“Miért ne?”-ből sikeres szerző

Minden egy helyen Czernák Eszter könyveiről

Czernák Eszter gyerekkönyvírói karrierje úgy kezdődött, mint egy hollywoodi film. Röpke három év alatt pedig a Pagony egyik legkeresettebb írója lett. Kíváncsi vagy rá, hogyan? Ebből a cikkből megismerheted karrierjének történetét és eddig megjelent könyveit! Olvass tovább!

Egyszer volt, hol nem volt, egy kétgyerekes anyuka elhatározta, hogy szerencsét próbál, és elküldi az addig az asztalfiókban pihenő kéziratait egy kiadónak. De csak egynek és csak egyszer.Ha ők nem akarják kiadni, akkor biztos nem jók, és nem próbálkozom tovább.” - gondolta a főszereplő, akarom mondani, mesélte a szerző egy 2019-es interjúban.

30464.jpgA válasz pedig szinte azonnal meg is érkezett, a Pagony lecsapott a kéziratokra, és nem is egy, de rögtön két könyvet is megjelentetettCzernák Eszter művei közül! Így került a polcokra 2019-ben A világ legjobb játszótere és a Sári és Berci otthon. Mindkét mese a kreativitást élteti, és az előre csomagolt megoldások helyett saját ötleteken alapuló, egyedi útkeresésre biztat.

A világ legjobb játszóterének szereplői a történet kezdetén új házba költöznek, abban a boldog tudatban, hogy az udvarukban játszótér várja őket, ám amikor megérkeznek, szomorúan tapasztalják, hogy minden van ott, csak játszó nincsen.

Miután a szülők hiába próbálják megoldani a helyzetet, a gyerekek úgy döntenek, hogy összefognak, és együttes erővel építik fel álmaik játszóterét. Ennek a történetnek a legnagyobb tanulsága, hogy nincs szükség csilli-villi jászótér-komplexumokra, ha van összetartás, kreativitás és jókedv! Itt rendelheted meg a könyvet!

30699.jpgA Sári és Berci otthon című kötettel pedig szinte észrevétlenül csempészhetünk áramlatélményt a hétköznapokba a mesékben rejlő játékok és kreatív tevékenységek segítségével. Sokszor a könnyebb megoldások felé hajlunk, inkább megveszünk valamit készen, pedig egy kis fantáziával a játékok nagy részét mi magunk is előállíthatjuk. Ráadásul a közös barkácsolás a flow-élménynél fogva nemcsak a gyerekek közérzetére, de a szülőkére is rendkívül jótékony hatást gyakorol.

Például mennyivel érdekesebb családilag kartondobozokból és műanyag palackok kupakjaiból játékkonyhát készíteni, mint csak simán elmenni a játékboltba, és vásárolni egyet! A közös áramlatélményen túlmenően a kézműveskedés jótékony, kreativitásfejlesztő hatásairól még nem is beszéltünk, ahogy arról sem, mennyivel jobban értékeljük, amit mi magunk állítunk elő. A Sári és Berci otthon igazi, kreatív ötlettár szülőknek, és imádni valóan aranyos mesegyűjtemény az ovisoknak.

Kattints ide, és szerezd meg!

Innentől kezdve pedig eszeveszett módon felpörögtek az események, lelki szemeink előtt látjuk is, hogyan röpködnek a jegyzetlapok, csattog a klaviatúra az altatás utáni órákban Czernák Eszter asztalán. A valóság azonban ennél eredetibb és meglepőbb, ugyanis, mint azt a szerző elmondja, leginkább a BKV-n szeret írni!

