Filozófiára tanít a robotlány

Beépített robot - Az első évem emberként

Egy filozófus gyerekkönyvet írt, és felkért egy gyerekkönyv-szerzőt, hogy segítsen neki. Olyan, mintha egy vicc kezdődne így, de nem. Viszont nagyon vicces. Mármint a könyv. Egy kislánynak álcázott robotról szól, és imádjuk. Ismerd meg a legújabb Abszolút könyvet!

beepitett_robot_borito_1000px.jpegDavid Edmonds filozófus, a BBC filozófiával foglalkozó műsorait szerkeszti, számos filozófiai témájú bestsellert írt, és egy podcastja is van, a Philosophy Bites. Tudománynépszerűsítéssel foglalkozik tehát, mégpedig a legmagasabb szinten.

Írt könyvet Wittgenstein és Popper 1946-os híres cambridge-i vitájáról (Wittgenstein's Poker: The Story of a Ten-Minute Argument Between Two Great Philosophers), a KGB beavatkozásáról Bobby Fischer és Szpasszkij legendás sakk-csatájába a hidegháború évei alatt (Bobby Fischer háborúba indul), a villamos-dilemmáról (Would You Kill the Fat Man?: The Trolley Problem and What Your Answer Tells Us about Right and Wrong). A rádiós műsorai egyszerre brilliánsak és szórakoztatóak.

Egy napon pedig elhatározta, hogy gyerekeknek fog könyvet írni. Ezúttal nem tényirodalmat, hanem szórakoztató regényt.

Tedd kosárba!

Amikor felkereste Bertie Frasert a listájával, – összeírta, milyen filozófiai kérdéseket szeretne feldolgozni a gyerekkönyv fejezeteiben – Frasernek először a tarkójáig szaladt fel a szemöldöke; de sikerült meggyőzni, és nekiálltak. Így született meg Dotty, a mesterséges intelligenciával rendelkező robotkislány, akinek az a feladata, hogy egy éven át úgy járjon iskolába tizenkét évesek közé, hogy nem bukik le. Ha ez sikerül neki, hatalmas támogatást nyer a fejlesztőinek egy rejtélyes milliárdostól a további munkához. A könyv másik főszereplője „apa“, a fejlesztő csapat filozófusa, Dotty legközvetlenebb kapcsolata az emberi világgal.

A történet pörgős, muris, és letehetetlen. Főhősünk csetlése-botlása az irracionális, furcsán kommunikáló és gázokat eregető tizenévesek között simán szórakoztató könyvként is megállná a helyét. Aki szereti pl. David Walliams könyveit, ezt is imádni fogja. Egy ponton azonban kifejezetten izgalmassá válik a sztori, és nem meglepő módon a szereplők döntésein és motivációin izgulunk a legjobban. Abszolút eléri a célját: filozófiai gondolkodásra, gondolkodásmódra sarkallja a gyerekeket. Tökéletesen illik a Pagony Abszolút Könyvek sorozatába.

Olvass bele!

Míg a történet repeszt és az ifjú olvasó hahotázik, Dotty maratoni Turing-tesztje és kalandjai során nem mellékesen folyamatosan olyan kérdések merülnek fel, mint: Mitől vagyunk emberek? Mitől vagyok én én? Mikor szeghetünk meg egy szabályt? Mit tegyünk, ha választanunk kell, hogy néhány szerettünket mentsük meg, vagy sokkal több, de számunkra vadidegen embert? És így tovább. Nem árulom el az összeset. Ez az a bizonyos lista, amivel Edmonds nekifutott a könyvnek. Filozófiai kérdések és dilemmák, elsősorban olyanok, amik napjainkban és az elkövetkező évtizedekben kifejezetten aktuálisak lesznek és új megvilágításba is kerülhetnek. Az önvezető autók, a mesterséges intelligenciákra bízott pénzügyi, gazdasági döntések korában, fenntarthatóság, igazságosság és emberség; csupa olyan időszerű kérdés, amihez szükség lesz az alapvető filozófiai gondolkodás elsajátítására. Ez a cél. A könyv sehol nem kínál készen adott válaszokat. Elgondolkodtat, de ezt is szórakoztatóan teszi.

A szerzők a filozófia iránt érdeklődő felnőtt olvasókat is bőségesen ellátták "easter eggekkel". Ezeket nem szükséges észerevenni hogy haladni tudjunk a történettel, de egy felnőttnek extra tartalmakat tartogathatnak a különböző (fontos filozófusokat megidéző) szereplők és álláspontjaik, a nevek (pl. a titokzatos milliárdosé) és más utalások. Mégis, egy pillanatra se válik száraz vagy nehéz olvasmánnyá a regény. A sodró és vicces történet olyan könnyen csúszik le mint egy süti egy pohár tejjel. Mondjuk egy madeleine.

Hallgass meg egy beszélgetést David Edmondsszal a kötetről itt!

Az se csoda, hogy a Beépített robot ilyen olvasmányos és humoros lett. Edmondsnak eleve jó humora van, de a szerzőtárs megválasztása is remek ötlet volt. Bertie Fraser nagyon sokat ír gyerekeknek, itthon mégse ismerjük a nevét. Nem könyvekbe ír ugyanis, hanem a Storynory sorozatba. A Storynory egy kizárólag rövid történetekből és mesékből álló hangos sorozat; egy prémium minőségű podcast gyerekeknek. (Bárcsak nálunk is lenne ilyen.) Fraser a legnépszerűbb szerzője, egyben üzemeltetője, jellegzetes stílusát a könyvben is megismerhetitek. Szeretni fogjátok.

Már ha szeretitek, amikor olvasás közben sokat nevet az ember, és időnként tövig rágja a körmét. Beépített robotot minden iskolába! Legalábbis a könyvet. Olvassátok, gondolkodjatok, beszélgessetek!

Rendeld meg most!

Király Hunor ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Első nap az iskolában - Beépített robot