Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyerek!

Nyár, nagyi, net

2016. május 12.Pagony

cimkék: Pagony 8-12

nyarItt nyár, eljött a vakáció. Berci, a Nyár, nagyi, net főhősének osztálytársai már szünidei terveiket szövik. A nővére karatetáborba megy, legjobb barátja pedig, Ákos a Balatonhoz utazik. És Berci? Neki mindegy is, hogyan alakul a nyár, amíg akad egy tablet, laptop vagy számítógép a közelében: ha tud játszani, skype-olni, vagy meglátogatni a virtuális háziállatát, akkor ő köszöni szépen, megvan... Olvasd el cikkünket Igaz Dóra új könyvéről és a számítógépfüggőségről, ha pedig ezzel megvagy, nézz szét ebben az ajánlóban a többi PagonyFesztes újdonságunk között!
Berci szülei időpazarlásnak tartanak minden egyes képernyők előtt eltöltött másodpercet, ezért úgy döntöttek, a nagymamájánál tölti a nyarat, vidéken, a jó levegőn. Persze az apja tabletje nélkül. A fiú tehát egy végtelenül unalmas, kütyümentes vakáció rémét látja maga előtt...

nyar1Nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Berci nagymamája hihetetlenül vagány: tud internetezni, szerinte is király dolog a számítógép, ráadásul van egy szupermodern tabletje, amin engedi is játszani a fiút. Ugyanakkor eléri, hogy Berci hasznosítsa a tudását. Trükkösen ráveszi, hogy ne csak a saját szórakozására használja a gépet: Berci megtanítja őt skype-olni, hogy a néni láthassa a lányát és újszülött unokáját. A netről válogatott receptekből szakácskönyvet állít össze anyukájának, elmeséli a nagyinak, hogy mi az a trollkodás ("Ha akarattal tönkreteszel valamit, ami másnak örömet szerez."), és rájön, hogy az mennyire nem jófej dolog.

Igaz Dóra könyve ugyan gyerekekről szól gyerekeknek, de igazán tanulságos lehet szülők számára is: hiszen rengetegen szembesülnek azzal a hétköznapi problémával, hogy a gyerek minden percét a monitor előtt tölti. Miért tűnik úgy, mintha a felnőttek és a gyerekek nem ugyanazt a nyelvet beszélnék, amikor erről van szó? Hogyan lehetne ezen változtatni? A regény egy igazán kedves, szuperlaza nagyin keresztül válaszol ezekre a kérdésekre.

nyar4Berci nagymamája az, aki megmutatja a fiúnak, hogy a számítógépezés nem csak a játékok világát jelenti: a fiú egész nyáron rengeteget skype-ol a legjobb barátjával, megmutatja neki a kutyáját, nővére karateversenyét is videohíváson keresztül szurkolja végig, Erzsi néni lányának angol férjével pedig életében először angolul beszélget és míg ő magyarra tanítja a férfit, az ő angoltudása is fejlődik. A könyv egy rövid kitérő erejéig még abba is enged bepillantást, hogy milyen félelmekkel járhatnak a zombis játékok, és mi az a sztori, amit a szülő elfelejt elmesélni a saját gyerekkorából.

Szóval hogyan kezeljük a túl sokat kockuló gyereket?

A legfontosabb az, hogy az ilyen fiúk és lányok útmutatást kapjanak. Persze ez nem könnyű dolog, hiszen sok gyerek kapásból elutasítja azt, hogy egy felnőtt beleszóljon a kütyük világába, az ő világukba. A könyv megoldása erre egyszerű: minden gyereknek hízeleg, ha valóban szükség van a segítségére, ha megmutathatja a tudását. Ez a tudás értékes, kiaknázható, bármilyen más érdeklődéssel vagy hobbival ötvözhető. Állatkertbe, vidámparkba, élményfürdőbe, PagonyFesztre megy a család? Egy ilyen gyereknek játékos kihívás lehet megkeresni a weben a nyitvatartást, jegyárakat, érdeklődni az aktuális programokról és megtervezni a közlekedést. Ha érdekli a csillagászat, egy egyszerű program segítségével megtanulhat tájékozódni az égbolton, és megnézheti, hogy az év bármelyik napján milyen égitesteket figyelhet meg szabad szemmel. Akit az idegen nyelvek érdekelnek, könnyen talál százával levelezőpartnert a világ minden tájáról, akivel kölcsönösen tanulhatják egymás anyanyelvét.

nyar3Személyes tapasztalatom, hogy a számítógépezés mint időtöltés a szülők részéről gyakran mindössze a megtűrt, korlátozásokkal és számtalan szabállyal kordában tartható időpazarlás kategóriájába esik. Nehéz megmondani, valójában milyen úgy felnőni, hogy a gyerek a számítógép, okostelefon használatát egy időben tanulja a járással, beszéléssel, olvasással. Mondhatjuk, hogy ez a generáció fogékonyabb lesz a techinkai eszközök használatának megtanulására, és bizonyos szempontból egészen abszurd elvárni, hogy ne a számukra természetes, kézenfekvő eszközöket használják szórakozásra vagy egy feladat elvégzésére. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a szülő és a gyerek együtt fedezze fel ezeknek az eszközöknek a hasznosságát, elismerve, hogy ez egy olyan terület, ahol gyakran mindketten tanulhatnak a másiktól. Ebben a tanulásban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szülő hozzá van szokva ahhoz, hogy a gyereket tanítsa, ám fordítva egy gyereknek sokkal kisebb türelme, és korlátozott lehetőségei vannak annak elmagyarázására, ami tulajdonképpen épp oly természetes számára, mint a lélegzés.

Kedves lányok, kedves fiúk, legyetek türelmesek a szüleitekkel, nagyszüleitekkel, pláne, ha ők nem olyan szupervagány csodafelnőttek, mint Berci nagymamája. Biztos tudtok nekik olyat mutatni, ami őket is érdekli és a segítségetekkel megtanulják, hogy mi a különbség az internet és a WiFi között. És ki tudja? Talán egyszer eljön az idő, amikor nem kezdődik minden Skype-beszélgetés a nagyszülőkkel úgy, hogy "én nem látlak... most hallasz?"

kepler62Bánáti Kende ajánlója


Ha megrendelnéd a könyvet, itt a helyed!

Tetszett a cikk? Ezt is szeretni fogod: olvasd el a Kepler62-ről írt ajánlónkat, ami a videojátékok magába szippantó világáról szól.