Mini Textúra – képzőművészet, irodalom és színház találkozása gyerekeknek

Ha esetleg nem volt időd vagy lehetőséged elmenni a Mini Textúrára, akkor megmutatjuk neked pár képen, hogy miről is szól a szombati szuper program Magyar nemzeti Galériában, fent a Várban...

Hogyan készítsünk igazán egyedi, gyerekek számára is emészthető fogást festményekből, irodalomból és színházból? Először is vegyünk öt népszerű pagonyos szerzőt, akik nem ijednek meg a körmönfont irodalmi feladványoktól. Vigyük el őket a Magyar Nemzeti Galériába, hagyjuk őket szabadon kóborolni, míg választanak négy nagyon különböző festményt. Ezután a festmények alapján írnak négy játékos, szabadon szárnyaló színdarabot. Ezeket adjuk oda tehetséges végzős báb-rendezőknek és a bábszínház művészeinek.

Az eredmény: egy különleges fogás, amely megnyitja a gyerekek előtt a képzőművészet, az irodalom és a színház világát.

Pontosan így született a Mini Textúra, mely április 22-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában szombatonként. Berg Judit, Kertész Erzsi, Jeli Viktória, Tasnádi István és Dániel András írt jeleneteket Bogdány Jakab, Bortnyik Sándor, Gadányi Jenő és Bernáth Aurél festményei nyomán."Abban a pillanatban ugyanis, amikor a gyerek megtalálja a képet, az már nemcsak egy a múzeum sok-sok más festménye közül, hanem az az egy, amelyhez az előadások révén már neki is köze van, és így a története egy kicsit az övé is lehet." kattints tovább, olvasd tovább a cikket a KönyvesBlogon.És akkor a képek: 

text4034.jpg

Festő: Gadányi Jenő: Fantasztikus táj, 1948.
Író: Berg Judit: Az Őrzők
Rendező: Varsányi Péter

text4135.jpg

Bogdány Jakab: Gyümölcsök madarakkal és tengerimalaccal 1710.
Írók: Tasnádi István - Jeli Viktória: A varázsló kertje
Rendező: Szenteczki Zita

text4213.jpg

Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924.
Író: Kertész Erzsi: Zöld szamár
Rendező: Szilágyi Bálint

text4553.jpg

Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27.
Író: Dániel András: A tengernél hűvös az ősz
Rendező: Bercsényi Péter

textt4560.jpg

Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27.
Író: Dániel András: A tengernél hűvös az ősz
Rendező: Bercsényi Péter