Julia Donaldson-rajongó vagy?

Fogadjunk, hogy ezt még te sem tudtad róla!

Elárulunk 3 olyan érdekességet, amit csak kevesen tudnak az egyik leghíresebb brit gyerekkönyvszerzőről, és ami szerintünk minden Julia Donaldson-rajongót érdekelni fog.

Olvass tovább!

1, Utcazenészből világsztár

donaldsongyerek.jpgJulia és nagymamájával a hampstead-i családi ház előtt.Julia Donaldson karrierje filmbe illő: romantikus, fordulatos és vagány. Londonban nőtt fel, és már gyerekként is színpadon szerepelt és zenélt. Egyetemi éveiben zenekarban játszott, így ismerte meg későbbi férjét, akivel aztán Párizsban utcazenészként is kipróbálták magukat.

A színház és a zene akkor is helyet kapott Julia Donaldson életében, amikor később irodai munkája lett. A húszas évei végén gyerekdalokat írt a BBC televíziós műsorai számára, ekkor még majd két évtizedig mit sem sejtve arról, mit is tartogat számára a jövő.

A ‘90-es években – ekkor Julia a negyvenes éveiben járt – történt meg a sorsdöntő találkozás Donaldson és Axel Scheffler között: megjelent A zsúfolt házikó, és innen már nem volt megállás a világhírig. Azóta harminc év telt el, és alig van a bolygónak olyan szeglete, ahová ne jutottak volna el a közös könyveik.

Ismerd meg Julia Donaldson meséit! Kattints ide!

2, Minden formátumban kedvenc

ezgif-1-d9140869cb.jpgTudtad, hogy a legismertebb Julia Donaldson-mesék eredetileg NEM a legkisebbeknek szóltak? Bizony, eredeti angol nyelven a legnépszerűbb könyvformátum a füzetszerű, nagy alakú, puha lapos változat, melyet a nagy ovisok és kisiskolások a táskájukba rejthetnek, és szeretettel lapozgathatnak, amikor csak eszükbe jut.

Sőt, bár létezik kemény lapos verzió Angliában is – nagy alakú board book –, a Magyarországon népszerű kicsi lapozó viszonylag ritka formátum. A Pagony Kiadó tulajdonosai úgy gondolták, Julia Donaldson meséi tökéletesen megszólítják a kétéves korosztályt is, ezért választottak kezdetben egy olyan könyvtípust, amit már az apró kezek is lapozgathatnak. Az újabban megjelenő, kemény borítós, puha lapos változatok pedig a kicsiket és a kicsit nagyobbakat is egyaránt elvarázsolják.

De ha körülnézünk a nagyvilág könyvpiacán, láthatjuk, hogy Julia Donaldson meséit kicsi és nagy, kemény és puha borítós, karton- és vékonylapos verzióban is ugyanakkora örömmel forgatják a gyerekek 2-től akár 8-10 éves korig.

Ebben a cikkben mindent elmesélünk a legnépszerűbb Donaldson-Scheffler mesékről!

3, Még az olvasni tanulásban is segíthet

csodakukac_borito_3d.jpgAngliában Graffaló nemcsak az ovisok félelmeit segíti legyőzni, de a kisiskolások vele tanulnak meg olvasni. Az ismerős történet nagybetűs változata segít a gyerekeknek, hogy egy kedves emlék felidézésével és a kedvenc mesehősüktől kapott motivációval tegyék meg az első lépést az önálló olvasás felé vezető úton.

Éppen ezért gondoljuk, hogy Julia Donaldson és Axel Scheffler meséinek minden formátumban helye van a könyvesponcon. A legkisebbek megismerkedhetnek a szerzőpáros világával a kemény lapos Tölgyerdő meséi-sorozattal. Az ovisok ügyesen lapozgathatják a kemény borítós, puha lapos verses meséket. És ki tudja, az öt-hat évesek, akik már nem szívesen vesznek a kezükbe kemény lapos könyveket – mert „az olyan dedós” –, talán ezekben a puha lapos kötetekben kezdenek el ismerkedni a betűkkel és az önálló olvasással.

Kattints ide és találd meg a számotokra legmegfelelőbb Donaldson-könyveket!