Minden, amit a Rajtam kívülről tudnod kell

3+1 ok, amiért érdemes elolvasni Nyulász Lelle első regényét

Bulik, szerelmek, zene és az önmagunk megtalálásához vezető, kihívásokkal teli út... Nyulász Lelle első könyvében minden benne van, ami egy kamaszt érdekelhet! A Rajtam kívül tökéletes választás a középiskolás korosztály számára! Mutatjuk, miért!

rajtam_kivul_borito_1000px.jpgMárk, nagy hódító hírében áll, nem szűkölködik trófeákban, igazi, mély kapcsolatban azonban alig volt része. Legnagyobb küzdelme, hogy édesanyja azt várja el tőle, hogy mindenben megfeleljen a klasszikus, mára idejétmúlt férfiképnek. Egy férfi nem sír, összeszereli a polcot, és eszébe sem jut például zenélni, amikor focizni is mehetne.

Rózi pedig, ha egészen más okból is, de szintén próbál megfelelni az új iskolában támasztott elvárásoknak. Menő lányokkal barátkozik, kerüli a bajt, és a nyilvánvaló piros zászlók ellenére sem állítja le a rá nyomuló Csongort, mert az új barátnők szerint “hülyeség lenne elszalasztani.” Ezzel azonban ő is a saját személyiségét áldozza fel azért, hogy elfogadják.

Amikor a két fiatal egy nyári buliban véletlenül összeakad, még egyikük sem számít rá, hogy szeptembertől együtt kezdik újra a sulit, és arra sem, hogy ebben az évben végre minden megváltozik!

Tedd kosárba!

Most, hogy már nagyjából sejted, miről szól a regény, vegyük sorra, miért működik szuperül, és miért válaszd a Rajtam kívült, ha új könyvet keresel a kamaszodnak!

1. Hiteles hang, aktuális problémák

A kamasz olvasóközönség az egyik, ha nem a legkritikusabb korosztály. Felnőtt, gyakorlott íróknak is nehéz megtalálni azt a hangot, amin valóban meg tudják szólítani őket. Nyulász Lelle azonban, aki maga sem régen volt kamasz, sokkal hitelesebben tud szólni hozzájuk, és sokkal aktuálisabb tapasztalatokból dolgozik. A Rajtam kívül helyzetei és problémafelvetései egészen frissek és maiak. A szerző nem egy felső nézőpontból ábrázolja a szereplőit, hanem egyenrangú partnerként beszél a kamaszokhoz, a kamaszokról, 100%-ban komolyan véve a problémáikat.

Olvass bele itt!

2. Útkeresés és magunkra találás

A regény legnagyobb kérdése - ahogy a kamaszkoré is -, hogy főszereplőnk, Márk megtalálja-e, ki is ő valójában a külső elvárások, a családi minták és a magáról kialakított, nem egészen őszinte kép között. A történet végére azonban barátai és Rózi segítségével ráébred, hogy nem teszi férfiatlanabbá, ha megéli az érzéseit, és hogy sokkal őszintébb, egészségesebb kapcsolatokat tud kialakítani, ha vállalja önmagát, mintha egy elképzelt férfiképnek akar megfelelni.

3. Könnyed és laza

A Rajtam kívül tökéletes választás akkor is, ha egy laza, romantikus regényt keresünk. Üdítő és borzongató érzés a középiskolás szereplők történetén keresztül (újra) átélni az első igazi szerelem pillanatait, a bulikat és az önmagunkra találás felé vezető út kihívásait és katarzisait. Na és persze azokat a barátságokat, amik átsegítenek a rázósabb pillanatokon.

Itt találod a szerzővel készített interjúnkat!

+1 Nőnek lenni nehéz, de férfinak lenni se könnyebb

A világ gyorsan és nagyot változott az elmúlt évtizedekben, és a folyamat még messze nem ért véget. A férfi-női szerepekkel kapcsolatos nézetek és elvárások azonban lassabban és nehezebben alakulnak a megváltozott viszonyokhoz. Szerencsére egyre több szó esik arról, hogy milyen kihívásokkal teli kaland ma nőnek lenni, arról azonban sokkal kevesebb, hogy milyen nehézségek elé állítja a jelenkor a férfiakat. Pedig férfinak lenni is drasztikusan más most, mint volt ötven évvel ezelőtt. A Rajtam kívül többek között erre a problémára is rávilágít, és segít megérteni a kamaszoknak, hogy nem kell megfelelniük olyan elvárásoknak, melyek egy egészen másik korban voltak aktuálisak. A legfontosabb, hogy önmaguk megértésén és megszeretésén keresztül tudjanak nyitottan fordulni a körülöttük lévő világ felé.

Rendeld meg a könyvet itt!

Wágner Eszter ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Olvass bele a Rajtam kívül prológusába!

  • "Ha kételkedsz is közben, adj neki!"