Kertész Erzsi Abszolút könyve a láthatáron!

3 ok, amiért a Hat sértett kísértet lesz a következő kedvencetek

Itt a legújabb Abszolút könyv Kertész Erzsi tollából, mely nemcsak a detektívregények izgalmas világába nyit ajtót, de történelmi és néprajzi ismeretekkel is gazdagítja majd a gyerekeket. Sőt, az interaktív könyveknek vagy akár az egyre népszerűbb asztali szerepjátékoknak is jó alapot adhat. Mindeközben pedig egy lebilincselő, letehetetlen időutazós könyv. Ismerd meg a Hat sértett kísértetet!

hat_sertett_kisertet_borito_1000px.jpg1, A nyomozós könyvek verhetetlenek

Nem véletlen, hogy a nyomozós regényeket úgy kapkodják el a vásárlók a virtuális és térbeli polcokról, mint a cukrot. A jól megírt detektívregények megdolgoztatják az agyat, és sikerélményt nyújtanak, ha megfejtettük a rejtélyt, vagy meglepnek, ha nem. Mind a kettő nagyon jó élmény. Ráadásul egy biztonságos nézőpontból figyelhetjük, ha úgy tetszik, “élhetjük” végig az eseményeket, mégis az izgalmas cselekmény részesének érezhetjük magunkat.

Ebbe a világba azonban nem lehet csak úgy beledobni a kisiskolásokat és kiskamaszokat. Szükség van kifejezetten nekik írt, az ingerszintjükre szabott, pont elég kihívást tartogató regényekre, melyek lekötik az érdeklődésüket, de nem okoznak rossz álmokat.

Kertész Erzsi könyve pont ilyen. A középpontjában egy ékkőlopás áll, mellyel több ártatlan városi lakost is meggyanúsítanak. Az ő szellemeik látogatják meg a főszereplőt, hogy segítséget kérjenek tőle. A szerző azonban mindezt kellő humorral tálalja, így a történet egy pillanatig sem félelmetes. A rejtély megoldásához szükséges nyomok épp annyira vannak elrejtve, hogy az kihívást jelentsen a kiskamasz olvasónak, de minden fejezet végén kérdések segítenek, ha valami felett elsiklott volna a figyelmünk. Sőt, a kötet végén a szerző összegzi is a nyomokat, így a kezdő detektívpalánták sem maradnak ki az izgalomból!

Kattints ide és szerezd meg!

2, Interaktivitás és a fantázia szabadsága

A Hat sértett kísértet főszereplője az olvasó. Őt keresik fel a kísértetek, ő indul nyomozós időutazásra, ő jegyzetel fejezetről fejezetre, és végül ő rakja össze a nyomokból a rejtély megoldását. Bár Kertész Erzsi könyve nem a klasszikus értelemben vett lapozgatós kalandkönyv, amiben a játékos döntése kihatással van a történet kimenetelére, mégis nagyon fontos benne az interaktivitás.Az olvasó rendszeresen meg van szólítva, folyamatosan emlékezteti rá a könyv, hogy ő is aktív részese az eseményeknek, nem csupán passzív befogadó. A bevontság, a "része vagyok” érzés pedig egy egészen új szintre emeli a regényt.

Sok oka van annak, amiért a Dungeons and Dragons és más asztali szerepjátékok egyre népszerűbbek. Ezeket most nem állunk neki felsorolni, egyet mégis kiemelünk közülük: felszabadító érzés belemerülni egy másik szereplő nézőpontjába, egy rövid időre megszabadulni a mindennapok szorongásától. A gyerekekre ugyanúgy hatással van a jelenlegi bizonytalan helyzet. Még mindig dolgozzák fel az elmúlt három év hozadékait, ahogy a szüleik is, és ugyanúgy érzik a folyamatos feszültséget, amit a nemzetközi helyzet okoz mindenkiben. Ilyenkor kifejezetten pihentető és megnyugtató lehet egy kicsit elmerülni, más világba, akár más karakterbe képzelni magunkat. Így később talán feltöltődve tekinthetünk újra a valóéletbeli kihívásokra, és kevesebb szorongással, nagyobb sikerrel ugorhatjuk meg azokat.

Olvass bele a regénybe itt!

3, Kíváncsi gyereknek játék a tanulás

A regényt a szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttese ihlette, ahová a gyerekek a Hat sértett kísértet olvasása közben vagy után el is látogathatnak. Az elképzelt XX. század eleji erdélyi város, ahol a detektívtörténet játszódik, ott fogja várni őket szinte teljesen ugyanúgy, ahogy azt Kertész Erzsi írja a regényében. Ha ez nem elég borzongató találkozása a valóságnak és a fantáziavilágnak, akkor nem tudjuk, mi az.

A Hat sértett kísértet nem helyettesíti a tanórákat, annál valami sokkal érdekesebbet tud. Meg tudja nyitni a kiskamaszok érdeklődését a múlt korok iránt. Ha a regény elolvasása után kíváncsiak lesznek a Skanzenra, és a cselekménnyel a fejükben végigjárják az Erdély épületegyüttest, máris sokkal többet fognak tudni a XX. század eleji életről, mégpedig saját akaratukból. Innen pedig már csak egy egészen kicsi ugrás, hogy a történelem többi szegletét is meg akarják ismerni. (Ebben az esetben az Abszolút Töri sorozat köteteinek is ott a helye a polcukon.)

Ajánljuk tehát a Hat sértett kísértetet azoknak a gyerekeknek, akik szeretik a nyomozós regényeket, de azoknak is, akik csak most ismerkednek a műfajjal. Azoknak, akiket érdekelnek az elmúlt korok, de azoknak is, akik még csak most nyitnak a téma felé. És ajánljuk azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy az interaktivitást ne csak a számítógépes játékokban találják meg a kiskamaszok, hanem a könyvekben is.

Kattints ide és szerezd meg a könyvet!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek