Föld alatti kaland tigrissel és buszokkal

Olvass bele Kovács Attila legújabb könyvébe!

Újabb szuper kötettel bővül a Zseblámpás Könyvek sorozat! Ezeket a rövid, mégis összetett és fordulatos regényeket azoknak az alsósoknak ajánljuk, akiknek a Most én olvasok!-kötetek már nem jelentenek kihívást, de egy több száz oldalas Abszolút-regény még túlságosan nagy falat lenne. Kovács Attila legújabb könyve végtelenül szórakoztató, és 100%-ban mai! Biztosan minden kütyürajongó kisiskolásból lelkes olvasót farag majd! Olvass bele a Föld alatti kaland tigrissel és buszokkal elejébe!

fold_alatti_kaland_tigrissel_es_buszokkal_borito_1000px-1.jpgElső fejezet
amiben Halmi készen áll a terv végrehajtására, de egy nem várt fordulat miatt mégsem tesz semmit


Halmi már harmadszor ásított. Ez a harmadik volt a legnagyobb, leghosszabb. Majdnem kiesett a saját száján. Még a szeme is könnybe lábadt, alig látta miatta a telefon kijelzőjét.

Eddig is kényelmetlen volt a takaró alatt bujkálni, de most már fel is kellett kicsit hajtania a pléd szélét, hogy bejöhessen egy kevés friss levegő. Forró, de legalább friss.

Halmi az osztálytársára, Bencére várt, hogy felbukkanjon a képernyőn.

Bence a legmelegebb nyári napot választotta, hogy elinduljon a világhír felé. Már biztos ő is megbánta, gondolta Halmi. Az ilyen kocka srácok álladóan kapucnisban vannak, és az ilyenkor gyilkos lehet.

Tedd kosárba!

Mikor végre elkezdődött a közvetítés, Bence pont úgy izzadt, ahogy Halmi előre megjósolta. Csillogott a homloka, és meg kellett törölnie a felsőajkát, mielőtt nekikezdett volna.

Indul az adás – mosolyodott el Halmi. Erre vártak egész este!

– Sziasztok, srácok! – köszönt lazán Bence, vagyis MBE, mert a neten így hívta magát. A képernyő felső sarkában pedig ott világított a „live” felirat.

Ez most tökre élő! – borzongott bele Halmi, és nem bírta letörölni a vigyort az arcáról. Megcsinálja a videócsatornát! Bence megcsinálja! Annyi tervezgetés után végre megy az élőzés!

fa1.pngRátkai Kornél illusztrációjaPersze Halminak több dolga is volt annál, hogy csak nézze az adást. Sőt, mindjárt rajta a sor, és nem hibázhat. Nem is fog! Ő lesz az első hozzászóló! Oda kell kommentelnie, hogy „Jól nyomod, MBE!”, vagy „Itt vagyunk! Hallgatunk!”. Ez utóbbit Bence találta ki, de ez Halmi szerint sokkal bénább, mint a „Jól nyomod…”. Mégsem döntötte még el, hogy melyiket választja majd.

Valójában mindkettő jó, mert a trükk a lényeg! Bence meglátja, hogy „valaki” írt, és felolvassa az üzenetet az élő adásban. Aztán válaszol rá, és mindenki azt hiszi majd, hogy egy csomóan nézik a közvetítést.

Legalábbis azok hihetik majd ezt, akik nem veszik észre a „live” felirat mellett, hogy Bence videóját mindössze egy ember nézi. Ő. Halmi.

Az „első hozzászóló” ekkor ledobta magáról a vékony takarót, mert úgy érezte, menten meggyullad. A forróság és az izgalom együtt már túlságosan fullasztó volt. Eddig is csak a bátyja miatt kellett bujkálnia, nehogy meglássa a villódzó fényeket, ha kimenne a mosdóba. Ez az üvegablakos ajtó hátránya. Persze az is feltűnhet neki, hogy nincs az ágya mellett a telefonja. Szerencsére eddig nem vette észre. Halmi azt remélte, hogy ez így is marad.

fa2.pngRátkai Kornél illusztrációjaHalmi ugyanis a bátyja telefonján nézte az osztálytársa vlogját. Azon egyszerű oknál fogva, hogy neki nem volt még semmilyen kütyüje. A tizenegyedik születésnapján esedékes egy mobil, talán anyué, de az még messze van. Nyolc hónapra, két hétre és négy napra. Szóval egy örökkévalóságnyira.

Bence viszont sürgette a videócsatornát, nem akart nyolc hónapot, két hetet és négy napot várni Halmi telefonjára, hiszen már mindent olyan jól kitaláltak. Ellesték a mesterfogásokat, még olyan videót is néztek, amiben mások ellesik a mesterfogásokat és elárulják mindenkinek. Elpróbálták az első adást vagy ezerszer.

– Elkezdjük, srácok, ma este ezt a vlogomat, és nagyon jó lesz – ígérte mosolyogva Bence, vagyis MBE, ahogy egy igazi mester ígéri.