Talán a fura helyzet teszi, hogy ilyenkor egyszerre vagyok emberek között, és mégis egyedül. Csak úgy kavarognak a fejemben az ötletek a villamoson, így ez a kedvenc helyem az írásra, de legalábbis az ötletelésre. Bár egyre többször veszem észre, hogy furcsán néznek rám az emberek, amikor félhangosan vitatkozom saját magammal…

sarkanysuli_a_masodik_felev_borito_1000px.jpgHála a budapesti tömegközlekedésnek, még 2019-ben útnak indult a Sárkányovi-sorozat, mely pillanatokon belül olyan sikeres lett, hogy mára 3+2 része van! Nem csak az ovis három évben, de a Sárkánysuli-könyvekben az első osztályba is elkísérhetjük a Sárkányoviban megismert és megszeretett karaktereket. Ezek a mesék észrevétlenül oldják azokat a szorongásokat és belső feszültségeket, amit egy kisgyereknek jelent az óvoda, majd később az iskola. Az egyik oldalról kitalált, mesebeli szereplőkkel segíti a gyerekeket, hogy egy külső nézőpontból jobban megérthessék a saját mindennapi konfliktusaikat, másfelől viszont minden fantasztikus elem mellé jut egy praktikus gondolat is nyitottságról, csapatmunkáról, elfogadásról és környezettudatosságról.

Ismerd meg a sorozat részeit itt!

Amellett, hogy Czernák Eszter meséi végtelenül aranyosak, azért is szeretjük annyira a könyveit, mert egyik sem nélkülözi a fontos üzeneteket. Különösen jó példa erre a 2020-ban megjelent Kedves Apu! - Egy mozaikcsalád mindennapjai, és a 2021-ben elindult, mára két kötetet számláló Panka-sorozata.

kedves_apu_egy_mozaikcsalad_borito_1000px.jpgArra a kérdésre, hogy miért választotta témájául a mozaikcsaládok mindennapjait, a szerző a következőket válaszolta:

“Nagyon zavart, hogy bárhová nézek, csak egyfajta családkép jön velem szembe, miközben a világban már számtalan fajta család létezik az egyszülős családtól kezdve a mozaikcsaládon át a két azonos nemű szülőig. Ha megnéznék egy találomra kiválasztott (anyáknak szóló) reklámot a tévében, biztos, hogy anya, apa, kisfiú, kislány szerepelne benne. Még olyan családot is nagyítóval kell keresni a reklámokban, ahol két kisfiú vagy két kislány szerepel. Ugyanezt tapasztalom, ha mesét olvasok a gyerekeimnek: a kortárs mesekönyvek (a sajátjaimat is beleértve) tele vannak apa, anya, kisfiú, kislány – típusú családokkal. Arra gondoltam, ha ez nekem ennyire zavaró, mennyire zavaró lehet egy olyan gyereknek, aki nem „hagyományos” családban nő fel.”

Kattints ide, és szerezd meg most!

segithetek_mehecske_borito_1000px.jpgA Hová bújt a süni? - Panka és az évszakok és a Segíthetek, méhecske? - Panka és az állatok című könyvei pedig észrevétlenül tanítanak környezettudatos életre olyan tippekkel és trükkökkel, melyek annyira egyszerűek, hogy egy óvodásnak sem jelentenek nehézséget.

Olvass el egy friss interjút a szerzővel a Panka-sorozatról!

Ezek a mesék bájosak, viccesek, és egy olyan fajtáját mutatják meg a környezetvédelemnek, ami kényelmesen beleilleszthető a kisgyerekes családok hétköznapjaiba is.

Tedd kosárba a Panka-könyveket itt!

Czernák Eszter írói karrierje három év alatt praktikusan kilőtt a csillagokba, és ma már a Pagony egyik legkeresettebb szerzője. Elég, ha csak a legutóbbi Pagony-fesztre gondolunk, amikor az egyik leggyakrabban feltett kérdés a pagonyosok felé az volt, mikor fog Czernák Eszter dedikálni. Ez pedig nem is csoda, hiszen már eddig is fantasztikus könyvekkel ajándékozta meg a közönséget, és biztosak vagyunk benne, hogy a jövő még számos szuper mesét tartogat! Szerencsére a filmnek még közel sincs vége!

Itt találod Czernák Eszter eddig megjelent műveit! Válaszd ki a te kedvencedet!

Kapcsolódó termékek