Local Stories: Tupí vagy nem Tupí & Pixel City

Jairo Alvarez és Kárpáti Tibor kiállítása a Turbinában

Március 4-én, pénteken 21:00-kor kiállításmegnyitó a Turbinában! Gyere el és nézd meg, hogy válaszolt az argentin fotós a Budapest OFF illusztrációira!

Egy város felszíne alatt ezer meg ezer történet játszódik titokban. A Budapest OFF novelláskötethez készült Pixel City fotósorozat városunknak azokat a házak közötti és falak mögötti réseit mutatja be, amerre a város lakóinak láthatatlan útjai vezetnek. A Tupi vagy nem Tupi alkotója nem lát be a színfalak mögé, kezdetben kívülállóként szemléli Budapestet - a projekten keresztül viszont a művész befogadja és személyes világának elemeivel vegyítve teszi sajátjává az eleinte idegen tereket és kultúrát.

A megnyitón egy péntek estéhez illő, zenés programmal várunk titeket.

Kiállító művészek:

Jairo Alvarez / Tupí vagy nem Tupí

A projekt a dolgok megemésztésének puszta tényét dolgozza fel. A művész számtalan helyet ismer elég jól ahhoz, hogy valami teljesen újat hozzon létre. A cím egy olyan dialektikus feszültségre utal, amely Oswald de Andrade Anthropophagic Manifesto (1928) c. művéből származik: “Tupí vagy nem tupí, ez itt a kérdés". A Tupi egy brazil őslakos csoport, ezért a híres hamleti kérdés paródiája az identitás fogalmát kérdőjelezi meg. Hamlet saját magát, saját identitását kérdőjelezi meg, éppúgy, ahogyan Brazília és Amerika, mint egész is megkérdőjelezhető. A Manifestoban a befogadás koncepciója alapvető: "Úgy ismert, hogy kannibálként az ember képes volt átalkulni az emésztés során, az emésztés során mindent úgy tekinteni, mint egy Európából átmásolt modellt, egy egyedi és és autonóm modellt a művészetben "- mondja a szerző. A művész megfigyelte, elemezte, tanulmányozta, megemésztette, majd lefényképezte a fellelt legikonikusabb elemeket, hogy egy argentin művész szemszögéből mutassa be a helyi kultúrát, tájat és szimbólumokat.

https://www.jairoalvarez.com/budapest

Kárpáti Tibor / Pixel City

A pixel épület illusztrációk sorozata a Budapest OFF-hoz, egy kortárs írók novelláit összefogó antológiához készült. A képek a művész jellegzetes stílusában készültek, melyben korábban New York utcáit is illusztrálta a The New Yorker magazinnak. Old school, számítógépes játékok grafikájára hajazó, a pixelekre és keresztszemes hímzésre egyszerre emlékeztető grafikáin Budapest kevésbé ismert épületei köszönnek vissza.

https://www.tiborkarpati.com/

29059.jpg
Budapest OFF

Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal.

A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Bár az elbeszélések helyszínei nem fedik le teljesen Budapest térképét, az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene.

A kiállítás a Budapesti Argentín Nagykövetség támogatásával valósult meg.

https://eungr.cancilleria.gob.ar/

A kiállítás megtekinthető:


2022. március 4. – 2022. március 28. nyitvatartási időben.

További részletek ITT!