Amit a halak komálnak

Megérkezett a Jaj, ne már! - mondta a hal

Azt gondoltátok, a horgászat unalmas? A halakkal semmit se lehet kezdeni? Nos, Dániel András rácáfol erre a legújabb könyvében. Meghökkentően humoros, fergetegesen fantáziadús ez a történet nélküli történet! Megdolgoztatja az ellustult "fantáziaizmokat", Kicsibácsi és Kicsinéni rajongóinak pedig egyenesen kötelező! Csobbanjatok bele!

jaj_ne_mar_mondta_a_hal_borito_1000px.jpgElképzeltetek már halat biccenteni, tornacipőben sétálni, beszélni? Szerintetek is a Kockaminta Fejlesztő Intézetben tervezik a kockás ingeket? Gondoltátok volna, hogy a halaknak néha eszébe jut füvet nyírni és virágot locsolni? Vajon szerintük finom-e a kivis-mandulás ízű tűzőszúnyogos etetőkeverék?

Zavarba ejtő, különös könyv ez. A Matrica D. Mihály úton innen, a Pitymallat lakóparkon túl játszódik egy horgásztónak használt vízgyűjtő partján. Illetve nem is játszódik. Történik is valami, meg nem is.

Tedd kosárba itt!

Már az is elgondolkodtató, hogy ki a főszereplő. Talán Sovánkovics Rezső, a szenvedélyes horgász, akinek az volt az egyik gyengéje, hogy "egyszerűen nem tudott ellenállni a bedobós és tekerős automatáknak. Mindegy, mi volt bennük, rágógumi vagy műanyag gömbbe nyomorított gumilény – csak tekerni lehessen!"? S aki két horgásztársával, Piczike Árpáddal és Négyszeglethy Lajossal évek óta minden szombaton hűségesen belógatja a csalit a tóba anélkül, hogy valaha is láttak volna halat a vízben, pláne a pecabot végén…

Netán Janka, a tóparton bókálszó kislány lenne a főszereplő? Hiszen tulajdonképpen ő segítette elő a horgászok-halak találkozót. Vagy a három tornacipős hal, Janka szavaival "két férfihal, egy nénihal", Valter, Vilmos és Wanília?

Itt találod a szerzővel készített interjúnkat!

kepernyofoto-2022-05-23-93709.pngDániel András illusztrációjaMindenesetre ők heten találkoznak a tóparton, külön-külön mindannyiuknak megszokott, és együtt mégis furcsa körülmények között. Halséta, halmulatság, a Fordított Kencegyár megalapítása: csak néhány esemény, ami velünk valószínűleg sosem fog megtörténni, de a Dániel András-szereplőkkel annál inkább.

Irónia, fantázia, furcsa szókeletkezmények és régi, megszokott szavak meghökkentő, új környezetben. Fricska-nevek, utánozhatatlan, egyedi illusztrációk és egy gyerekek és felnőttek számára egyaránt humoros történet. Röviden a Jaj, nem már! - mondta a hal egy vérbeli Dániel András-könyv.

Megtudjuk, miről álmodik egy horgász (horgászfelszerelésbolt gumicukorból), mit visel a horgászathoz (kockás inget), és mi mindenen tűnődik horgász-szombatokon (rengeteg dolgon, mondhatni kész filozófus!) A végén mégis ugyanolyan titokzatos figuraként áll előttünk Rezső horgász, mint ahogyan megismertük.

Olvasd el itt az első fejezetet!

kepernyofoto-2022-05-23-93746.pngDániel András illusztrációjaDániel András összetéveszthetetlen illusztrációi nem spórolják meg nekünk a rengeteg szósziporka elképzelését, mint a furacsoki vagy pöttyös grimasz, így adva még különlegesebb hangulatot a könyvnek.

"Érdekes, hogy igazából mennyiféle hangból áll az, amit az egyszerűség kedvéért csendnek nevezünk."- tűnődik egy helyen Sovánkovics Rezső. Ez a mondat remek összefoglalója lehetne a műnek. Dániel András felhangosítja a halak csöndjét, a horgászok csöndjét, egy elhagyott külvárosi tavacska csöndjét, magának a természetnek a csöndjét és a szombatonként egyedül bóklászó kislánycsöndet. Mennyiféle hangból áll! Hallgatózzunk együtt!

Rendeld meg!

Viola Bea ajánlóját olvastad

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek