Mindenkinek kell (legalább) egy kutya!

Ismerd meg Eva Ibbotson regényét!

Nehéz lenne olyan embert találni, akinek gyerekként ne hagyta volna el a száját az a mondat, hogy „szeretnék egy kiskutyát”! Bizony a szülők egy ideig bírják indokokkal, hogy miért ne, de gyakran a négylábúak végül igazi családtaggá válnak. Hasonló történetet ismerhetünk meg Eva Ibbotson regényében, a Mindenkinek kell egy kutya! című legújabb Abszolút Könyvben. Ismerd meg a szerzőt és a kötetet!

mindenkinek_kell_egy_kutya_borito_1000px.jpgEva Ibbotson (1926-2010) zsidó származású brit írónő kalandos élete során több tucat gyermek- és ifjúsági könyvet, valamint jó pár felnőtt regényt is írt. Kötetei viszonylag későn, az írónő ötvenes éveiben kezdtek el megjelenni, de hihetetlen népszerűségre tettek szert, és a mai napig sokan keresik őket. Az egyik legismertebb műve a Vissza a folyóhoz című kalandregény, amely több rangos díjat is nyert. Regényei hihetetlenül érzékenyek és fantáziadúsak, némi (igencsak ütős) humorérzékkel megfűszerezve.

Tedd kosárba Eva Ibbotson Abszolút Könyvét!

Az írói véna nem meglepő Eva esetében, hiszen édesapja tudósként és a pszichológia kutatójaként sok cikket és még több felfedezést publikált, édesanyja pedig novellákat, forgatókönyveket írt. Több féltestvére a színészi pályát választotta, így az egész családra jellemző volt a tehetség kibontakoztatása és a „tömegből kitűnni” akarás.

Eva Ibbotson életének fontos helyszíneiből is sok inspirációt merített. Éveken át vonatozott Bécs és Párizs, majd Edinburgh és London között. A legtöbb regénye angol vidéken játszódik, de fontos helyszín Ausztria is, sőt vannak olyan könyvei, melyeket német nyelven írt. Hazaszeretete és az őt körülvevő természet iránti rajongás mindig megmutatkozik az írásaiban, amiket eredeti nyelven és fordításban is öröm olvasni.

Nem hiszed? Olvass el egy fejezetet a regényéből itt!

Három fiú, valamint egy kislány édesanyja lett. Az állatok és a természet tisztelete, szeretete mindig is fontos volt a családjában. Nagy szerepet játszott az életükben, hogy az állatok náluk családtagok legyenek, ne pedig holmi játék, amit a gyerek egy idő után úgyis megun.

A felelős állattartás jegyében fontos beszélni minden olyan ajándékba kapott kisállatról, akiknek gyakran az lesz a sorsuk, hogy menhelyre kerülnek. Az állattartással járó feladatokat fontos tudatosítani, mielőtt úgy döntünk, hogy befogadunk egy kisállatot. Mindennap levinni sétálni, etetni, fürdetni, ha történik vele valami, orvoshoz vinni, tehát teljeskörűen gondolkodnunk kell azokról az állatokról, akiket befogadunk.

A Mindenkinek kell egy kutya! című könyvben is kiemelt figyelmet kap a felelősség, de sokkal több minden is. A történet szerint Sam évek óta semmi mást nem szeretne, csak egy kiskutyát. Nem teszik boldoggá a méregdrága játékok, a sok vadonatúj ajándék. Ő csakis egy igazi kutyusra vágyik, aki a legjobb barátja lesz, aki szereti és elfogadja őt gazdájának és akivel nagyokat sétálhat. Azonban az édesanyja rendmániája, valamint édesapja nemtörődömsége miatt eddig még nem valósult legnagyobb kívánsága.

Ugyanakkor, van egy nagyon különleges hely a városban, ahol mindenféle kutyus lakik; Ottó a bernáthegyi, Francine az uszkár, Le-Chee a pincsi, és még sokan mások, viszont őket nem lehet megvásárolni vagy örökbe fogadni, őket csak kikölcsönözni lehet! Ez a csalárd remény, valljuk be, nem lehet túl kellemes a kutyáknak, hiszen nekik is ugyanúgy vannak érzelmeik és félelmeik, ők is ugyanúgy szeretnének családba kerülni, mint minden másik eb. A bentlakó kutyák már többnyire beletörődtek ebbe a helyzetbe, és amikor megérkezik Pötty, a keverék kutyus, segítenek neki, hogy beilleszkedjen. De nemcsak a kutyák állnak Pötty mellett, hanem Kayley is, a kutyák benti gondozója, aki megtalálta őt az utcán. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez a történet Sam és Pötty barátságát és egymás melletti kitartását meséli el, mindezt teli kalandokkal, szökésekkel, detektívek előli meneküléssel. Segítségükre van a 10 éves, mindenre elszánt Pippa, meg persze az észak-angol táj különc figurái; a cirkuszi idomártól az árvaházi gyereken át a mogorva juhászokig. A mese végét nem árulom el, azt mindenki derítse ki saját maga.

A történet hihetetlenül érzékeny és megindító, egyszerű és mégis komplex érzelmeket képes kiváltani az olvasóból. Izgalmas, magával ragadó, ugyanakkor igazán tanulságos történetet ismerhetünk meg, ami ráadásul fantasztikus helyszíneken játszódik.

A Mindenkinek kell egy kutya! Eva Ibbotson legutolsó gyermekkönyve, amit legkisebb gyermekének szánt. Most végre a magyar olvasók is megismerhetik ennek a fantasztikus írónőnek az egyik legérzelmesebb és legmeghittebb alkotását.

A regény az Abszolút Könyvek-sorozatban jelent meg, melyeket 9-12 éves gyermekeknek ajánlunk. A Mindenkinek kell egy kutya! kiváló választás önálló olvasásra, de felolvasós, családi könyvként is megállja a helyét.

Ismerd meg az Abszolút Könyveket ebből a cikkből!

A kutyák, a természet és a minket körülvevő táj szeretete, tisztelete mély kapocs lehet a gyermeki és a felnőtt világ között, amit érdemes átadnunk minden következő generációnak. Eva Ibbotson könyveivel efelé tehetünk egy lépést. Reméljük, hogy hamarosan több regénye is elérhető lesz a magyar közönség számára!

Rendeld meg a regényt itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Ismerd meg az Abszolút Könyveket!

  • Sam születésnapja