Tippek, ötletek szülőknek, ha unatkozik a gyerek

Egyszemélyes és/vagy benti játékok

Kor és vérmérséklet függő, hogy egy-egy gyerek mennyi ideig tudja elfoglalni magát. Van remény. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez az idő a kor előrehaladtával egyenes arányban nő. Megfelelő környezet, bizalmi légkör és valamilyen - akár játék által életre hívott - “probléma” szükséges a szabad játékos idők bővüléséhez és mélyüléséhez... Olvasd el cikkünket!

A kisebb, ovis gyerekek esetében a szülő, nagyobb testvér jelenléte szinte állandó, viszont az “Anya játssz velem!” kérés sokszor csak annyit takar, “Legyél velem, figyelj rám”. Komoly játékmesteri szerepbe kerülünk, hogy ötletekkel, és válaszreakciókkal lássuk el a kicsiket. Próbáljunk kornak megfelelő változatos játékokat, ötleteket felsorakoztatni, nézzünk szét a megunt/leselejtezett játékok között is. Az újdonság varázsa okozhat meglepetésidőt. Hagyj neki időt unatkozni is! Nem kell ettől megijedni, nem lusta. Sőt! Az ilyen szabadon “lógó” időkben sokkal kreatívabb és önállóbb ötletek születnek.

Gyakorlott/gyakorló szülőként mondjuk, hogy ezek a tippek sem jelentenek teljes megoldást a karantén idején. Nem tehetünk úgy, mintha semmi változás nem állt volna be a hétköznapjainkba. Óriási empátiát és türelmet követel mindannyiunktól a helyzet, de kreatívan ki tudunk hozni sok emlékezetes pozitív élményt is a napokból.

Logikai játékok

Kifejezetten egyedüli játékok, nyugodt légkört és koncentráltságot igényelnek. Ha gyermeked szeret egyedül játszani, és érzelemszabályozásban érett, jól viseli a monotonitást, akkor ezek a játékok sokáig lekötik. A csomagok úgy vannak összeállítva, hogy különböző nehézségi fokozatokat tartalmaznak egészen kezdőtől a profi szintig, így lépcsőzetesen haladhat. Sikerélményt és kihívást egyaránt tartalmaz, sőt megoldókulcsot, ellenőrzési lehetőséget is.További előnyük, hogy 3D-sek, ötletesek, színesek, öröm kézbe venni őket.

Ezekről van szó:

dsc02267.jpgKutya Mancs Brancs/Macska Mancs Brancs: Ha kutya/macska fanatikusok vagytok, akkor ez kihagyhatatlan. Sok-sok féle-fajta színű kutyából, cicából kell a feladványokon szereplő ábrákat kirakni. Instrukciót kapsz, hogy hány állatból és hány rétegből áll a megoldás. A kisebbek szabálytól függetlenül szívesen játszanak, építenek a figurákból. Műanyag kompakt doboza van, ráadásul kis helyet foglal.


dsc02304.jpgFelhőtlen karcolók: Ha unod a fakockákat, de szerettek építeni, akkor építsetek felhőkarcolókat! Az álomváros megtervezésére egy neves főépítészt kértek fel, és téged ért a megtiszteltetés, hogy segédje lehess.

A főépítész azonban, miután sietve felírt néhány jegyzetet a tervezet margójára, köddé vált. Ez a feladat rátok vár tehát. Használd ki a helyzeted és bizonyítsd rátermettséged!


Csúszómester: Aktuális személyes kedvenc ez. Bizonytalan az idei nyár, de a szórakozás ezzel a játékkal garantált.

Képzelj el egy tömött strandot, medencét főszezonban. Ebből a medencéből kell kijuttatnod az úszógumis figurát úgy, hogy közben a zavaró strandolókat, fröccskölőket, kézenállókat arrébb csúsztatod. :)

Játék közben elhangzó leggyakoribb mondatok, amire készülj fel lelkileg: “Anya/Apa, mikor lesz már nyári szünet?”, “Anya/Apa mikor megyünk nyaralni?”
Ha fogy az energia… - benti mozgás

dsc02319.jpgAmikor elszabadulnak az indulatok a lakásban, és egyedül már nem boldogulnak a gyerekek, ráadásul nincs vagy csak korlátozottan tudtok udvarra menni, akkor marad a benti megoldás.

Szigetelőszalaggal vagy festőszalaggal ragasszatok akadálypályát, várost, ickát, bowlingpályát, gumitapadó dartsot, de a szobafrizbi is nagyszerű kiegészítő ötlet lehet vagy a jóga (ez nálunk különösen vicces pózokat szül, azóta is beiktatjuk, ha humorral kell feloldani megfeneklett helyzeteket).

Nagy előnye ezeknek az eszközöknek, kiegészítőknek, hogy abszolút nem hagynak nyomot a parkettán, ajtón, bútoron. Ha még nem próbáltatok, megéri szemezgetni belőle.

A sor- és ügyességiversenyeket kornak megfelelő feladatokkal tűzdelt, szinte egytől-egyig fejlesztik az egyensúlyérzéket, kéz-láb koordinációt vagy a térbeli tájékozódást.

dsc02116.jpgEnnél egyszerűbb és biztonságosabb dartsotok nem lesz. Te mi mindent próbálnál még ki az Oogikkal?Nagyon jó nyíltvégű gendersemleges eszközöket/ játékokat kínál ezekhez a Moluk.

A nyílt végű játékok lényege, hogy nincs konkrét funkciója, de anyaga, formája, minősége lehetővé teszi, hogy kint-bent, időjárástól függetlenül vízben, szárazföldön, homokban is használhatóak, ráadásul gyerekek számára találták ki, tehát biztonságosak is. A kitalált, kivitelezett játék természetesen ezekkel is körültekintést igényel.

Keresd itt az összes Oogit!


A Bilibo játéknak nincs specifikus funkciója, használatának csak a kreativitás szab határt! Vízálló, vízen lebegő, ütésálló játék így tökéletesen használható a homokozóban, a medencében, a hóban, vagy a szobában.

bilibo.jpgA Bilibo tényleg bármi lehet, csak a képzeletetek szab neki határt!Mivel nincs konkrét funkciója, ezért kreativitásra, új játékok kitalálására ösztönzi a gyerekeket. A gyerekek koruktól, érdeklődésüktől függően különböző módon használhatják és értelmezhetik a Bilibo készségfejlesztő játékot.


A puha, gömbölyű formák és az élénk színek stimulálják az érzékeket és a gyermekek vele született kíváncsiságát.

Keresd itt!


Mivel lassíthatsz a tempón?

A legnagyobb Jolly Joker nálunk a mesélés. Ez mind a mesélőt, mint a hallgatót lenyugtatja, elszáll a frusztráció, új lapokat varázsol a következő szakaszhoz a nap bármely szakában. Ráadásul “gyorsan hat”. Amíg mesélsz, zárj ki minden zavaró körülményt. Tekints erre gyógyító-regeneráló időként. Tényleg az. Ebből a megpihent időből bármerre indulhattok újból. Könnyebben megy a tanulás, a munka, a koncentráltabb, még torzsalkodó testvérek közötti játék is.Seres Sára, a Reflexshop munkatársának írását olvastad.