Mesés ismeretterjesztés

Különleges pagonyos ismeretterjesztő könyvek

Rengeteg saját kiadású, nem mindennapi ismeretterjesztő könyvünkre vagyunk nagyon büszkék. De mitől is egyediek a Pagony-ismeretterjesztők? Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mi fontos számunkra ebben a műfajban, és néhány izgalmas példát is hozunk! Olvass tovább!

1. Szakmai hitelesség.

Jó esetben persze ez a pont magától értetődik, mégis fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ismeretterjesztő könyveinket kivétel nélkül a szakma avatott ismerői írták. Vibók Ildi molekuláris biológus, és számtalan állat gazdája, gondozója. Tarr Ferenc a BonBon Matiné Műhely ügyvezetője, ahol évente majd 130 zenés produkciót adnak elő országszerte óvodás és kisiskolás gyerekeknek, hogy minél többen szeressék meg a zene és a hangszerek világát. Fenyő D. György középiskolai magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke. Emellett pedig mind izgalmas emberek és remek írók, akik nem csak nagy tudás birtokosai, de át is tudják ezt adni az olvasóknak.

2. Művészi igény.

Nagyon fontos számunkra, hogy a könyveink ne csak hasznosak és tartalmasak, de küllemükben is gyönyörűek legyenek! Olyanok, melyek az európai gyerekkönyvpiacon is gond nélkül megállják a helyüket. Jó példa erre a nagysikerű Sandwich grófja és a nápolyi pizza, valamint második kötete, a Pavlova kisasszony és a dobostorta című szemet gyönyörködtető könyvek, melyeket Horváth Ildikó nagyszerű illusztrációi tesznek vizuálisan is ínycsiklandozóvá, vagy A képek története gyerekeknek, mely a képzőművészettel ismerteti meg a fiatal olvasókat.

3. Valami extra.

Célunk az is, hogy ez az információátadás semmiképp se legyen száraz! Ismeretterjesztő könyveinknek egyedi stílusa van, mely erősen tükrözi az író személyiségét is. Emellett gyakori, hogy egy mese, egy történet is fontos része az ilyen köteteknek. A Harmónia című zenés mesekönyvben Melódia királykisasszony utazza be a zenék birodalmát, és miközben rátalál a saját dallamára, rengeteg zenei stílust, hangszert és fogalmat megismer. Emma A szupercsapat, A szuperlétra és A szuperdió című könyvekben az emberi test rejtelmeit deríti fel egy hasonló felfedező úton, melynek kiinduló pontja mindig egy hétköznapi esemény, a sok házi feladat, vagy éppen az, hogy a kislány szeretné megtudni, neki miért vörös a haja, mikor az anyukája szőke.

miert_gorbe_a_banan_borito_1000px.jpgEgy nehéz nap végén nem biztos, hogy készen állunk megválaszolni olyan kérdéseket, mint például hogy mi zúg a tengeri csigában. Szerencsére létezik a Történetek kíváncsi gyerekeknek-sorozat pontosan ilyen furcsa kérdésekre ad választ. Ráadásul mesés keretek között, szórakoztató formában. A könyvek 4-7 éveseknek szólnak elsősorban, és a korosztály számára teljesen jól érthetően magyarázzák el például azt, hogy miért és hogyan kapcsolódik le a villany a hűtőben, amikor becsukjuk az ajtaját. Nagyon praktikus, hogy minden mese 5-6 oldalas, rövid, abszolút emészthető hosszúságú. Így aztán fáradt estékre is tökéletes, de ha nagyon lelkesek vagytok, akár többet is olvashattok egyszerre.

A kisebb gyerekekre való tekintettel gazdagon, színesen illusztráltak a könyvek, amitől az egész hangulat még mesésebb, cseppet sem „tanulós” lesz, sőt, egyes témákhoz kapcsolódóan még a megértést segítő ábrákat is találhattok benne. De a nagytesók számára is egészen biztosan tartogat majd meglepetéseket, sőt, a felnőtteknek is, úgyhogy ez egy igazi családi olvasmány!

Kattints ide, és válaszd ki a te gyerekedet leginkább érdeklő kötetet!

a_szuperdio_borito_1000px.jpgVibók Ildi 5-10 éveseknek szóló sorozatában, az Emma és az emberi test eddig megjelent három kötetében egy kíváncsi, modern királylány, Emma jár utána annak, hogyan is működik az a csodálatos szerkezet, amiben él: a teste.

A szuperdió - Mire jó az agy? című részben Emma rengeteg házi feladatot kap a szünetre. Pedig a tavaszi szünetnek a játékról és a pihenésről kellene szólnia, nem? Bárcsak lenne egy szuperagya, amivel elég lenne átfutnia az előtte tornyosuló tanulnivalót, és máris fújná az egészet! El is indul Dokihoz, aki éppen ebben a témában végzi a kutatását. Emma és Doki “körbe sétálják” az agypalotát, megismerkednek a különböző területekkel, és összebarátkoznak az ott dolgozó idegsejtekkel is. A történet végére pedig Emma is ráébred, hogy neki már így is szuperagya van, nincs szüksége másikra!

