Meseolvasás haladóknak

Keltsétek életre a meséket interaktív mesekönyvvel!

Ha ezen a héten csak egy könyvet viszel haza, kilenc jó okunk van arra, miért a Pihe-puha mesék legyen az! Szóval miért is? Olvass tovább, és megtudod!

pihe_puha_mesek_borito_1000px.jpg1) Mert csupa interaktív mesét találsz a könyvben.

A gyerekek itt nem passzív hallgatók, hanem aktív cselekvői a mesének. Pirossal beszélgetést kezdeményező kérdéseket, kékkel a képekhez kapcsolódó keresgélős, felfedezős, számolós feladatokat, zölddel játékos mozdulatokra biztató ötleteket szőttek a történetekbe. Nem kell egy szuszra végigrohanni a mesén, álljatok meg, böngésszétek a képeket, játsszátok el a szereplők mozdulatait, vonjatok párhuzamot a saját családotok élete és a meseszituáció között! Nem csak jó móka lesz, de rengeteget fejlődik a kisgyerek szövegértési képessége, fantáziája, és nem utolsó sorban közelebb kerültök egymáshoz, mint hinnéd!

Tedd kosárba!

2) Mert már a sorozat első része, a Bátor mesék is egy klassz könyv.

Hiánypótló téma és nagyon ötletes, eredeti feldolgozás. A kisgyerekeknek minden új, a legtöbb dolog nagyobb, mint ők maguk, és bizony emiatt időnként ijesztő is. Ezek a mesék úgy szembesítik a gyerekeket a félelmeik tárgyával, hogy közben nem ijesztik meg őket, és nagyon jó megoldásokat mutatnak a félelmetes helyzetekre. Pl. közösen legyőzhetők a félelmetes dolgok, vagy hogy sokszor csak azért félünk, mert nem ismerjük a félelmetes dolgot. Még felnőttként is jó olvasni Supermanről, aki a szitakötőktől fél, vagy Nessziről, aki az emberektől…

kepernyofoto-2021-10-18-144437.png3) Mert a mesék között vannak a valóságban játszódó történetek és a klasszikus mesevilágban játszódó mesék egyaránt.

A gyerekeknek időnként fontos, hogy a velük megtörtént eseményeket egy mese segítségével dolgozzák fel. Avagy először biztonságos körülmények között, egy esti felolvasás során találkozzanak olyan eseményekkel, amelyek előbb-utóbb minden kisgyerek életében előfordulnak, mint elveszett az rongyika, otthoni bekuckózás betegen, rossz idő a családi nyaraláson vagy egy vágyott kisállat. Máskor épp az a jó, ha a valóságtól minél messzebb repülünk. Ilyen meséket is találhatott a Pihe-puha mesék között. A hagyományos meseszereplők, mint a kezdő kisboszorkány, a lovag, a hercegnő kedves és humoros történetei mellett olvashattok a bűbájos nevű Alindáról, a csillaggyerekről is. Akármire lenne szüksége éppen a pizsamás kis mesehallgatónak, ebben a könyvben megtaláljátok a megfelelőt!

4) Mert minden mese végén találhatsz egy hozzá kapcsolódó barkácsolós vagy főzős feladatot.

Megragadta a fantáziátokat Emma, a kis boszorkány altató varázsigéje? Készítsétek el tejből és mézből a kisboszik altatóitalát! Szeretnétek ti is egy kis időre lovagokká válni? Játsszatok krumplicsatát! Egy viharos nyaralást elkerülendő tudni akarjátok, honnan fúj a szél? Barkácsoljatok színes széljátékot! Ezek az ötletek nem kívánnak nagy előkészületet vagy gyakorlatot, bármikor spontán belevághatsz a gyerekekkel, nem kell hozzá semmi extra, ami ne lenne megtalálható egy átlagos háztartásban. S garantált sikerélményt, na meg önfeledt perceket okoz a legkisebbeknek is! Ha végigcsináljátok az összes mesevégi barkácsolós-főzős-játszós ötletet, elkezdtek más szemmel járkálni a lakásban: miből lehet játék? Itt egy kis vaj, ott egy ugrálókötél, amott némi zsírkréta vagy festék és papír, na meg pár ügyes gyerekujjacska, és már mehet is a móka!

kepernyofoto-2021-10-18-144453.png5) Mert a könyv végén extra tippeket találsz a felolvasáshoz.

Milyen az ideális mesehallgató helyszín? Ki válassza ki a mesét? Színészkedhetünk-e felolvasás közben? (Nagyon is, sőt!) Mi a képek szerepe a meseolvasásnál? Hol ér véget a mese - az utolsó mondatnál, vagy valójában később? A válaszok egyikét-másikát valószínűleg sejtetted vagy tapasztaltad, de itt csokorba kötve és megindokolva megkapod az összeset!

6) Mert a mesék különböző hosszúságúak.

Vannak rohanós és vannak befészkelős napok - juthat az estére kurta mese, vagy elnyúlhat kedvetekre. Kiválaszthatjátok a megfelelőt, nem kell félbehagyni a közepén vagy alkudozni a következő meséért.

kepernyofoto-2021-10-18-144558.png
7) Mert a gyerekek maguk tudják kiválasztani a tartalomjegyzék kis képeiből, melyik történetet szeretnék aznap este hallani.

Az se baj, ha ugyanazt, mint tegnap! Teljesen más érzés a képek alapján választani, mintha csak halljuk a címeket - vizuális típusok értik, mire gondolunk…

Lapozz bele a kötetbe itt!

8) Mert ez a könyv támogatja, hogy minden kisgyereknek és minden szülőnek másra van szüksége - mesehosszban, témában, mókás feladatban…

Akár naponta változhat, hogy éppen mire. A kisgyerekek napról-napra fejlődnek, hol a mozgás, hol a vizualitás, hol a kérdések, hol az önkifejezés kerül előtérbe. Nos, ez a könyv nem csak egy hétre szól, érdemes időnként újra elővenni - lehet, hogy legközelebb épp az lesz benne a legérdekesebb, amit a múltkor kihagytatok.

kepernyofoto-2021-10-18-145022.png9) Mert bűbájosak a képek!

Ha akartok pocsolya-labirintusban utat keresni, fordítva feltett lovagi sisakon nevetni, csak nyissátok ki a könyvet! Nekünk is rögtön kellene három olyan édes kisróka, mint Füli, Lola és Frici a Sötétben minden róka szürke című meséből. És láttatok már cuki dzsinnt vagy puszilkodó teheneket? A Pihe-puha mesékben láthattok!

Rendeld meg itt!

Viola Beáta ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Az altatóvarázslat