Az okos, a szép és a vicces

Ismeretterjesztők mindenkinek

Egy jó ismeretterjesztő lehet nagyon tanulságos, de lehet csuda szórakoztató és világszép is. Most itt egy nagy csokor belőlük, válogassatok!

Szép és okos

Hála az égnek, divatba jöttek a „designer“ ismeretterjesztő könyvek szépséges, gyakran formabontó grafikával, néha komoly képzőművész közreműködésével.

5854978_5.jpgCharlotte Guillain és Yuval Zommer két könyve hozza a formabontót és a gyönyörűszépet is. Mindkettő eltér a megszokott formátumtól, nagyméretű leporellók. Bár azt szoktuk meg, hogy a leporellók kicsiknek készülnek, ezek a nagyobb óvodásoktól a kisikolásokig terjedő olvasótábort célozzák meg. A Fejem felett az égbolt a földtől indul felfelé a különböző légrétegeken át a világűrig, majd vissza, a Talpam alatt a föld pedig fokozatosan halad lefelé a föld alá a magmáig és vissza. A leporelló egyik oldalán az odaút, a visszaút a másikon. Hogy miért? Mert rengeteg témát érintenek, a föld alá haladva pl. az élővilágon és a régészeten át a bányászatig és a geológiáig, vagy visszafelé a városok alatt található közművekig. Ha úgy tetszik böngészők ezek nagyobbaknak; temérdek érdekes részlettel és nagyon jól strukturált információkkal. Zommer képi világa eddig is lenyűgözött minket, de itt az is kiderül hogy info-designban is nagymenő, nem is csoda, a gyerekkönyvek mellett neves reklámügynökségek művészeti vezetőjeként szerzett magának nevet.

Keresd itt a két könyvet!

6322849_5.jpgA Hétköznapi holmik krónikája szintén szép, és vizuális megoldásaiban is vicces könyv. Nagyon klassz koncepció, hogy nem akar mindent (is) felölelni, sőt. Néhány tárgy (cipő, korcsolya, szemüveg) fejlődéstörténetét követhetjük végig különböző korokban, eközben felcsipegethetünk jónéhány tudnivalót a technológiai fejlődésről, divatról, történelmi fordulatok hatásairól a mindennapi életre. Önálló olvasgatásra is ajánlom kisiskolásoknak a nyárra, kiváló függőágy-olvasmány egy vízből kicsalogatott gyereknek.

Rendeld meg itt!
Profi könyvek nagyoknak

1862280.jpgElárulom, hogy nekünk a Pagonyban is vannak kívánságlistáink, és nem csak a gyerekeink számára vásárolunk. Az enyémen az első helyre ugrott a HVG kiadó lenyűgöző nagykönyv-sorozata, különösen most, hogy a harmadik is megérkezett, és együtt látom őket. A filozófia nagykönyve és A mitológia nagykönyve után ugyanis megérkezett A Biblia nagykönyve. Szerintem ezeknek minden művelt család polcán ott a helyük. Elsősorban középiskolásoknak hasznosak, de belevághat az olvasgatásukba egy hetedikes-nyolcadikos is, és felnőtt olvasóként is hasznosak és olvasmányosak. Ez az a könyv, amit lekapsz a polcról, ha egy könyv olvasása vagy film nézése közben belefutsz egy bibliai utalásba és érteni szeretnéd mi ez a történet, miért fontos, kinek mit jelképez, mikhez kapcsolták és milyen különböző jelentésárnyalatokat kapott az idők során. Mindezt tíz perc alatt. A sorozatot a témák neves szakértői írják profi, jól átgondolt, kézikönyves-tankönyves szerkesztési elvek alapján. A főszöveget kísérő minden szövegdoboz, illusztráció és képaláírás gondosan kiválasztott, tömören megírt és lényegretörő. Ráadásul még szépek is. Főleg egymás mellett.

Keresd a három részt itt, itt és itt!

29562.jpgA közös, családi természetfilm-nézés hívei között jelenleg a Netflix Our Planet - Bolygónk csodái sorozata a legnépszerűbb. Egyre-másra halljuk ezt tőletek is. Most megérkezett a könyv változat, David Attenborough előszavával. Nézzetek bele ebbe a látványos könyvbe valamelyik Pagonyban, érdemes!