Bár az idegrendszer rendkívül bonyolult szerkezet, Vibók Ildi vicces karakterei, és Mayer Tamás rajzfilmeket idéző illusztrációi segítségével mégis sokat megtanulhatunk róla! Az egyszerű nyelvezet, világos, jól követhető szerkezet, és persze a mese humora is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek valódi tudás birtokába kerüljenek a saját szuperdiójukról.

A sorozat korábbam megjelent részei A szuperlétra - Mire jó a DNS?, és A szupercsapat - Mire jó az oltás? a genetika és az immunrendszer működésébe vezetik be a kis olvasókat.

Ismerd meg a teljes sorozatot!

hova_tuntek_a_krillek_borito_1000px.jpgHa már Vibók Ildinél tartunk, nem hagyhatjuk ki frissen megjelent meseregényét, mely a 7-10 éveseknek szóló Zseblámpás Könyvek sorozatot gazdagítja. Ha imádjátok a kalandos, felfedezős könyveket, melyek vegyítik az izgalmat és az ismeretterjesztést, ha nem tudtok betelni Gerald Durell könyveivel, ha szeretitek az állatokat és különösen a szívetek csücske a történetekben a hóbortos nagybácsi/ nagynéni karaktere, akkor a Hová tűntek a krillek? tökéletes regény lesz a számotokra.

Vibók Ildi a tőle megszokott humorral és alapossággal mesél, ezúttal a sarkkörök állatairól és arról, milyen láncreakciót indíthat be, ha a változó időjárás hatására egyetlen aprócska élőlény eltűnik egy területről.

Ezt a regényt azok a kisiskolások fogják leginkább élvezni, akiket elvarázsol az állatvilág és akik odavannak a kalandos felfedező expedíciókért. Mivel a Hová tűntek a krillek? főszereplője egyes szám első személyben meséli el a kalandjait, az olvasó könnyen a helyébe képzelheti magát. Végül pedig arra is kap egy pár hasznos ötletet, hogy a saját életében hogyan segíthet ezeknek a csodálatos állatoknak egészen egyszerű, mindennapi dolgokkal.

Kattints ide és rendeld meg most!

sandwich_grof_borito_1000.jpgGondolkodtál már rajta, hogy azoknak az ételeknek, amik nap mint nap a tányérunkra kerülnek, mind története van? Valaki egyszer megsütötte az első pizzát, valaki kitalálta, hogy a szendvics remek eledel és valaki rájött, hogy a kakaófa terméséből port lehet kinyerni, és abból isteni italt készíteni. A Sandwich grófja és a nápolyi pizza megismertet minket ezekkel az izgalmas történetekkel!

Pizza, sült krumpli, mindenféle tészták evolúcióját meséli el a könyv, de a tradicionális magyar ételek kedvelőinek sem lesz hiányérzete: a paprikás krumplinak külön fejezetet szentel a szerző, Kalas Györgyi, de sok más magyar fogásról is szót ejt.

És persze a könyv végén recepteket is találtok, de ez már csak hab a tortán! A Sandwich grófja és a nápolyi pizza egy igazi csemege, és nem kell lelkes hobbiszakácsnak lenni ahhoz, hogy beszippantson minket: bőven elég, ha szeretünk jókat enni és kíváncsiak vagyunk!

Kosárba vele!

pavlova_kisasszony_es_a_dobostorta_borito_1000px.jpgHa tetszett a Sandwich grófja, akkor a sorozat második része, a Pavlova kisasszony és a dobostorta után biztosan megnyaljátok mind a tíz ujjatok!

Ettek sütit a fáraók? Mitől volt édes a torta, amikor még nem volt cukor? Hol terem a cukornád? Mi az a mocsi és a baklava? Gyertek velünk egy izgalmas időbeli és térbeli utazásra a sütemények és torták világába, hogy ezekre, és még számos más izgalmas-édes kérdésre megkapjátok a választ!

Az olvasás-képnézegetés során bebarangolhatjátok Kelet és Nyugat földrészeit, hazai és külföldi tájakat, az ott élők kedvenc csemegéit kutatva. Megcsodálhatjátok, milyen leleményes az ember, ha édességre fáj a foga… Gondoltátok volna például, hogy babból is készülhet finom, édes krémtöltelék?

Horváth Ildi rajzai nagyon szerethetővé is teszik a kötetet, garantáltan összefut a nyál a szádban olvasás közben! Ha igaz a mondás, hogy a szívhez a hasunkon át vezet az út, nos akkor a Pavlova kisasszonyt ti is a szívetekbe zárjátok majd!

