„Hogy Petőfi végre lehessen az is, ami volt: költő.”

Olvasd el Nényei Pál epilógusát legújabb könyvéhez

Megjelent Az irodalom visszavág sorozat spin-off kötete, melynek középpontjában az idén 200 éves Petőfi Sándor áll. Ajánljuk mindenkinek, aki hozzánk hasonlóan úgy gondolja, hogy Petőfiről lehet és érdemes beszélgetni ma is. Sőt!

Olvasd el a szerző utószavát!

az_irodalom_visszavag_petofi_borito_1000px.jpgHa a források nem hazudnak, akkor 1882-ben Gyulai Pál – aki talán az egyik nagy regényírónk lehetett volna, ha kevesebbet irodalmárkodik, és több regényt ír, de ez most mellékes –, szóval ez a Gyulai Pál egy este apósával, Szendrey Ignáccal sétálgatott Pesten, és séta közben egy téren feltűnt nekik egy hatalmas bronzalak hatalmas talapzaton. A bronzalak dicső jobbját magasra emelve hirdette minden magyarnak, nehogy rabok legyenek.

Szendrey Ignác megállt, nézegette egy kicsit a bronzalakot, majd így szólt:

– Lehet, hogy nagy költő volt, de velem cudarul bánt.

Nem tudom, mivelünk hogy bánik Petőfi, de egy biztos: mi nem bánunk vele kesztyűs kézzel. Milyen érdekes kísérlet volna elfogadni őt annak, ami volt... költőnek!

Kattints ide és szerezd meg a könyvet!

És ez a könyv ezért született. Hogy Petőfi végre lehessen az is, ami volt: költő. Nem politikai viszonyítási pont, nem gatyában táncoló, nem ürügy MTA-ellenes kirohanásokra, összeesküvés-elméletek gyártására, nem utcanév vagy márványtábla, bronzszobor vagy művház névadója, hanem költő.

kepernyofoto-2023-11-14-133116.pngBaranyai (b) András illusztrációjaAki verseket írt. Akinek a szabadsága nem értelmezhető pusztán politikai kérdésként. Aki a művészi szabadsággal szembesít bennünket; ami teljesen más dimenzióban van, mint a politikai szabadság.

Itt találod a kötetről szóló ajánlónkat!

És ez azért fontos, mert most megint „háború van a nagy világban”, itt, egészen közel hozzánk, és a háború olyan, mintha az egyértelműség nagy kísértete volna.

– Itt vagyok! – mondja a háború. – Elhozom nektek az egyértelműséget! Aki belém néz, látja, hogy a Gonosz harcol a Jóval! Ezért törtem ki! Mert egyesek elhitték, hogy igazuk van! És most, hogy kitörtem, nektek már csak annyit kell tennetek, hogy eldöntitek ti is, ki a Jó és ki a Gonosz. És ha eldöntöttétek, akkor lehettek drukkerek!... És aztán elkezdhetitek gyűlölni a Gonoszokat! Így szaporodom világméretűvé, kedveskéim.

Éppen ezért kell megbecsülnünk Petőfit, az igazi szabadság apostolát – most is. A művészi szabadság apostolát! Akit olvasva egyre bizonytalanabbak, de közben mégis egyre bölcsebbek lehetünk, és őt olvasva egyre távolabb kerülünk a háborút okozó egyértelműségektől, de mégis egyre többet sejtünk az igazságról.

Nényei Pál

Érdekel Az irodalom visszavág Petőfi különkiadása? Kattints ide és szerezd meg most!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Petőfi visszavág