Játssz szabadon!

Kirsten Boie Szerdán végre játszhatok! című könyve segít

A gyerekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a szabad játék. Azonban megítélni, hogy pontosan mennyi időt engedjünk nekik, és hogyan tanítsuk meg őket önmaguk elfoglalására, már egyáltalán nem egyszerű feladat. Kirsten Boie Szerdán végre játszhatok! című könyve Fanni pár napos kalandját meséli el kedves humorral, gyerekek számára jól átérezhető stílusban. A történet észrevétlenül gondolkodtatja el az olvasót arról, hogy mik az igényei a szabad játékkal kapcsolatban, ezzel talán egy csöppet megkönnyítve a szülők dolgát is. Ismerd meg a Zseblámpás könyvek új részét!

szerdan_vegre_jatszhatok_borito_1000px.jpgA hétéves Fanni szülei pár napra Olaszországba utaznak, és csak a nagynénje, a gyerekekhez egyáltalán nem értő Petra tud vigyázni rá. Fanni az első perctől ellenzi az ötletet, és elhatározza, hogy bepanaszolja Petrát, amikor anyukája hazajön. Az együtt eltöltött első nap alatt arra is rájön, hogy Petra nemhogy nem foglalkozik vele, de az iskola utáni elfoglaltságaiban sem segít és különórákra sem viszi el. Fanni először nagyon haragszik, és úgy próbál borsot törni nagynénje orra alá, hogy olyat tesz, amit végképp nem lenne szabad: elmegy a Domröse-házba.

A felújított parasztházban bevándorló családok laknak, akik furcsán beszélnek, és a gyerekeikkel nem barátkozik senki. Fanni itt ismeri meg Brumit, a nála egy évvel fiatalabb kislányt, aki először csak kíváncsisággal tölti el, majd később észrevétlenül jó barátok lesznek. Végül Petra véletlenül Brumi elszökött futóegerét is megtalálja, és Fanni úgy dönt, mégsem mártja be őt az anyukája előtt, hiszen Petra nélkül sosem ismerte volna meg Brumit.

Kattints ide és szerezd meg most!

kepernyofoto-2022-11-15-145215.pngPhilip Waechter illusztrációjaKirsten Boie világszerte ismert gyerekkönyvíró; több, mint száz publikált munkája van. Pedagógiai hátterének köszönhetően könnyen szót ért a fiatalabb korosztályokkal. A Szerdán végre játszhatok! is az első mondattól felkelti az érdeklődést, és könnyed, vicces stílusával, valamint a találékony gyermeki észjárás zseniális körülírásával garantálja, hogy az olvasó nehezen tegye le a könyvet. Boie ezen kívül fontos aktivista munkát is végez annak érdekében, hogy minél több gyerekkel szerettesse meg a rendszeres olvasást. Ez a könyv is egy ilyen kezdeményezés része, hiszen a rövid de mozgalmas fejezetek a gyors haladás érzetét keltik az olvasóban, és az így szerzett sikerélmény a jövőben motivációvá alakulhat.

Olvass bele a regénybe itt!

A játékos felszín alatt pedig akad néhány komolyabb, elgondolkodtató felvetés is.Fanninak zsúfolt napirendje van: anyukája mindent leellenőriz, hogy rendesen mosakodott-e, jól pakolta-e be a táskáját, jól csinálta-e meg a házit. Tanítás utáni programjai is vannak, balettre, furulyára és teniszezni jár, minden napra jut egy elfoglaltság. Az élete ebben a rendszerben zajlik, és mivel így szokta meg, ezért eleinte nehezen találja ki, hogy mit csináljon újonnan szerzett szabadidejével.

kepernyofoto-2022-11-15-145114.pngPhilip Waechter illusztrációjaA nagynénje előtt követelőzik, hogy foglalkozzon vele, mondja meg, mit csináljon, mintha a felnőtteknek az lenne a dolga, hogy állandóan az ő idejét töltsék ki, őt szórakoztassák. Anyukája, noha jóindulatból, de talán kissé túl szorosan osztotta be eddig az életét, és ebben az új szabadságban nehezen igazodik el. Amikor sikerül maga mögött hagynia a szabályokhoz ragaszkodást, elkezd felelősségteljesebb, de egyúttal kreatívabb is lenni. Megtanulja, hogy igénye van a szabadidőre, és azt is, hogyan foglalja le magát.

A történet másik fontos tanulsága, hogy agyerekek sem vakok, ők is érzékelik a társadalmi különbségeket, de sokkal könnyebben áthidalják őket. Fanni először érdekesnek és titokzatosnak látja Brumit, aztán elszomorodik, amikor a kislány megmutatja neki, hol él a családja, és mennyire kevés játéka van. Viszont a közös játékban ezek a különbségek eltűnnek, mint a kámfor, és nem marad más, csak a barátság boldog percei. Nem számít, hogy más a kultúrájuk, ettől még nagyon jól érzik magukat együtt.

A Szerdán végre játszhatok! egy kellemes hosszúságú, könnyen olvasható, a gyerekek önismeretét erősítő történet. A Zseblámpás könyvek legújabb tagjaként szívmelengető téli olvasmány lehet kisiskolásoknak egy forró kakaó mellé a hideg délutánokra, hétvégékre.

Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek