"Inspirál az egész."

Igor Lazinnal beszélgettünk a Zseblámpás könyvek illusztrálásáról

A Zseblámpás könyvek, bár már önálló olvasóknak készülnek, azért még elég sok rajzzal segítik az első lépéseket a könyvmolyság felé. Persze ezeknek az illusztrációknak már egészen másfajta követelményeknek kell megfelelniük, mint például a lapozók vagy a mesegyűjtemények esetében. A Molnár T. Eszter által jegyzett Szafari az Ábránd-lakótelepen című Zseblámpás könyv rajzolójával, Igor Lazinnal beszélgettünk. Olvass tovább!

szafari_az_abrand_lakotelepen_borito_1000px.jpgMennyiben más illusztrálni egy összefüggő regényt, mint kisebbeknek szóló, rövid mesét vagy mesefüzért?

Nagyon más. Legalábbis olyan értelemben, hogy ha rövid meséről van szó, akkor inkább egy bizonyos cselekményt, poént választ ki az ember, viszont egy könyvnél apránként kell adagolni a vizuális élményt is, természetesen követve a történetet.

Mennyire vetted figyelembe a rajzok készítésénél, hogy ezeket a könyveket már egyedül olvassák a gyerekek, nem a szülő olvassa fel nekik?

Mindig próbálok az illusztrációimban megrajzolni valami olyan elemet, ami a felnőtteknek is érdekes lenne.

A fekete-fehér technika, ami koncepció a Zseblámpás-sorozatnál, mit vont maga után? Mennyiben volt más így dolgozni, mint színesben rajzolni?

Talán annyiban, hogy maga a rajz ilyenkor nagyobb hangsúlyt kap.

Tedd kosárba a könyvet itt!

kepernyofoto-2022-09-14-82759.pngIgor Lazin illusztrációjaKi volt a kedvenc figurád? Volt, akit nehezebb volt megrajzolni, mint a többieket?

A zsiráf és a tigris voltak a kedvenceim, a makival viszont gondjaim voltak.

Mi volt az első regény, amit egyedül olvastál el? Emlékszel még rá, milyen volt a borítója, vagy az illusztrációi?

Ha jól emlékszem, A kincses sziget Robert Louis Stevensontól vagy A tizenöt éves kapitány Jules Vernétől. Nem voltak benne illusztrációk.

A gyerekek most nagyon sok vizuális ingerrel vannak körülvéve. Milyen hatással van ez a könyvekből szerzett vizuális élményekre? Mennyire befolyásolja ez a te munkádat?

Igazán nem tudom. Úgy gondolom, hogy ez az egész olyan, mintha az ember egy állandóan nyitott múzeumban vagy kiállítóterembe lenne: inspirál az egész.

Kíváncsi vagy Igor Lazin rajzaira? Rendeld meg a Szafari az Ábránd-lakótelepen című Zseblámpás könyvet itt!

Kapcsolódó termékek