„A biztonságérzet, a szeretetteljes nyugalom segíti a gyerek gyógyulását”

Interjú Bartos Erikával

Megjelent Bartos Erika legújabb könyvpárja, a Gyógypuszi! A kiadványok különleges helyet foglalnak el a szerző életművében: ezúttal a leggyakoribb kisgyermekkori betegségeket mutatják be egy-egy állatos mesén keresztül. Így lett a könyv orvosi is, mesekönyv is, tanító is és nagyon kedves is. Az alkotás körülményeiről Bartos Erikával beszélgettünk.

Hogyan jött az ötlet, hogy ezekről a témákról írj meséket? gyogypuszi_piros.jpg

Sok orvosi témájú könyvben vettem már részt, ezek mind súlyos nehézségeket dolgoztak fel a daganatos betegségektől a szívműtéten, az autizmuson át a szervátültetésig. Jövő évre is elvállaltam már egy újabb, cisztás fibrózisról szóló karitatív könyvet. Ezek a könyvek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, térítésmentesen jutnak hozzá az érintettek. De most, ezzel a könyvpárral inkább olyan betegségekről szerettem volna mesélni, amin minden kisgyerek átesik, amik nem súlyosak, de sok bosszúságot, riadalmat, olykor komoly fájdalmat is okozhatnak.


Hogyan készültél fel a szakmai háttér bemutatására? gyogypuszi_kek.jpg

Sokáig tartott a felkészülés, évek óta gyűjtöm az anyagokat. Számtalan könyvet, cikket, weboldalt, forrást végignéztem, kigyűjtöttem, elolvastam. Több magyar és idegen nyelvű orvosi témájú, oktató videócsatornát követtem rendszeresen, a neten nagyszerű ismeretterjesztő anyagok találhatók, amikből kifejezetten sokat tanultam. Ezeket természetesen fel is tüntettem a könyv végén szereplő irodalomjegyzékben.

Az oktató oldalak megrajzolása mennyivel volt nehezebb feladat, mint az kisállatoké?

Az anatómiai jellegű oldalakat is megpróbáltam meseszerűvé tenni, a különböző sejtek, kórokozók, orvosi részletek rajzain sokat dolgoztam. Természetesen ezek az oldalak voltak a legidőigényesebbek, némelyiket többször is újrakezdtem, mert nem voltam vele elégedett. Egyszerűen, érthetően igyekeztem ábrázolni a valóságban bonyolult folyamatokat, de mindenképpen ragaszkodva a hitelességhez, valósághoz. Amikor elkészültem a kézirattal, megkértem a Bethesda Gyermekkórházat, hogy ellenőrizzék az orvosszakmai tartalmat. Dr. Szőllősi Anett, a Bethesda Gyermekkórház csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermek-tüdőgyógyásza nézte át, rendkívül hasznos tanácsokkal, meglátásokkal egészítette ki mindkét könyvet, minden meséhez építő adalékokkal járult hozzá, hálás vagyok érte. Legjobban azonban a szereplők házikóinak megformálását élveztem, igazi jutalomjáték egy építésznek! Az összes állatfigurának a saját karakteréhez passzoló otthont rajzoltam, egyedi játékokat, szobákat, tárgyakat, konyhai eszközöket. Fantasztikusan kedves feladat volt.

Melyiket érezted fontosabbnak, hogy a szülőknek nyújts a kiadvánnyal segítséget, vagy a gyerekekhez szólj?brummbrumm.jpegBartos Erika illusztrációja

Meséimmel a legkisebbekhez szólok, de a szülőnek is kapaszkodót nyújthat, ha megismeri a kis beteg szervezetében lezajló folyamatokat. Hasznos átlátni, hogy milyen vizsgálatok és kezelések várnak a gyerekre, mert ez a felnőttet is megnyugtatja. Így jobban el tudja magyarázni a kicsinek is, mi történik a szervezetében. Ha beteg a gyerek, a szülő mindent megtesz, hogy segítsen, akár néhány tipp is jól jöhet. Nyilvánvaló, hogy a biztonságérzet, a szeretetteljes nyugalom segíti a gyerek gyógyulását, ezt sugallja a Gyógypuszi cím is. A korábban megjelent orvosi jellegű mesekönyveknél, például a daganatos gyerekeknek készült Bátorságpróba könyvnél, a Csillagbusznál vagy a szívfüzeteknél is meghatóan szép visszajelzéseket kaptam szülőktől, nagyszülőktől e-mailben, vagy a meseprogramjaim alkalmával megannyiszor személyesen is. Végtelenül örültem a pozitív visszajelzéseknek, ezt a boldog élményt nehéz szavakba önteni, ezekért a pillanatokért megéri meseírónak lenni.