Halmi úgy látta, sokkal jobban csinálja, mint offline. Lassan elérkezik az első hozzászólás ideje! Akkor majd megindulnak a lájkok, jönnek a követők, meg minden.

„Jól nyomod, MBE!” – gépelte izgatott mosollyal Halmi, aztán megtorpant az ujja a Küldés gomb felett.

A „live” felirat mellett a számláló ugyanis azt mutatta, hogy érkezett egy második néző!

Második fejezet

amiben valami közbejön, és aki meg közben jön, az elől Halmi elmenekül

De ki lehet ez a második néző? Ki van fent ilyen későn? Főleg úgy, hogy még nincs is hozzászólás? Halmi keze megremegett. Most várni kéne, vagy mi legyen? Erről egy szó sem esett. Ezt nem vették számításba.

Nem mondta MBE, hogy másnak is szólt volna.

– Lehet, hogy sokan leszünk itt a csatornán… – folytatta MBE, de aztán elhallgatott. Halmi ujja még mindig a küldés gomb felett tétovázott, amikor a vlogger váratlanul felállt, és kisétált a képből.

Aztán a kamera elfordult, és a sötét ablakra meredt. MBE kerek feje ekkor egészen közelről bukkant fel a képen. Homályosan, oldalról nézett a lencsébe:

– Valami van odakint! Ki kell derítenem, mi lehet – mondta, aztán eltűnt.

Mit csinál ez? – ámult Halmi. Még mindig két nézőt jelzett a számláló, de már nem volt sehol a műsorvezető. A létszám újra stimmelt, de a terv összeomlani látszott. Ez megint valami olyan bénaság, amit nem beszéltek meg előre.

Ha profi csatornát akarnak, akkor nem lehet ilyeneket művelni, morgolódott magában Halmi. Nem szabad így elszúrni!

Az idő lassan ballagott tovább. MBE továbbra sem volt sehol, Halmi pedig elmerült az éjszaka zajaiban. Kintről tücsök ciripelt, a távolban autók haladtak ismeretlen céljuk felé. A folyosóról óraketyegés hallatszott, és mintha az egész ház ütemesen lélegzett volna.

fa3.pngRátkai Kornél illusztrációjaHalmi szülei, Halmos Zoltán és Halmosné Nagy Márta a földszinten, a bátyja, Halmos Levente meg a szomszéd szobában aludt. Egyedül a forróság gomolygott a falak között. Ráfolyt mindenre, és melegített rendületlenül.

Halmos Máté felült az ágyban. Valami gond lehet MBE-nél – vonta össze a szemöldökét. – Mit csinál ez a gyerek? Miért nem jön vissza a kamera elé? Talán lement a kertbe, és azt hiszi, halljuk, amit ott magyaráz? Segítenem kéne neki – döntötte el Halmi.

Aztán végignézett magán. Még mindig utcai ruhában volt. El is felejtett átöltözni. Talán nem véletlenül alakult így. Talán előre sejtette, hogy át kell mennie a vloggerhez.

Végül is mindössze két házra laktak egymástól. Csak ugye kijutni a Halmos-hajlékból éjnek évadján, az a nehéz. Biztos meghallanák a szülei, ha megpróbálná.

Felhúzta a cipőjét, és az ablakhoz lépett. Talán itt is lemászhatnék a rózsalugason – nézegette a mélységet. Hiszen olyan, mint egy létra, és alig van rajta rózsa. Mióta apu szakszerűen megmetszette tavaly, nem nagyon virágzik.

fa4.pngRátkai Kornél illusztrációjaHalmi kinézett a sötét kertre, és inába szállt a bátorsága. A mélység túl mély volt. Dehogy mászom én itt le, legyintett magában. Biztos minden rendben MBE-vel, győzködte a hangot, ami a fejében legyávázta.

Szokott így beszélgetni a belső Halmos Mátéval, akiről azt gondolta, sokkal bátrabb és viccesebb, mint ő, itt, kívül.

Szóval a srác őrlődött egy darabig, aztán meghallotta, amint a szomszéd szobából valaki elindul felé. Kivágódott az ajtó, egy fénycsík suhant végig a padlón, és döngő léptekkel megérkezett a bátyja. Levente álmosan, mérgesen, morogva nyitott be Mátéhoz, hogy visszaszerezze a telefonját.

– Mit képzelsz, te vakarcs… – kezdte, de beleásított, majd elhallgatott. Az öccse szobája ugyanis üres volt. A nyitott ablakon át bámult befelé az éjszaka, Levente mégsem gondolta, hogy a mobiltolvaj odakint lenne. Valószínűleg elbújt valahol a házban. Erre tippelt, viszont túl fáradt volt a bújócskához. Ráadásul tudta, hogy az idő neki dolgozik. Máté nem rejtőzhet örökké! Reggel úgyis elkapja, és akkor szorulni fog a kis görény.

Érdekel a folytatás? Kattints ide a könyvért!

Kapcsolódó termékek