Nincs ovi, mihez kezdjünk a gyerekkel?

Tuti tippek a bezártság idejére

A nagyobb tesókat könnyű leültetni egy jó könyv elé, na meg – hiába is tagadjuk – a telefon is gyakorta ott van a kezükben (erre egy másik cikkünkben adunk nektek jó tippeket), de a kicsik rengeteg energiáját nehéz lekötni a négy fal között. Összeszedtünk nektek rengeteg ötletet, hogy mivel köthetitek le őket. Óvónők, akik szeretnék támogatni a szülőket otthon is, és szülők, akik már kifogytatok az átlagos napokon jól működő ötletekből – most figyeljetek!

Olvassunk mesét!

Nincs is jobb annál, mint meghallgatni egy-két jó történetet, közösen felfedezni egy-egy új világot, együtt nevetni a vicceken, örülni vagy épp szomorkodni a szereplőkkel. Ha nincs ötletetek, hogy mit olvasnátok, íme Harcos Bálint összeállítása a 3-6 éves korosztály számára. Van, amit még nem ismertek?

Külön jó, ha olyan történeteket is tudunk mutatni a gyerekeknek, amelyben a szereplőknek hasonló nehézségekkel kell szembenézniük, mint nekik. Szerencsére szerzőink segítenek ezt a meglepően új helyzetet feldolgozni. Keressetek rá a #otthonmesék kulcsszóra, és elolvashatjátok:

- Wéber Anikó Ragacs cicájának új történetét

- Stiglincz Milán zsiráfos meséjét, ehhez árpilis 8-ig még illusztrációt is küldhettek neki

- Szentendrei Judit pedig két naponta jelentkezik a Méz utca 12-ből, új történetekkel, játékokkal, sőt receptekkel is. Próbáljátok ki, nem fogtok unatkozni!

hallo_mama.jpeg
A kapcsolataink is kicsit átrendeződhetnek a következő időszakban: biztos van még olyan csemete, akinek újdonságot jelent az interneten tartani a kapcsolatot a nagyszülőkkel. Nekik jelenthet segítséget Pásztohy Panka Halló, Mama! c. könyve, amelyből itt meghallgathattok egy fejezetet!

És ha már unjátok a szokásos könyveket, próbáljátok ki a Bátor meséket, amelyet sokféle feladat tesz színesebbé. Nagycsoportos óvodásoknak ajánljuk.Hallgassunk mesét!

Bár a legjobb dolog a közös meseolvasás, néha a szülők hangja is elfárad. Ilyenkor érdemes egy kis segítségért fordulni kedvenc szerzőinkhez:

danielandrasolvas.jpg
Dániel András, a Kuflik szerzője is felolvas saját csatornáján, érdemes követni.

Stiglincz Milánt is hallhatjátok, ahogy Harcos Bálint Szofi történetét, vagy Julia Donaldson Kvirtek és Kvartok művét mutatja be nektek.

Farkasházi Rékától is hallhattok több mesét, például a Süsüt Csukás Istvántól (még énekel is közben) és felolvas saját kötetéből is, az Életmesékből. Kövessétek a facebookon, érdemes!

Tudtátok, hogy a Nemzeti Audiovizuális Archívumban rengeteg mesét tudtok visszahallgatni?

Írjátok be a keresőbe, hogy Esti mese, és válogassatok kedvetekre!

Ugyan nem mese, de a gyerekek legalább annyira szeretik a mondókákat, ezen az oldalon nagyon sok gyerekdalt és mondókát találhattok, keressétek ki a kedvenceiteket, vagy találjatok újakat!

Sokan kérdeztétek a boltokban, hogy mi is az a Papírszínház. Most megnézhetitek, meghallgathatjátok a Csimota kiadó Youtube csatornáján!

Nézzünk mesét!

pagonyyt.jpg
Mesét hallgatni igazán jó, de ez a korosztály nagyon szereti, ha a történeteket képekben is tudják követni. Ebben segít titeket a Pagony YouTube csatornája, ahol rengeteg rövid videóból tudtok válogatni, amelyeket reklámok nélkül élvezhetnek a gyerekek. A megfelelő tartalom megtalálását számos lejátszási listával könnyítjük meg:

- Kicsik kedvenc meséi

- Nagyovisok kedvenc meséi

- Vadadi Adrienn ovis meséi

- Állatos mesék

- A legjobb vicces mesék

- Julia Donaldson mesék - A legjobb verses mesék

- Rövid mesék és versek hétköznapokra

- Jelmeséink - Boribon történetek hallássérült gyermekeknek

Rajzoljunk, színezzünk, kézműveskedjünk!

623388-pnwevs-640.jpg
Ha szeretitek a Kuflikat, akkor ez a rajzpályázat nektek szól! Rajzoljátok meg a következő Kufli kötet mókás karakterét, és még kuflis ajándékcsomagot is nyerhettek. Figyelem, a határidő 2020. április 12.!

Nem gond, ha néha nehéz lerajzolni egy-két állatot. Agócs Írisz, a Maszat-sorozat illusztrátora segít nektek facebook oldalán. Kövessétek és meglátjátok, milyen egyszerű krokodilt, unikornist, csigát vagy akár mélytengeri állatokat rajzolni. Minden nap új állatfigurákkal jelentkezik!