Hogyan érted azt el, hogy a mesék, amik kisgyerekeknek szólnak, ilyen sok fontos információt is tartalmaznak?

Számomra a kisgyerek az alfa és az ómega, a legkisebbek szemüvegén át nézem a világot. Az volt a cél, hogy a kis óvodás megértse, egyszerűen követni tudja, mi történik a szervezetében, amikor megbetegszik. Illetve lássa, hogy nincs egyedül, másokkal is előfordul mindez, ezeken a betegségeken a legtöbb óvodás átesik.

gyogyitok.jpegBartos Erika illusztrációjaMi alapján választottad ki ezeket a betegségeket?

A leggyakoribb gyerekbetegségeket választottam. A torokgyulladás, gyomorrontás, fülfájás, szemgyulladás, nátha tipikusan ilyenek, illetve ma már az allergia is gyakori. Amikor elkezdtem felkészülni erre a könyvre, akkor még a bárányhimlő is szerepelt a listámon, de időközben, 2019-ben erre a betegségre bevezették a kötelező oltást, így ez már nem szerepel a mesék között. Beraktam azonban a skarlátot, amiről az utóbbi években sokat hallani. Néhány olyan témát is mesébe szőttem, ami nem betegség, de az óvodás korosztályt érintheti, ilyen a kullancscsípés, az áramütés veszélye vagy a fejtetű problémája.


Hogyan döntötted el, hogy melyik betegséghez melyik állatkát társítod? fuzet_szereplok.jpegBartos Erika füzete

Az állatfigurák emberi karaktereket személyesítenek meg, de igyekeztem a valósághoz kötődni. Írtam egy hosszú listát a lehetséges állatszereplőkről, aztán a betegségekről, és megpróbáltam ezeket észszerűen párosítani. Mivel a szarvasmarháknál előfordulhat tüdőgyulladás, ezért Boci kapta a tüdőgyulladást. A macskák hajlamosak a hasi problémákra, ezért Cicáé lett a gyomorrontás. A baromfiknál nem ritka a szembetegség, ezért Csibének adtam a kötőhártya-gyulladást, a kutyáknál pedig szükség lehet mandulaműtétre. Olykor gondban voltam: például először a Hódnak akartam adni a fogorvosról szóló történetet, de rájöttem, hogy ez nem lesz jó, hiszen a hódoknak narancssárga a foguk, illetve maradandó fogazattal jönnek világra, így nem tudtam volna bemutatni azt a folyamatot, ahogy a tejfogak kiesnek és csontfogak nőnek a helyükre. Addig kellett nyomoznom, amíg olyan kisállatot találtam, aki az emberhez hasonlóan fogak nélkül születik, majd kibújnak a tejfogai, és később ez csontfogakra cserélődik. Így lett a fogászati mese főszereplője a Borz. A füles mesére egyedül a majom volt alkalmas, mert csak neki van az emberéhez hasonló fülszerkezete. Külön izgalmas feladat volt minél több különböző mackót találni a gyógyító szerepekre. Kilenc mackó szerepel a két könyvben, mindegyik más és más orvosi szerepet tölt be, a főszereplő, Brummbrumm doktor természetesen a jól ismert barnamedve. Jegesmedve az allergológus, Panda a sebész, Vörös panda a radiológus, Mosómedve a fogorvos, Fekete medve a fül-orr-gégész, Szürke medve az altató orvos, Örvös medve a gyógyszerész, Koala a nővérke. Imádtam őket megrajzolni, igazán örömteli kihívás volt számomra ez a két kötet, bízom benne, hogy sok családban forgatják majd szeretettel.

A Gyógypuszi könyveket még most rendeld meg! A Kék könyvet itt tedd a kosárba, a Piros könyvet pedig itt!

Bővebben pedig itt olvashatsz a kiadványokról.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!


Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Bartos Erika-rajongók, figyelem!