Kedves szülő, aki megengedi, hogy önállóan menjen a gyereke az iskolába!

Hogyan engedd el a kezét?

Olyan nagy lett a gyereked, hogy egyedül szeretne útnak indulni szeptembertől? Aggódsz emiatt és ez látszik is rajtad? Dőlj hátra, mert most megmutatjuk neked az önálló közlekedés napos oldalát
Találd meg a megfelelő könyvet és játékot, hogy mindenki számára nyugodt és biztonságos legyen az iskolába járás!

Valószínűleg hiába szeretne a gyereked egyedül elindulni a suliba, aggódsz a biztonsága miatt. 

Ez a pillanat általában akkor érkezik el, amikor a utódod már elég érett, lelkes lesz a témától és szeretne olyan nagy lenni, aki maga is egyedül járhat-kelhet az utcán.
De mégis, hány évesen jön el a pillanat? Ezt bizony gyereke válogatja, nagyban a habitus és a távolság határozza meg. Mivel gondolom alapvetően figyelsz a gyerekedre, és egyáltalán nem akarod fölöslegesen szorongatni a kezét, vagy kellemetlen helyzetekbe hozni, ha már régenboldogul egyedül otthon és maximálisan megbízhatsz benne: érezni fogod, ha elengedheted

suli.jpg
Ahhoz azonban, hogy nyugodt szívvel ereszd útjára, le kell küzdened a rád zúduló riogató tévképzetet, miszerint nincs annál nagyobb felelőtlenség, hogy egy kiskorút egyedül engedjenek a suliba. Azt a fenyegető álhírfolyamot, hogy a te gyerekedre is minden sarkon ordas veszély leselkedik. 

Ez óriási tévedés, és ha a félelem, vagy túlféltés beszivárog a hétköznapokba, az sokkal károsabb, mint kipróbálni, mi lesz, ha egyedül is megpróbálja. (Amúgy meg úgysem tudod örökké halogatni.) Megnyugtatásul: rengeteg előnye van annak, ha elengeded a kezét, amikor bebizonyította, hogy otthon már tud magáról pár órát gondoskodni.

Azok a gyerekek, akik maguk mennek a suliba, sokkal jobban fogják átlátni a közlekedés alapvető törvényszerűségeit, sokkal megbízhatóbb autóvezetők lesznek felnőtt korukban, sőt, tuti, hogy magabiztosabbak, felelősségteljesebbek és önállóbbak lesznek, mint azok, akiket mindenhova kísérgettek.
Arról nem is beszélve, hogy váratlan helyzetek akkor is lesznek, amikor te már nem feltétlenül leszel mellette.

Akik egyedül közlekedtek, felnőtt korban vélhetően sokkal ügyesebben fogják kezelni a kiszámíthatatlan pillanatokat a közlekedés során. 

Ahhoz azonban, hogy úgy ereszd útrája, hogy biztonságban meg is érkezzen, alaposan fel kell készítened őt erre a kalandra!

Először beszéljétek át a szabályokat otthon, biztonságos körülmények között! Tanuljátok meg együtt a közlekedés alapjait! Ezekkel a könyvekkel, füzetekkel és játékokkal átrághatjátok, hogyan közlekedjen biztonságosan, hogyan védheti meg magát, hogyan jelezzen, ha megérkezett.

Most összegyűjtöttük azokat a könyveket és foglalkoztatókat, amik képileg és szövegileg is segítenek az otthoni felkészülésben. Ezeket olvasás után magatokkal is vihetitek egy kis sétára, amikor teszteled a gyerkőc tudását!

24787.jpg

A Közlekedj okosan Borival! - foglalkoztatófüzet segít nektek elsajátítani az önálló közlekedés legfontosabb szabályait, izgalmas feladatokat tartogat és még teszteli is a tudást. Alap kis füzetke az első megpróbáltatás előtt.  

Közlekedjetek okosan Borival ti is!

27128.jpg
A Közlekedési dugó mágneses társasjáték közben élvezetesen tesztelheted a tudást a gyereked fejében. Ebben a kicsi és praktikus dobozban egy mágneses csodát találsz, ami a modern, városi közlekedés alapvető pillanatait és tulajdonságait hozza játékba, így amellett, hogy realizálod a különböző elakadási pontokat a közlekedésben, máris megtanulod a forgalom törvényszerűségeit.

Próbáld ki a játékot te is!

21270.jpg
AMi Micsoda Junior sorozatban is megjelent egy kötet, amivel nagy, színes képeken elemezheted a gyalogos, biciklis és autós forgalmat. Mi történik, ha meghibásodik egy közlekedési lámpa? Miért világítanak éjszaka az útjelző táblák? Hogyan közlekedik óvatosan és biztonsággal egy kisgyerek?Lali Anyával éppen ezt gyakorolja! Igyekszik felismerni a gyalogosokra és a biciklistákra vonatkozó közlekedési táblákat. Egy hosszasabb autóút során pedig az apukája elmagyarázza azt is, hogyan irányítják a forgalmat és mi történik egy baleset alkalmával. A kukucskálók mögött játékos feladványok is várnak!

Keresd a könyvet most 20% kedvezménnyel ide kattintva!

5048.jpg
És persze a Scolar kiadó legmenőbb ismeretterjesztő sorozata, a Mit? Miért? Hogyan? sem hagyta ki ezt a mérhetetlenül fontos témát. AKözlekedj okosan! című óriási, képeskönyvből kiderül, hogy kik a közúti forgalom résztvevői, hogy hogyan jutsz át biztonságosan az úttesten, vagy hogy mit kell tenni a közlekedési lámpánál. A gyerekek millió kérdést tesznek fel: Mit? Miért? Hogyan? Ebben a könyvben játékos formában ismertetik meg a az alapvető közlekedési szabályokat és készülhetnek fel az utcán leselkedő veszélyekre.

Tedd a kosaradba itt!

Tippek:

1, Próbáljátok ki az útvonalat együtt még a suli előtt!

2, Mikor közösen közlekedtek, figyeljétek meg a helyzetek szereplőit a könyvekben látottakkal, beszéljétek meg, mikor kinek van elsőbbsége, és mit lehet tenni, hogy a váratlan szabálytalanságokból se legyen baleset!

3, Hogy a koncentráció ne legyen terhelő, mindenképpen olyan útvonalon engedd el először, ahol már rutinosan mozog!

4, Beszéljétek meg, hogyan tud jelezni neked, ha probléma adódik út közben!

5, Erősítsd meg abban, hogy bízol benne, és nemcsak ő, hanem te is úgy érzed, hogy elindulhat egyedül az iskolába! (És abban is, hogy azonnal felveszed a telefonod, bármikor, ha hív.)

További tanácsokat és támaszpontokat itt olvashatszDr. Gyurkó Szilviától.