Az okos, a szép és a vicces

Új ismeretterjesztők érkeztek

Egy jó ismeretterjesztő lehet nagyon tanulságos, de lehet csuda szórakoztató és világszép is. Az újdonságok közül mutatjuk be azokat, amik nekünk tetszettek, kicsiknek és nagyoknak.Szép és okos

Hála az égnek, divatba jöttek a „designer“ ismeretterjesztő könyvek szépséges, gyakran formabontó grafikával, néha komoly képzőművész közreműködésével.

5854978_5.jpgCharlotte Guillain és Yuval Zommer két új könyve hozza a formabontót és a gyönyörűszépet is. Mindkettő eltér a megszokott formátumtól, nagyméretű leporellók. Bár azt szoktuk meg, hogy a leporellók kicsiknek készülnek, ezek a nagyobb óvodásoktól a kisikolásokig terjedő olvasótábort célozzák meg. A Fejem felett az égbolt a földtől indul felfelé a különböző légrétegeken át a világűrig, majd vissza, a Talpam alatt a föld pedig fokozatosan halad lefelé a föld alá a magmáig és vissza. A leporelló egyik oldalán az odaút, a visszaút a másikon. Hogy miért? Mert rengeteg témát érintenek, a föld alá haladva pl. az élővilágon és a régészeten át a bányászatig és a geológiáig, vagy visszafelé a városok alatt található közművekig. Ha úgy tetszik böngészők ezek nagyobbaknak; temérdek érdekes részlettel és nagyon jól strukturált információkkal. Zommer képi világa eddig is lenyűgözött minket (pl. a Nagy bogárkönyvben), de itt az is kiderül hogy info-designban is nagymenő, nem is csoda, a gyerekkönyvek mellett neves reklámügynökségek művészeti vezetőjeként szerzett magának nevet.

Keresd itt a két könyvet!

6322849_5.jpgA Hétköznapi holmik krónikája szintén szép, és vizuális megoldásaiban is vicces könyv. Nagyon klassz koncepció, hogy nem akar mindent (is) felölelni, sőt. Néhány tárgy (cipő, korcsolya, szemüveg) fejlődéstörténetét követhetjük végig különböző korokban, eközben felcsipegethetünk jónéhány tudnivalót a technológiai fejlődésről, divatról, történelmi fordulatok hatásairól a mindennapi életre. Önálló olvasgatásra is ajánlom kisiskolásoknak a nyárra, kiváló függőágy-olvasmány egy vízből kicsalogatott gyereknek.

Rendeld meg itt!
Profi könyvek nagyoknak

1862280.jpgElárulom, hogy nekünk a Pagonyban is vannak kívánságlistáink, és nem csak a gyerekeink számára vásárolunk. Az enyémen az első helyre ugrott a HVG kiadó lenyűgöző nagykönyv-sorozata, különösen most, hogy a harmadik is megérkezett, és együtt látom őket. A filozófia nagykönyve és A mitológia nagykönyve után ugyanis megérkezett A Biblia nagykönyve. Szerintem ezeknek minden művelt család polcán ott a helyük. Elsősorban középiskolásoknak hasznosak, de belevághat az olvasgatásukba egy hetedikes-nyolcadikos is, és felnőtt olvasóként is hasznosak és olvasmányosak. Ez az a könyv, amit lekapsz a polcról, ha egy könyv olvasása vagy film nézése közben belefutsz egy bibliai utalásba és érteni szeretnéd mi ez a történet, miért fontos, kinek mit jelképez, mikhez kapcsolták és milyen különböző jelentésárnyalatokat kapott az idők során. Mindezt tíz perc alatt. A sorozatot a témák neves szakértői írják profi, jól átgondolt, kézikönyves-tankönyves szerkesztési elvek alapján. A főszöveget kísérő minden szövegdoboz, illusztráció és képaláírás gondosan kiválasztott, tömören megírt és lényegretörő. Ráadásul még szépek is. Főleg egymás mellett.

Keresd a három részt itt, itt és itt!

1870782.jpgA Világvallások atlasza pont azt adja, amit a címében ígér, és ez benne a jó. Rengeteget írtak már világvallásokról, sok könyvet tudnék ajánlani, de eddig hiányzott a diákok polcáról egy áttekinthető atlasz. Márpedig így, atlaszban áttekintve sok minden egyszerűbben világossá válik.

A közös, családi természetfilm-nézés hívei között jelenleg a Netflix Our Planet - Bolygónk csodái sorozata a legnépszerűbb. Egyre-másra halljuk ezt tőletek is. Most megérkezett a könyv változat, David Attenborough előszavával. Nézzetek bele ebbe a látványos könyvbe valamelyik Pagonyban, érdemes!

Lehet hogy dínós könyvvel Dunát lehet rekeszteni, mégis van olyan, amit eddig kerestetek, de nem találtatok: olyan nagyon képes könyvet, ami magyaráz is az ősállatokról és az őstörténetről, de a hangsúly a minél több faj képes bemutatásán van. A HVG kiadó DK sorozatában megjelent Dinoszauruszok pont ilyen. Ráadásul nemcsak dinoszauruszok vannak benne, hanem mindenféle érdekes ősállat!
Természet és természetvédelem - kisebbeknek

1856389.jpgA Micsoda pazarlás! gyakorlatias könyv a hulladékproblémáról és annak megoldásáról. Érthetően, de nem leegyszerűsítve mutatja be korunk egyik legégetőbb problémáját, és a globális, összetett megoldásokon kívül praktikus, a mindennapokban is megvalósítható útmutatót ad egy tisztább jövő felé.

A méhek világa után megérkezett A vizek világa is. Mint az előző könyv, ez is olyan, mintha egy szép kivitelű iskolai szemléltető-tábla gyűjtemény lenne egy adott témáról. Minden oldalpár egy nagy, könnyen érthető infografika, szimpatikus, a gyerekeknek vonzó képi világgal. Szuper segédanyag kisiskolásoknak, otthoni használatra is, de nagyon ajánlom az osztálytermi közös polcra is.
A legkisebbeknek

paranyitalanyok.jpgHa szeretitek az ötletes képeskönyveket, Hatvani Csabáét bírni fogjátok. A Parányi talányok képes találgatós. Úgy kell használni, hogy miközben nézitek az oldalt, amin mindig madártávlatból látható egy-egy állat élőhelye – ő maga rejtőzik, itt-ott kilátszik belőle valami – elolvassátok a mondókás találós kérdést. Ezután a kedvenc étele segítségével előcsalogathatjátok. Lapozás után, a következő oldalon derül majd ki, eltaláltátok-e.

Jó ötlet, jó mulatság, rendeld meg itt!

1863029.jpgVégül pedig itt egy nyomogatós hangmintás lapozó, ami elsősorban az apukák szívét dobogtatja meg. Van már ilyen könyv erdei, éjszakai és tengeri állatok hangjával, de van akit nem az izgat fel, hogy „mit mond“ a zsiráf. A Szuperautók hanggal kifejezetten ritka, nagymenő verdákat mutat be hengerűrtartalom szerinti sorrendben. Az egyik engem is meglepett, mert csak különböző hangmagasságú brummogásokra számítottam, de van köztük egy egyedi építésű sportkocsi, aminek teljesen más hangja van mint bármilyen más járműnek, amit valaha hallottam. Na meg az is vicces élmény ahogy egy Tesla 2,39 mp alatt felsuttogja magát százra.

Rendeld meg itt!