A Ludovik

Varga Máté és Varga Zsófia A Ludovik című meséje kapta az idei Aranyvackor Pagony-különdíját. Két évvel ezelőtt a testvérpár már elnyerte a pályázat harmadik helyét varázslós meséivel. Akkor a vidámparkban változtatta az összes gyereket öreg nénivé és bácsivá a varázsló, idén a szerencsétlen Ádámkát változtatja át Ludovikká, a gazdag és szerencsés úrifiúvá. Az első varázslat ezúttal is balul sül el. Kérdés, sikerül-e visszaváltozni?

tovább...

Hol lakik az idő?

Kinga sokat van egyedül, mert senkinek nincs rá ideje. Nagyon érdekli, hogy ki a csuda lehet az idő, hogy ekkora hatalma van. Mindenkit az időről faggat, de mivel nem kap választ, elindul, hogy kiderítse az igazságot. A Naphegy kiadó által kiadott művészi mesekönyvek sorozat egyik legszebb meséjéből olvashattok egy részletet...

tovább...

Különös lények

A Két egér könyvsorozat, ha nagyon pontosan szeretnénk fogalmazni, akkor egy ismeretterjesztő könyvsorozat, amiben két egér rója a múzeumokat, Budapest utcáit, vagy éppen a színek skáláját. De ennél valami sokkal több is van e könyvekben. A művészetről és kultúráról, illetve annak bemutatásáról pontos, okos és frappáns elképzeléssel találkozunk. Most a Különös lények című kötetből közlünk egy kis ízelítőt, interjúnkat Mészáros Jánossal, a kiadó vezetőjével itt olvashatjátok...

tovább...

Beszéd utca 3.

Illés Györgyi beszédtechnikával mesésen foglalkozó könyvéből olvashattok egy mesét és egy feladatsort az olvasósarokban. Ismerjétek meg a Beszéd utca 3-at!

Szeretettel ajánljuk a könyvet óvodapedagógusoknak, tanítóknak, logopédusoknak és érdeklődő szülőknek egyaránt.

tovább...

Mamuska - Részlet Dezső Andrea könyvéből

Egy kislány emlékezik a nagymamájára. De ezek nem pusztán emlékképek, inkább utániratok, feldolgozások, a halál feldolgozásának folyamata, ahogyan végbemegy a gyermeki lélekben. Mamuska a halála után is jelen van. Az unokájával dobálja a kavicsokat a pinceablakon át, és akárcsak a gyerekek, ő is hallgatózik, hogy csobban-e vagy koppan-e odalent. Ahogyan a nagymama jelen van a halála utáni történésekben, úgy van jelen a még meg sem született unoka, a nagymama régmúltjában. Képzelet és valóság összeér, a gyermekek még ösztönösen tudják, hogy a halál nem választ el, csak a felejtés. (Papp Eszter teljes cikkét a könyvről itt olvashatjátok)

tovább...

A kis ló Tündérországban

A Menyhért Anna által írt kisló-történetek egyik nagy különlegessége, hogy a mesék létrejöttének körülményei cseppet sem mellékesek: mindegyik fejezet anya és Tomi párbeszédével kezdődik, és végig közösen szövik a mese fonalát. A főszereplő kis ló a kezdet kezdetén eltéved, és így keveredik el a tündérek birodalmába, ahol igazán remekül érzi magát, tehát úgy dönt, hogy ott is marad egy darabig, így aztán persze számtalan izgalmas kalandban lesz része! Most itt olvashatjátok nálunk a mesekönyv első meséjét... (Az illusztrációkat Balogh Andrea készítette)

tovább...

Domboninneni mesék

A dombon innen négy barát múlatja az időt, gyorsulással, lassulással, varázslással, méregkeveréssel, bálnán utazással és még sorolhatnám. Janka, Elemér, Köles és Dinnye hamisítatlan lakóparki gyerekek, akik bárhol, bármiből képesek egy jó játékot kerekíteni. Lackfi János legújabb mesekönyvében sem hazudtolja meg magát. Egyre másra röpködnek a szóviccek, a félrehallások és a szókifacsarások, a Bögre család gyerekeihez hasonlóan pedig a Domboninneni állatgyerekek is kellőképpen találékonyak ahhoz, hogy mi olvasók is jól szórakozzunk. A rajzokat - a már megszokott felállásban - Molnár Jacqueline jegyzi, ezúttal kevesebb kollázzsal és kicsit több ceruzarajzzal. (Papp Eszti bevezetője a könyvről, a cikk további részét itt olvashatjátok)

tovább...

Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben

Ezen a héten verseket kínálunk az Olvasósarokban, méghozzá medvés verseket (és ráadásnak egy verebest is) Tandori Dezsőtől, Agócs Írisz autentikus medve (és veréb) rajzaival.

Mindezt annak az örömére, hogy megjelent újra a Medvék minden mennyiségben, Tandori Dezső legendás medvés verseinek gyűjteménye - ott a helye a polcokon!

Na meg ezért:

"Medvék minden mennyiségben

– egy évre, azaz:

52 hétre –

de

mivel Ők

épp az előbb

mondták,

hogy ezt a számot nem ismerik:

Sok Egyébre"

tovább...

Berg Judit: Hisztimanó

Ha hiszitek, ha nem, vége az ínséges időknek. A téren ordító gyerek, az orvosnál ordító gyerek, a kocsiban ordító gyerek, a tévé előtt ordító gyerek. Ismerős ugye? De megjött a segítség, hiszen újra kapható a HISZTIMESÉK, amit már mindannyian nagyon vártunk!

Berg Judit (író) és Gévai Csilla (illusztrátor) könyve az Ecovit kiadó gondozásában most kemény fedeles formátumban újra kapható - kedvcsinálóként álljon itt egy mese Zsófiról és Hisztimanóról!

tovább...