Ismerd meg Herbszt Lászlót!

A Költővel nem járnék illusztrátorával beszélgettünk

Bemutatjuk Herbszt Lászlót, a legújabb Tilos az Á antológia, a Költővel nem járnék és még sok más gyönyörű és vagány könyv illusztrátorát. Olvasd el a vele készített interjúnkat!

koltovel_nem_jarnek_1000.jpegEmlékszel, mi volt az első találkozásod Petőfivel?

Az Arany Lacinak. Egészen kicsi voltam, amikor felolvasták nekem, és úgy éreztem, hogy nekem szól, az Arany Lacit rám vonatkozó jelzőnek gondoltam. Az ürgeöntési jelenetet nem értettem.

Milyen a te személyes viszonyod Petőfihez? Milyen szerepet tölt be az életedben?

Gyermekként végigmentem a Petőfi stádiumokon, az említett Arany Lacinak-tól a szabadságharcosdi játékokig. Kisiskolában az Anyám tyúkja volt az egyik első vers, amit meg kellet tanulni, Jankovics Marcell János vitéze nagyon tetszett és tetszik most is. Különböző őrs és raj naplók ahová Petőfit rajzoltam sok éven keresztül, felsőben és középiskolában a verselemzések, aztán most a fiam hasonló módon kezd megismerkedni Petőfivel. Neki is meg kellett kívülről tanulni az Anyám tyúkját, amit nemrég illusztráltam a Csimotának, papírszínház formátumban fog megjelenni. Az Illusztrációs Fesztivál évfordulós pályázatának egyik szereplője is Petőfi.

Kattints ide és rendeld meg az antológiát!

14_julia_petofije.jpegHerbszt László illusztrációjaMi inspirálta a Költővel nem járnék vizuális világát?

A novellák mai környezetbe helyezik Petőfit. Petőfivel sok mindent el lehet adni, akár még kenyér is lehet. Ez azért elég szürreális önmagában, ez volt az egyik kiindulópontom. Az írások elég sokfélék, ezért a könyv belíve direkt szín nyomással készült, amihez jól illik a fénymásolós hangulat.

Mesélnél egy kicsit a munkafolyamatodról? Általában hogyan állsz neki egy könyv illusztrálásának? És miben volt más – ha más volt – ezt az antológiát illusztrálni?

Minden könyv más, de illusztráltam már novelláskötetet. Először elolvastam a szövegeket, kerestem bennük kulcsjelenetet vagy olyan pontot, ami megváltoztatta a történet folyamát. Az illusztrációkban ezekre helyeztem a hangsúlyt. Voltak formai vagy metaforikus dolgok, amibe lehetett kapaszkodni, de megfogalmazásban mind más, mert az egyes novellák mást igényelnek. Vannak olyan illusztrációk, ahol a tipográfia is az illusztráció része, nem direkt módon csak szerkezetben.

Tudj meg mindent a kötetről ebből a cikkből!

1_s_te_baratom.jpegHerbszt László illusztrációjaVan kedvenced a tizenöt novellához készült képek közül?

A S te, barátom, és a Júlia Petőfije illusztrációi.

Kattints ide és olvasd el Szabó Borbála Júlia Petőfije című novelláját!

Dolgozol most valamin? Milyen kötetben találkozhatunk legközelebb az illusztrációiddal?

Az említett Anyám tyúkja mostanában jön ki a nyomdából. Most csinálom a Móra által kiadott Altináj folytatását a Medveszívet. A Menő Könyveknél jelent meg A Mirrén titka, ennek is készül a folytatása. Tavaly tavasz óta készül egy pálinkafőzde arculatváltása és teljes csomagolásváltása, és már szervezzük a 3. Budapesti Illusztrációs Fesztivált is. És van több dolog, ami tárgyalás alatt van.

Tedd kosárba a legújabb Tilos az Á antológiát!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Petőfi összehoz?

  • Szabó Borbála: Júlia Petőfije

  • "Ahány ember, annyi Petőfi."