Vannak szerzők és művek, amelyeket közelebb érzek adott évszakokhoz

Interjú Pásztohy Pankával, a Szeretem a kiskutyám! szerzőjével

Szereted a kutyákat? Imádsz sétálni, biciklizni, barátokkal lenni és messzi utakra indulni?

Akkor ismerd meg közelebbről Pásztohy Pankát, a Panka és Csiribí sorozat illusztrátorát, aMentsük meg a Kiskutyám! íróját és rajzolóját, aminek ráadásul most jelent meg a folytatása, a Szeretem a Kiskutyám!!!

Derítsd ki, milyen meglepetésekkel készül még Pásztohy Panka a gyerekeknek!

26204.jpg
Hogy telik nálatok a nyár?

Általában úgy, ahogy az év többi szaka. Együtt vagyunk, dolgozunk. Időm nagy részét nyáron is a műtermemben töltöm. Ha pedig nem ott, akkor utazunk. Próbálunk elszakadni, feltöltődni. A nyári szünet nagy előnye, hogy ezt kötöttségek nélkül, együtt tehetjük. Családként.

Miket olvastok nyáron?

805.jpg
Ami engem illet, ma már inkább random híreket, blogokat, posztokat, ilyesmiket. Okostelefonon. Aztán jönnek a szövegek, melyeken, melyekhez dolgozom, vagy dolgoznom kellene. Monitoron. Nyomtatott kiadványok inkább hullámokban találnak meg. Az egyik legutóbbi olvasmányom az F. Györffy Anna életét és munkásságát bemutató Mosó Masa és barátai című könyv volt, mely aztán kedvet adott Györffy kevésbé ismert mesekönyveinek olvasásához is. Tipikusan nyári olvasmányaim azonban nincsenek. Érdekes, mert vannak szerzők és művek, amelyeket közelebb érzek adott évszakokhoz. Az Egy város regényét Nagy Endrétől például mindig télen veszem elő. A nyár azonban ilyen szempontból kiesik.

24361.jpg
Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?

Ami a pagonyos munkákat illeti, most fejeztem be a Szeretem a kiskutyám!című könyvemet, és lassan belekezdek Finy Petra Milu-sorozatának záró kötetébe, illetve a Pitypang és Lili sorozatomhoz készítünk még társast és készségfejlesztőt.  

25900.jpg
Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?

A kisebb korosztálynak mindenekelőtt a saját könyveimet: a Pitypang és Lili sorozat köteteit ajánlom. A nagyobbaknak pedig a friss pagonyos megjelenések közül Timo Parvela nagyon izgalmasnak tűnőKepler 62 című kötetét ésLinda Chapman Jóbarátok sütiboltját.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

A gyerekkori nyarakból azok voltak a legjobbak, amelyeket végigbandáztam a barátaimmal. Bunkert építettünk, bicajoztunk, gördeszkáztunk, lábtengóztunk, babaruhákat varrtunk. „Csókolom! Panka vagyok. Kijöhet a Gábor játszani?”…

 A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?

18926.jpg
19186.jpg
Nyáron nem nagyon értem rá olvasni. Annyi minden mást is lehetett csinálni a haverokkal. Nem úgy a karácsonyi szünetben. Mindig volt a fa alatt könyv. Ráadásul jó könyvek. Olyanok, amelyek tényleg érdekeltek. Gerald Durell, Benedek Elek. A nyári könyvemlékek között inkább természetismereti könyveket tudok felidézni, melyeket a tanév végén beváltott takarékbélyegeimből vettem. Emlékszem persze, hogy többször olvastam a Borz a sámlint Békés Páltól vagy a Csipikét, ha éppen nem volt kivel játszani, de gyermekkorom nyarai mégsem a könyvekről szóltak.  

Melyik fagyi a kedvenced?

Mák.

25202.jpg
Mi az, amit tuti eszel a strandon?

Szeretem a víz közelségét, de felnőtt fejjel a strand már nem vonz. A balatoni strandolások idején kristálycukorral jó vastagon megszórt palacsintáért ácsingóztam, de általában csak lángost kaptam meg Leó jégkrémet. Bezzeg a horvát (akkor még jugoszláv) tengerparton az epres joghurt. Na, az volt az igazi luxus. Meg az előre csomagolt csokoládés pattogatott kukorica.

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Kibírhatatlan forróságot, mák fagyit, több Lilit (a lányom), biciklit, szúnyogokat.

panka.jpg

Kapcsolódó termékek