Lehet hogy dínós könyvvel Dunát lehet rekeszteni, mégis van olyan, amit eddig kerestetek, de nem találtatok: olyan nagyon képes könyvet, ami magyaráz is az ősállatokról és az őstörténetről, de a hangsúly a minél több faj képes bemutatásán van. A HVG kiadó DK sorozatában megjelent Dinoszauruszok pont ilyen. Ráadásul nemcsak dinoszauruszok vannak benne, hanem mindenféle érdekes ősállat!

nem-rossz-allatok.jpgA Nem rossz állatok egy igazán különleges kiadvány: csupa olyan állatot ismerhettek meg belőle, amikkel kapcsolatban sok-sok tévhit kering. Keselyűk, darazsak, varangyok... mind okkal olyanok, amilyenek, és fontos részét képezik a Föld élővilágának. 38 állatfajról olvashattok benne, szuper vicces rajzokkal illusztrálva, rengeteg izgalmas, kevésbé ismert ténnyel megspékelve. Kötelező olvasmány minden kíváncsi gyereknek (és felnőttnek)!

Ha már a kevésbé népszerű állatoknál tartunk, a Rovarok, pókok, csigák is leginkább a gyerekek körében népszerűek, mi, felnőttek hajlamosak vagyunk kissé rosszul lenni tőlük. De ez nagyon hamar el fog múlni, amint kicsit jobban megismerkedünk velük! Ebből a fantasztikusan illusztrált könyvből mindent, de mindent megtudhatunk róluk, és biztosan egészen más szemmel nézünk majd rájuk!


Természet és természetvédelem - kisebbeknek

jane-goodall_hu_b1_72dpi.jpegVadiúj sorozatot indított a HVG kiadó: olyan emberek életéről olvashatnak a kisiskolások mesés formában, akik saját területükön valami igazán kiemelkedőt alkottak. A szemlénk szempontjából most két kötet különösen fontos:
David Attenborough napjaink vitathatatlanul legnagyobb természettudósa. Karrierje több mint 60 éve tart, ezalatt számtalan dokumentumfilmet készített földünk élővilágáról, fontos üzenetei emberek millióihoz jutottak el a tévéképernyőkön keresztül. Ebben a kötetben végigkövethetjük karrierjének állomásait, egészen kisfiúkorától kezdve.
A másik könyvből a környezetvédelem egy nem kevésbé fontos alakjának életét ismerhetjük meg: Jane Goodall neve összefonódott az állatok jogaiért folytatott küzdelemmel. Hosszan élt a csimpánzok között, hogy természetes élőhelyükön tanulmányozhassa őket, és rendkívül hasznos tudását generációknak adta át.

Itt találod a Jane Goodall-ról, itt pedig David Attenborough-ról szóló kötetet!

30776.jpgA Micsoda pazarlás! gyakorlatias könyv a hulladékproblémáról és annak megoldásáról. Érthetően, de nem leegyszerűsítve mutatja be korunk egyik legégetőbb problémáját, és a globális, összetett megoldásokon kívül praktikus, a mindennapokban is megvalósítható útmutatót ad egy tisztább jövő felé.

A méhek világa után megérkezett A vizek világa is. Mint az előző könyv, ez is olyan, mintha egy szép kivitelű iskolai szemléltető-tábla gyűjtemény lenne egy adott témáról. Minden oldalpár egy nagy, könnyen érthető infografika, szimpatikus, a gyerekeknek vonzó képi világgal. Szuper segédanyag kisiskolásoknak, otthoni használatra is, de nagyon ajánlom az osztálytermi közös polcra is.

A legkisebbeknek

1926256_3.jpgAz Óvd a bolygót! sorozat a legkisebbeknek készült, eddig két része jelent meg: a Víz és a Műanyag. Már négyéves kortól bátran forgatható, szuper informatív, gazdagon illusztrált kötet, ami biztosan leköti majd a kicsiket, és nagyon sok hasznos tudást is tartogat számukra. Nevelj kis környezetvédőt te is ennek a sorozatnak a segítségével!

Végül pedig itt egy nyomogatós hangmintás lapozó!Van már ilyen könyv erdei, éjszakai és tengeri állatok hangjával, de van akit nem az izgat fel, hogy „mit mond“ a zsiráf. A Szuperautók hanggal kifejezetten ritka, nagymenő verdákat mutat be hengerűrtartalom szerinti sorrendben. Az egyik engem is meglepett, mert csak különböző hangmagasságú brummogásokra számítottam, de van köztük egy egyedi építésű sportkocsi, aminek teljesen más hangja van mint bármilyen más járműnek, amit valaha hallottam. Na meg az is vicces élmény ahogy egy Tesla 2,39 mp alatt felsuttogja magát százra.

Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek