May Szilvia-Pikler Éva: Imbusz mester és a szemüveges autó (részlet)

Sokan megismerték és megszerették Imbusz mestert, a világ legjobb autószerelőjét, és segédjét, a Pudlimász névre hallgató kelekótya kutyust. A sorozat második részéből áll itt most egy részlet, amelyben Pudlimász kutyaiskolába kerül - ám ez (legalábbis eleinte) egyáltalán nem tetszik neki...
Igazi kisfiús mese, autó- és kutyaimádóknak! A harmadik rész is készülőben van...

Néhány nap múlva Pudlimász, Imbusz mester kíséretében leparkolt az iskola kapuja mellett. Hóna alá vette hatalmas tízóraiját és bekullogott. Azaz igazság szerint Imbusz mester hátulról betolta. A kutyaiskola valójában egy régi focipálya volt a város szélén, így a kapu, amin most Pudlimász belépett egy igazi focikapu volt, csak valaki egy táblát erősített a tetejére: PACSIKA MATILD KUTYAISKOLÁJA - SZIGORÚAN GYAKORLATI OKTATÁS. A kutyanebulók a kispadon ültek, a többiek meg éppen a pocsolya átugrást gyakorolták a középvonalnál. Mikor meghallották a tricikli pöfögését, nem győzték forgatni a fejüket. Bele is estek jó néhányan a tócsába, és lefröcskölték az oktatót, Pacsika Matildot. Az apró hölgy abbahagyta a kötést, és a félig kész ruhával mérgesen törölgetni kezdte hatalmas szemüvegét.
- Mellső láb magasra emel, a kutyafáját!

imbusz2_1.jpg

De senki sem figyelt rá, hanem mindenki a kapu felé fordult. Végül Matild is észrevette a két jövevényt és odatipegett hozzájuk.
- Kedveseim, óra közben nem illik zavarni a tanítást - mondta korholó hangon Pacsika kisasszony -, és emberekkel különben sem foglalkozom...
- Nem is rólam lenne szó - szabadkozott Imbusz mester -, hanem erről a kutyáról.
Azzal maga elé tessékelte Pudlimászt.
Pacsika Matild egészen közel hajolt, hogy lássa, kiről is van szó.
- Nagyon sajnálom, hogy megzavartuk az órát, szerintem akár el is mehetek - mondta Pudlimász udvariasan, és már fordult is, csak Imbusz mester visszahúzta.
Matild persze megengedte, hogy Pudlimász beálljon a többiek közé, sőt kapott egy iskolaköpenyt is, azt, amit a kisasszony éppen kötögetett. Ugyanolyan volt, mint a többieké, színes, lukacsos, földig érő, amin minden fordítva van, még a zsebek is. Pacsika Matild ugyanis csak egészen közelre látott, de azt is homályosan. Már a saját kutyáját, Penészt sem tudta megfogni, aki rossz társaságba keveredett, és folyton szökdösött. Matild azzal a szándékkal nyitotta a kutyaiskolát, hogy majd a többi jól nevelt kutyus társaságában Penész is megjavul. A kis rosszcsont ott is ült a padon, de mellette jobbról és balról a két hírhedt rosszkutya, Rokfort és a bandavezér Fasírt trónolt! Matild nem láthatta a rövidlátó szemeivel, hogy tanulás helyett vihogva a többiek köpenyeit fejtik le a hátsó sorokban.

imbusz2_2.jpg

Fasírt és társai az új jövevényt rögtön kinézték maguknak. Pudlimász mindeközben mit sem sejtve lógó orral ült a padban, s vágyakozva pislogott a triciklije felé. Sehogy sem volt ínyére az udvarias vakkantás, pacsit adni meg egyáltalán nem tudott három lábbal. A szünetben aztán körbevették a kutyatanulók Pudlimászt. Persze leginkább a tricikli érdekelte őket. Irigykedve hallgatták, hogy Pudlimász a világ legjobb autószerelőjének segédje.
- Bármilyen autót meg tud csinálni, bármilyet! - mondta Pudlimász.
- Még szőröset is? - kérdezte az uszkár, akit mindig kopaszra nyírattak.
- Persze - legyintett könnyedén Pudlimász - semmiség.
- És olyat is, amit meg lehet enni? - kérdezte a foxi.
Pudlimász egy pillanatig gondolkozott, de tényleg csak egy pillanatig.
- Piskóta ízűre gondolsz?- kérdezte. A foxi képe felderült. Nagyon szerette a hasát.
Aztán még Pudlimász megígérte Imbusz mester nevében, hogy csinál rakéta vezérlésű sportkocsit a tacskónak, és egy vízzel feltölthetőt a labradornak, mert az nagyon szeretett úszni.
Főtt is aztán Imbusz mester feje a sok munka miatt…