Ha egy dolgot kérhetnék a jótündértől, az lenne, hogy minden nap megállíthassam az időt

De kik azok a Booktuberek? 3. rész - Interjú a KevinaZolvasó vloggerével

Vloggerek, Youtuberek, Booktuberek... De kik ők? A Booktuberek, azok vloggerek és egyben Youtuberek is, akik a YouTubeon teszik közzé a könyvekkel kapcsolatos videóikat.
Interjúsorozatunkban most megismerhetitek őket, harmadik kiszemeltünk Kormos Kevin.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz vlogolni? Mi motivált leginkább?
Azon a nyáron pár éve, mikor rengeteg energiám volt mindenre, lelkes voltam és rengeteg időt töltöttem könyves megjelenések csekkolásával, ajánlók nézésével és olvasásával. Valahogy egyértelművé vált számomra, hogy hát nekem nyitnom kéne egy yt. csatornát, és akkor én is kialakíthatom azt az egyéni hangot, amit úgy szerettem (és szeretek most is) a kedvenc külföldi booktubereimben. Viccet félretéve leginkább azok a köszönőlevelek motiválnak, amelyekben arról ír egy-egy néző, hogy visszahoztam az olvasó világba, vagy általam megszerette.

650_1.jpg

                                                                            (Katt a képre a videóért!)

Milyen munkafolyamat végeredménye egy-egy videó?
Olvasás. Jegyzetelés. Szenvedés. Hisztizés. Első visszanézés. Izzadás. Vágás. Mentés. Megöregedés. Feltöltés. Halál.

Mi alapján döntöd el, hogy melyik könyvről készítesz videót?
Csak olyan könyvekről beszélek az utóbbi időben, amiket tényleg nagyon jónak tartok. Sőt, sajnos azokról se mindről. Gillian Flynn Holtodiglanjáról ezer éve akarok videót csinálni, de félek, hogy nem vagyok elég hozzá.
                                                                          
Kiket követsz a hazai vloggerek közül?

Haha. Nem sok hírességet. Nagyon szeretem azokat a vloggereket, akik 5-600 megtekintéses videóátlaggal rendelkeznek és becsületesen csinálják és kitartóan a rengeteg munkát, ami egy yt. csatorna fenntartásával jár.
Felkapottabb nevek közül Viszkok Fruzsit bírom nagyon, Szirmait és László Vikit <3

650_2.jpg

                                                                          (Katt a képre a videóért!)

A YouTube csatornád mellett jelen vagy még más felületeken is (blog, moly, tumblr, stb)? Szerinted melyik közösségi oldal/portál rejt magában több lehetőséget?


Goodreads-en, tumblrön, instán, twitteren is fent vagyok, kedvencem talán a twitter, ahol figyelhetem real-life, hogy milyen intelligens J.K. Rowling.

Legtöbb lehetőség talán a youtube-ban van, nemrég olvastam egy felmérést, amir arról szólt, hogy a mi generációnk mennyivel több időt tölt youtube előtt, mint anno a mienket megelőzők a tévé előtt. Pedig szerintem az sem kevés, egyáltalán. Youtube-on úgy gondolom, mi választjuk meg a tartalmat, ami érdekel, a youtuberek pedig „akár mi is lehetnénk”. És azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy a könyvek/filmek terén is az egyik legfontosabb dolog, hogy bele tudjuk képzelni magunkat az adott kontextusba.
Miért tartod fontosnak, hogy elérd a korosztályod, megoszd velük, hogy mit olvasol?
Mert nincs egy barátom se. Haha. Egyébként azért, mert imádok mindenről beszélni, ami könyvkekkel kapcsolatos és tudom, ha valami nekem tetszik, az jó. Nem úgy értem, hogy nekem jó, hanem mindenkinek a világon. MERT AZ JÓ. (Pl. Szabó Magda – Az ajtó!!)

Hogyan kerültél kapcsolatba az irodalommal? Mi volt az a pont, amikor érezted, hogy bele kell szőnöd az életedbe, vagy tenned kell érte valamit?
Egyik kérdésre sincs válaszom. Belülről fakad.

650_3.jpg

                                                                                (Katt a képre a videóért!)

Melyik volt életed első maradandó könyv élménye és miért? Milyen hatást tett rád a könyv?


Szabó Magda Abilgélje volt az a könyv, ami menedéket nyújtott a borzalmas általános iskolai éveimkor. A könyv biztonságot adott.

Mivel foglalkozol a „civil” életben?
Jelenleg rengeteget dolgozom. Egy belvárosi hotelben recepciósként, valamint írok néhány helyre, habár azt nem mondanám, hogy megélhetésért. Továbbá egyik titkos projektem, hogy műfordítással foglalatoskodom elég sokat. Hetente legalább egyszer tudok foglalkozni a saját könyvemmel is, amúgy pedig futni járok, készülök a szeptemberi félmaratonra. Szóval igen, a barátaimmal jó előre egyeztetni kell, ha meg akarunk inni egy limonádét. (Nálam, ahol én csinálom a legolcsóbb citromléből, mert csóró vagyok.)
Hol tartasz most? Milyen céljaid vannak és melyek azok, amiket már megvalósítottál?
Úgy érzem most elégedett lehetek magammal. Önerőből felköltöztem Pestre és sokat dolgozom érte, és igyekszem ellátni minden feladatomat. Jóval ponthatár felett felvettek az ELTE-re, megvan a felső angol nyelvvizsgám már egy jó ideje, minden protekció nélkül felvettek egy nagyon klassz munkahelyre, a magánéleti dolgaim is többé-kevésbé rendben vannak. Célom talán az, hogy ne csak mondjam, hogy elégedett vagyok magammal, továbbá, hogy legyen időm írni. Ha egy dolgot kérhetnék a jótündértől, az lenne, hogy minden nap megállíthassam az időt kicsit, mikor alhatok és írhatok nyugodtan.

650_4.jpg

                                                                          (Katt a képre a videóért!)

Mit olvasol jelenleg? Hogy tetszik?


Az Átmeneti üresedés, Rowlingtól. Ez az első felnőtteknek szóló regénye, és pár éve próbálkozom vele. Most, mikor legutóbb rászántam magam, hogy megveszem, egyszerűen megérettem hozzá. Leginkább arról szól, hogy minden rohad. Fantasztikus.

Melyik legyen az a könyv, amit mindenképp olvassunk el még a nyáron?
Mindig az aktuális olvasmányomba vagyok szerelmes, szóval Átmeneti üresedés!!! Mindenképp!

Milyen (volt) a viszonyod a középiskolai irodalom órákkal? Min változtatnál?
Imádtam őket, kivéve mikor Petőfit tanultuk. Ki nem állhatom azt a suttyót. Amin változtatnék az majd a doktori munkám lesz. Haha. De tényleg. Stay tuned!

650.jpg

                                                                           (Katt a képre a videóért!)

Kedvenc:

·         író – Sylvia Plath, J.K. Rowling, Szabó Magda

·         könyv – Az üvegbura

·         ifjúsági regény – HP!

·         költő – Weöres (zseni az az ember!); Babits (szerelmem <3 ); Simon Márton *napszemüveges emoji*; Berzsenyi Dániel (<3)

·         vers – Weöres Sándor: A boldogságról

·         regény/könyv karakter – Szeredás Emerenc!

·         film – Az órák!!!