkedni: önállóan felöltözik, mielőtt az udvarra mennek.

Ezekbe a kedves, mindennapi történetekbe könnyen bele tudnak helyezkedni a gyerekek, otthonosan érzik magukat, hiszen ilyesmi már velük is megtörtént, ráadásul még megoldást is kaphatnak a meséktől.

vadadi.jpeg

Vadadi Adrienn ovis meséi beleilleszkednek abba a sorba, amit Marék Veronika indított el a mára klasszikussá váló Boribon-sorozattal, és amiben Berg Judit Maszat-történetei is kiemelt helyet kapnak. Ahogy Boribon vagy Maszat csetlés-botlásait, a világra való rácsodálkozásukat, az őszinte gyermekiségüket a szívükbe zárták az olvasók, úgy Lea, Peti és Vadadi Adrienn összes többi ovis főhőse is végigkíséri őket az óvodás élet minden szakaszán, és a szerző indirekt tanításai, szemlélete beépül a gyerekek személyiségébe.Rendeld meg itt a két új mesét!