Ismerd meg Takács Viktóriát!

Interjú Takács Viktóriával

Takács Viktória nemrég mutatkozott be a Pagony Kiadónál, bár a neve korántsem ismeretlen az illusztrátori körökben. Mészöly Ágnes Most én olvasok! sorozatában is az ő rajzaival fogsz találkozni. Ismerd meg jobban ebből az interjúból!

takacsviktoria.jpegMesélj egy kicsit magadról, mióta foglalkozol illusztrálással, grafikával?
Az én történetem is a szokásos mondattal kezdődik: egészen kicsi gyerekkorom óta imádok rajzolni. Az olvasás mellett mindig ez jelentette számomra a kikapcsolódást, a pihenést. Jártam szakkörre, külön rajzra, de más irányban tanultam tovább, mert a környezetemben senki nem élt ilyesmiből. Azt gondoltam, hogy a munka egy szükséges rossz az életben. Elég későn – két diploma után jöttem rá, hogy élhetnék akár abból is, amit a legjobban szeretek.

levendula_es_a_varazsmacska_borito_1000px.jpg
2014-ben határoztam el, hogy belevágok az illusztrálásba és felkutattam minden online tanulási lehetőséget. Ez kicsi gyerekek mellett ideális volt. Rengeteg gyakorlás, önfejlesztés, és sok-sok munka, amiben hiszek. Tavaly indult a MOME OPEN szervezésében egy egyéves illusztrátor mesterkurzus, ahol a szakma elismert képviselői tanítanak bennünket. Nagyon élvezem és sajnálom, hogy hamarosan a végére érünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tanulás is befejeződik, mert most látom csak igazán, hogy mennyi tennivalóm van még.

Hogyan kezdődött a közös munka a Pagonnyal?
Tavaly év végén keresett meg Rét Viki és kért fel Mészöly Ági szövegének az illusztrálására. A gyerekeimmel nagyon nagy kedvencünk volt Ági Sünimanója, így külön örültem a felkérésnek. A kislány főszereplő és a cica pedig hálás feladat, ráadásul a kisebbik lányom imádja a macskákat.

12-13.jpg
Hogyan épül fel nálad egy munkafolyamat?
Van egy hosszabb-rövidebb érlelési folyamat, amiből a külvilág csak a bambulást látja, mert fejben zajlik. Amikor már látom magamban, hogy mit akarok csinálni, megtervezem a karaktereket. Attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, kézzel vagy digitálisan vázlatolok. Digitálisan gyorsabb, így ez a gyakoribb. Az első oldalak színezése a legizgalmasabb, mert akkor alakul ki, hogy milyen hangulata lesz a könyvnek. Sorozat esetén ezt aztán tartanom kell, ami gyakran a feladat nehézségét is adja.

26-27.jpgHol láthatjuk még a munkáidat? Facebookon vagy instagramon lehet követni téged?
Facebookon és instagramon helloindigo illustration néven találtok meg, és van weboldalam is: www.helloindigo.hu

Mik a terveid a közeljövőben? Hol láthatjuk még a munkáidat?
A Pagonyos sorozat mellett hamarosan folytatódik a Scolarnál a Hagyományaink sorozatom. Az ötödik kötet jön ki, ami a szüretről szól majd. Egy teljesen új könyvön is dolgozom, ami a nagyvárosi élet titkait, talányait, az emberek kapcsolatait dolgozza fel sok illusztrációval. Jó néhány új ötletem is van, amiből remélem minél többet megvalósíthatok a jövőben.

Itt találod meg a könyvet.