Merülj el a fantasztikum világában, oldd meg a rejtélyt!

Misztikus és fantasztikus detektív regények kamaszoknak

Különleges lények, mágikus világok, rejtélyes kalandok, hátborzongató események – ezek elmaradhatatlan kellékei egy jó fantasynak. Tolkien, Hoffmann, Lovecraft, Poe – csak pár név azok közül a kanonizált írók közül, akik maradandót alkottak a fantasztikus irodalom területén, és egy olyan folyamatot indítottak el, amelynek hatására napjainkban a fantasy műfaj nem csak a szépirodalom, de a számítógépes játékok és a filmipar területére is begyűrűzött, és világszerte milliók rajonganak érte. Lássuk, Harry Potter, A Gyűrűk UraA végtelen történet és társaik után milyen újdonságokért rajonghatunk!

Henrik Tamm: Nindzsa Timmy és az elrabolt kacajok
Timmy egy macska, méghozzá nem is akármilyen: fiatal kora ellenére igazán eszes, és találékony, például barátja segítségével olyan gépet készít, ami tökéletes mázat csinál a sütemények tetejére. Megismerkedik Alberttel, a játékkészítővel, aki azonban nem hétköznapi játékokat alkot: a szerkezetek különleges növényekből nyert mágiával működnek. De mi történik, ha Albert egy, a többinél is különlegesebb virágot használ? Lehetséges, hogy megismétlődik a múlt és valami csodálatos helyett egy szörnyet hoz létre? Vagy sikerül jóvá tennie egykori hibáját? És vajon miért lesz a pék kislánya, Matilda, és még sokan mások is annyira búskomorak? Hogy kiderítsék a rejtélyeket, és szembeszálljanak a rosszfiúkkal, Timmy és barátai nindzsa bandát alapítanak – szerinted hogyan végződik ez a veszélyes küldetés?

Rob Harrel: A troll, aki farkast kiáltott - Zarf élete 2.

zarf250.jpg
Zarf, a troll élete nem könnyű – ezt már az első kötetből is megtudhattuk, amikor megmentette a királyt, és azt remélte, hogy ettől talán menő lehet a suliban. De ahogy a később kiderül, ez persze nem annyira egyszerű, a trollok általában nem tartoznak a menő kasztba, és még az egyik legjobb barátja is eltűnik. Ráadásu egy vad farkasbanda próbál bosszút állni a mesék terjesztette rossz hírnevükért (elég ambivalens próbálkozás, lássuk be). A kedvelt animációs film, a Shrek világára is emlékeztető mesés egyveleg, a népszerű történetek ismert szereplői teszik mindenki számára ismerőssé, humorossá Zarf világát. De vajon sikerül-e az ifjú trollnak megmentenie a legjobb barátját, és lekapcsolni a gonosz farkasokat? Ezt az abszurd humorral fűszerezett, izgalmas kalandregényt 8 éves kortól kezdhetitek olvasni.

Winter Morgan: A titkos kincs - Egy nem hivatalos Minecraft regény
A Minecraft sok-sok játékos szívét meghódította, így várható volt, hogy a különböző kézikönyvek után megjelennek a Minecraft világában játszódó történetek is. A hetedik nem hivatalos Minecraft regény, A titkos kincs. Ebben a kötetben a világ védelmezői, a kincsvadászok, Noah és Violet egy kincsesláda tartalmát, egy gyémántkardot, egy gyémántpáncélt és egy varázskönyvet kell hogy megvédjenek a gonosz grieferektől, és Danieltől, a vezérüktől. Meg tudják védeni egyedül ezeket a mágikus tárgyakat, vagy kénytelenek lesznek segítséget kérni? Hogyan tudják legyőzni a grieferek szövetségét? Ezt a kötetet 10 éves kortól ajánljuk.

Borbála Bökös: SzmirkóA Szmirkó világa annyira részletesen, aprólékosan ki van dolgozva, olyan komplex egészet tár elénk, amit végigbarangolnánk akár a főszereplőt is elhagyva, és száz évig is eléldegélnénk a tündérek, törpök, vérsolymok, és sok-sok más különleges lény között. Éppen ezért szerencse, hogy Szmirkó, a 12 éves, félig ember félig tündér fiú sem szeret a fenekén ücsörögni, és elindul, hogy megkeresse édesapját, és megfejtsen néhány bosszantó titkot. Arra azonban nem számít, hogy az ő személyes problémáinál sokkal nagyobb veszély fenyegeti ezt a fantasztikus világot: a mágia és technológia összecsap ebben a magával ragadó kötetben, és Szmirkón múlik, milyen kimenetele lesz ennek a veszélyes küzdelemnek. A tündérfiú kalandos utazását 10 éves kortól ajánljuk.

Kristina Ohlsson: Kőangyalok

Kristina Ohlsson nevéhez, aki a skandináv krimik miatt is ismerős lehet, több ifjúsági regény is köthető. A hátborzongató Üveggyerek és Az ezüstfiú után megjelent a sorozat harmadik része, a Kőangyalok is. Az előző két kötet szereplői újabb misztikus rejtélyekkel szembesülnek, ezúttal mozgó kőszobrok, különös magnófelvétel és sóhajok hozzák rájuk a frászt, - de ami miatt igazán zseniális a regény, az az, hogy a misztikummal párhuzamosan hétköznapi, ám annál tragikusabb élethelyzetekkel szembesíti a szereplőket. Ez a mű komolyan veszi az olvasóit, és hozzá mer nyúlni olyan témákhoz, mint rák és a pénzügyi problémák, de emellett szórakoztat, kíváncsivá tesz, és az elsőtől az utolsó oldalig magába szippant a történet. Ezt az hajmeresztő sorozazot 10 éven felülieknek ajánljuk.

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Nem volt elég a horrorból és a rejtélyekből? A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei trilógiát sokan az új Harry Potter könyvekként emlegetik. A hasonlat alapja a varázslat, különleges képességű emberek és lények, valamint az, hogy ez a könyvsorozat is új világba repíti az olvasót - új világba, de új időkbe is. Bátran ajánlom tiniknek és felnőtteknek egyaránt. Az első két kötetben rájövünk, hogy a főhős Jacob és nagyapja, Abraham sorsa kísértetiesen hasonló, majd a fantasztikus képekkel illusztrált Lelkek könyvtárából megtudhatjuk, hogy a bátor Jacobnak, a bájos de lobbanékony Emmának és barátaiknak sikerül-e legyőzni az időt és megmenteniük a különlegesek világát. Vajon Jacob nagyapja példáját követi, mikor választania kell a különlegesek és a normálisak világa között, vagy a sorsuk között húzódó párhuzam megszakad? Nem könnyű a döntés. Ezt az izgalmas kivitelezésű, lebilincselő trilógiát 12 éves kortól ajánljuk.