A telhetetlen hernyócska rajongóinak sok szeretettel ajánljuk az Eric Carle oldaláról letölthető színezőket, kreatív feladatokat.

Készítsetek tenyérrajzot Sárival és Bercivel!

A Pitypang és Lili-sorozat kedvelőinek is kedveskedik a szerző egy kis előzetessel az új könyvből – nyomtassátok, színezzétek, így lesz egyedi!

Rengeteg ötletet meríthettek a Pagony DIY csatornájából, itt rövid videókkal és hozzá tartozó sablonokkal segítünk titeket, hogy kedvenc mesehőseitekhez kapcsolódó tárgyakat hozzatok létre, a könyvjelzőtől, a bábokon keresztül egészen a kaleidoszkópig!

575793-pls4f1-217.jpg
Húsvéthoz közeledvén alkothattok mindenféle csodákat a tojáskból. Ötletekért forduljatok Győri Borbálához, olvassátok az ajánlóját - nagcsoportosoknak és idősebb testvéreiknek ajánljuk.

Színesebbé tehetitek Boribon húsvétját is ezzel a színezővel.


Játsszunk!

Ha nincs mindig ötleted, meríthetsz egy kis ihletet, Vadadi Adrienntől, az Ovis mesék-sorozat szerzőjétől a Facebook oldalán!

kufli_ujjbab.jpg
Készíthettek saját kuflimemorit is, ehhez útmutatót a blogunkon találtok, vagy akár bábozhattok is velük ezzekkel az ujjbábokkal!

Azért nem kell egészen óvoda nélkül maradnotok. Csináljatok sajátot, itt találtok hozzá remek tippeket.

Néha olyan jó mások bőrébe bújni. Itt megtudhatjátok, melyik kufli áll hozzátok a legközelebb.

Énekeljünk, zenéljünk!

A Bartók Pagony törzsvásárlói már biztos jól ismerik Cloét és a Sing along Kids Budapestet. Ha hiányoznak a közös éneklések, kövessétek a csatornájukat a YouTube-on!

Ahol kistestvér van, ott húsvét után figyeljétek a zenebölcsi csatornáját is, mert Péter új videókkal jelentkezik majd!

De hallgathattok élőben is koncertet, minden nap 11-től a facebookon, Huzella Péter zenél nektek.

Hozzuk be a természetet a házba!

Bár egyelőre még ki lehet menni a szabadba, de biztos mindenki kevesebb időt tölt kint, mint amennyit szeretne. Hozzátok be a lakásba azt, ami hiányzik.

csillagvetito.jpg
Készítsetek csillagvetítőt vagy akár bolygóforgót a Pagony DIY csatornájának segítségével, így otthon is láthatjátok azt, amit csak a szabadban tudnátok megfigyelni.

Kertészkedjetek a lakásban Babarókával, ehhez itt és itt találtok ötletet.

Vezessük le a felesleges energiát mozgással!

Tornázzatok otthon, együtt. Nem kell hozzá más, mint a kedvenc plüssállataitok. Nézzétek Vidovszky Sára gyógytornász videóit, és rendkívül aranyos segítőit.

Ha úgy gondoljátok, hogy nektek jönne jól egy kis segítség abban, hogy mit, miért és hogyan érdemes átmozgatni, egy kis pedagógiai útmutató a kisgyerekekek tornájához, Mádai Emesétől.

- a keresztmozgásokról

- a légzőgyakorlatokról

- a nagymozgásokról

Ha mégtöbb gyakorlatra vágynátok, szerezhettek ötleteket Nébald Alexandrától is, a tornanénitől!

Ha biztonságossá tudtok tenni egy picit nagyobb szeletet a szobából, lehet ám táncolni is. A kis hercegnők biztos szeretni fogják, irány Lili Balett sulija!

Itt pedig remek eszközöket találtok, amelyek abban segítenek, hogy a négy fal között is élvezetes legyen a mozgás.

adj_egy_pacsit_boribon_1000px-1.jpg
Otthon az érintés sem tilos, sőt, remek stresszoldó ebben a nehéz időszakban. Érezzétek jól magatokat, mozogjatok, miközben fejlődik a kicsit testtudata. Itt az új Boribon társasjáték az óvodásoknak, az Adj egy pacsit, Boribon!


Beszéljük meg, hogyan érezzük magunkat a helyzetben!

Az összezártság, a munkahelyi és otthon tér és idő összemosódása sok frusztrációt okozhat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ilyenkor különösen fontos, hogy segítsük a gyerekeinket érzelmeik, vágyaik kifejezésében. Ha szívesen rajzoltok, használjátok fel Agócs Írisz, Milyen ma a medve kedve képeit!

boribonhogyvagy.jpeg
De ha egyszerűbb, ha már valaki lerajzolta a medvét, játszhattok a Boribon, hogy vagy? tárasjátékunkkal is. Nevezzétek meg az érzéseket, meséljétek el, mi történt veletek és közben hogyan éreztétek magatokat, és mondjátok el, mire vágytok, segíteni fog konfliktusok rendezésében!

Relaxáljatok – A Hegyvidéki Óvoda- és Iskolapszichológusok segítenek különböző gyakorlatokkal a facebook oldalukon!