Rendeld meg itt!

az_univerzum_a_tehenek_meg_minden_borito_1000px-1.jpgA 6-12 éves gyerekek már gyakran tehetnek fel olyan kérdéseket, amikre nem könnyű zsebből előrántani a választ. Milyen jól jönne egy mindentudó zsebszakértő, aki a legváratlanabb és legagyafúrtabb kérdéseikre is egyszerű magyarázatokkal tud szolgálni! Szerencsére erre a célra itt van Az univerzum, a tehenek meg minden!

Gemma Elwin Harristöbb ezer általános iskolás gyerektől gyűjtött össze kérdéseket. A legérdekesebbeket, legviccesebbeket, legfilozofikusabbakat továbbította a témák legnagyobb szakértőinek, akik fáradságot nem kímélve írták meg humoros és könnyen érthető válaszaikat.

Szóval ha legközelebb felmerül a vacsoraasztalnál a kérdés, hogy miért alszunk éjszaka, hogyan keletkeznek a villámok, ehetőek-e a kukacok, csak vegyétek elő ezt a könyvet, és keressétek ki belőle David Attenborough, Michael Rosen vagy Bear Grylls (és még sok-sok kiváló tudós és újságíró) válaszát!

Rendeld meg itt!

harmonia_borito_1000px.jpg

2021 nagy meglepetése volt Tarr FerencHarmónia, a zenék birodalma című mesekönyve a 7-12 éves olvasók számára. Egészen különleges kötetről van szó, ugyanis egyedülálló módon a zene egészéről mesél ahelyett, hogy csak egy szeletét emelné ki.

Melódia királykisasszony izgalmas utazása során megismeri Folkia, Impró, Poppia és Klasszika lakóit, végül pedig rálel a saját dallamára. A Harmóniát lapozgató gyerekek pedig észrevétlenül tanulnak meg olyan dolgokat a zenéről, amivel még az énektanárnőt is zavarba tudják majd hozni!

Rendeld meg itt!

einstein_es_az_idogepek_borito_1000px.jpeg8-12 éves gyerekeknek szól az Isteni szikrák, mely szerintünk a valaha volt legviccesebb ismeretterjesztő sorozat! A kötetek könnyed stílusban, egyes szám első személyben mesélik el azon tudósok életét, akik felfedezéseikkel megváltoztatták az emberi gondolkodást. Mindezt szórakoztató, képregényszerű illusztrációk teszik még viccesebbé és érthetőbbé.

A legújabb részben maga Albert Einstein mesél az életéről és az elméleteiről. Az iskolás gyerek megismerhetik azt a kalandos utat, amit bejárva ő lett a világ egyik legnagyobb fizikusa. Megtudhatják, hogy ha nem épp az egyik elméletén dolgozott, akkor leginkább hegedülni szeretett, vagy a macskájával beszélgetni, és mindig kiállt az atomenergia biztonságos felhasználása mellett. Bár az időgépet végül nem sikerült megalkotnia, ez a könyv mégis visszarepíti az olvasókat Einstein korába.

A korábbi részekben Leonardo da Vinci, Stephen Hawking, Nikola Tesla és Marie Curie életével ismerkedhetnek meg a kis fizikuspalánták.

Fedezd fel a sorozatot!

a_kepek_tortenete_gyerekeknek_borito_1000px.jpgA képek története gyerekeknek című művészettörténeti könyv végigkalauzol minket azon, hogyan jutottunk el a barlangrajzoktól a telefonnal készült fotókig, érintve minden fontos állomást és a legmeghatározóbb alkotókat. Olyannyira nagy sikert aratott az olvasók és a szakma körében egyaránt, hogy a Bolognai Gyerekkönyvvásáron díjat is nyert, és már több, mint 12 nyelvre lefordították.

David Hockney, az egyik legnagyobb hatású kortárs művész jegyzi a könyvet, aki hatalmas tudását szerencsére rendkívül szórakoztató és magával ragadó stílusban tudja megosztani a kis olvasókkal. Hockney alkotótársa Martin Gayford művészettörténész, együtt mesélnek mindenki számára érthetően és befogadhatóan olyan nagy művészek alkotásairól, mint Monet vagy Caravaggio.

Bár a könyv a fiatalabb generációnak készült (létezik egy felnőtt verziója is), nem csak a gyerekek számára lesz érdekes. A sok-sok új információ mellett olyan kérdéseket is felvet, amik kisiskolás kortól kezdve mindenkit elgondolkodtatnak.

Rendeld meg!

utikalauz_a_vershez_borito_1000px.jpegZárásként pedig itt egy könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni! Az Útikalauz a vershez a Tilos az Á Könyvek sorában jelent meg, és 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni. Rávezet, hogy a versek igenis mindenkihez és mindenkiről szólnak.

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a középiskolásokhoz. Közös gondolkodásra sarkall ahelyett, hogy életrajzi információkkal tömné az olvasó fejét, megérteni segít a költészetet, nem feleltet belőle.

Ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

A kötet 2022-ben elnyerte a HUBBY év ismeretterjesztő könyve díjat!

Rendeld meg!

Kapcsolódó termékek