A cél, hogy a gyerekek érezzék jól magukat!

Interjú Lencse Máté játékpedagógussal, a Tökmagok – Kincsvadászat tervezőjével

A játék eredeti koncepcióját egy kávézó asztalán ismerette pár papírdarabka segítségével Lencse Máté játékpedagógus, az Igazgyöngy Toldi Tanodájának vezetője, aki egy nagyon vicces, de egyúttal nagyon szigorú tanár bácsi. Meggyőződése, hogy a társasok a legjobb indirekt fejlesztő eszközök, hiszen koncentrációt igényelnek, kombinálást, és a problémákra adott megoldásaink folyamatos felülvizsgálatát, javítását. Olvasd el interjúnkat!

Játékpedagógusként milyen célokat szoktál magad elé tűzni a társasjátékozás előtt, a játék kiválasztásakor?

Főleg az a célom, hogy a gyerekek leüljenek a játszani, és ha lehet, jól is érezzék magukat. Ez sokkal könnyebb akkor, ha ismerem a csoportot, és olyankor aztán tényleg lehet extra célokat megfogalmazni: hosszabb játékok, összetettebb játékok, olyanok, amikben sokat kell számolni, amikben olvasni kell, szóval sok minden lehet.

Mi az, ami a Tökmagok – Kincsvadászat játékban izgalomban tartja a gyerekeket?

Én azt találtam a legérdekesebbnek a játékban, amikor összeállt a fejemben, hogy eleinte tippelgetünk, hogy hova fog érkezni a kincs, aztán valószínűsítjük, végül pontosan tudjuk, és ezen a folyamaton jó újra és újra végigmenni. És ehhez nagyon jól kapcsolódik a téma, örültem, hogy eszedbe jutottak Berg Judittól a tökmagok, jobb a kincsvadászat, mint a levélgyűjtés, ami az eredeti téma volt. Talán még azt emelném ki, hogy a játékosok végig nagyon közel vannak egymáshoz, mindenki tud kincset szeretni, nem dől el az első fordulóban a játék, ügyes helyezkedéssel és egy kis szerencsével a legvégén is nagyot lehet nyerni.

Milyen készségeinket használjuk szerinted leginkább ebben a játékban?

A játék leírásában a téri tájékozódás és az absztrakt gondolkodás került kiemelésre, de én ide venném még a memóriát és a tervezést is. Előbbi azért fontos, mert útvonalakat kell elképzelnünk és fejben tartanunk, hogy dönthessünk, utóbbi pedig azért, mert mindig csak bizonyos számú lépés áll rendelkezésünkre, azzal kell jól gazdálkodni. Persze játék közben ezek nem tudatosak, és a gyerekeknek sem szabad kiemelnünk ezeket, csak hagyjuk őket játszani, és higgyük el, hogy a sok-sok játék majd fejleszt ezt-azt.

Te, aki nagyon sok játékot ismersz, hogy tudnád megfogalmazni, mitől egyedi ez a játék?

A már említett átalakulás szerintem tényleg érdekes, szóval ahogy a tipptől eljutunk a kiszámolásig: ez önmagában elég egyedi élmény. Ritka, amikor kifejezetten gyerekeket célzó játékok kihívást nyújtanak a szüleiknek is, de szerintem ez is egészen jól összejött, amit persze megtámogattunk kicsit előnyadási módokkal - ezekről a tavalyi, Jól játszani című könyvünkben bővebben írtunk. Talán még azt emelném ki, hogy egy alapvetően absztrakt ötletre tényleg nagyon passzoló témát találtunk, ami Mészely Ilkának, a könyv rajzolójának köszönhetően vizuálisan is elképesztően megdobja a játékélményt.

Szeretnéd kipróbálni a játékot a gyerekekkel? Itt tudod megrendelni!

Olvasd el itt korábbi cikkünket a játékról!

Kapcsolódó termékek