Kötelezők pro és kontra

Az olvasóvá nevelés első leckéje

Fontos tudni, hogy ma már olyan, hogy "kötelező olvasmány" nincs. A Nemzeti alaptanterv szerint nincs megkötve, hogy mikor, mit kell olvasni, mégis, határozottan állást foglal az általános- és középiskolákban elolvasandó irodalmi művekkel kapcsolatban. Van, hogy konkrét irodalmi műveket kér, de nincs megkötve, hányadik osztályban kell olvasni, és van, hogy szerzőket nevez meg, de a tanár szabadon választhat szöveget. Hogy pontosan mit kér az alaptanterv, azt itt meg tudod nézni, azt pedig, hogy mit lehet ebből kihozni az irodalom megszerettetésének az érdekében, a cikkünkben olvashatod.

Most Eszteranna - Pro és Zsani - Kontra sorra veszi a legfontosabb szempontokat a kötelezőkkel kapcsolatban!


tovább...

Az iskolai zaklatásról feketén-fehéren

Hogy ne legyen senki az osztály vesztese!

Wéber Anikó könyve mindenképpen hiánypótló mű, mert végre őszinte képet mutat arról, hogy mi zajlik az iskola falai között. Régóta szükség van egy olyan szövegre, amely nem külföldi, és egy nagyon is mai, nagyon is mindennapos történetet mesél el, sajátosan magyar közegben. Teszi mindezt szikár és már-már plasztikus nyelvezettel, amely jól megidézi a mai kamaszok beszédmódját. Olvasd tovább pszichológus szakértőnk ajánlóját!


tovább...

Ki vagy: Léna, Tess vagy Polli?

10+ Gyorsteszt

Megérkeztek a legmenőbb tabudöntögető újdonságok Hollandiából! Ha van kiskamasz lány a családban, akkor most add oda neki a magazint! Az alábbi gyorsteszt segít megtalálni a leginkább hozzá passzoló könyvet. Ismerd meg Lénát, Pollit és Tesst!


tovább...

Költő leszek!

Olvass bele Polli történetébe

Polli egy nem mindennapi lány. Guus Kuijer csodálatosan megírt, magával ragadó regénye egy olyan kislányról mesél, akire a kamaszkor határán nem mindennapi terhek zúdulnak. Szerencséje, hogy van egy olyan belső világa, ahova mindig visszaléphet. Olvass bele a Polli - Mindörökké együttbe!


tovább...

Mi is az a Halloween?

Mindent az ünnep eredetéről, hagyományairól és a töklámpásról

Vajon honnan ered a Halloween kultusza? Jelent-e neked ma bármit a töklámpásfaragáson és a beöltözésen kívül? Hogyan alakult ki a töklámpáskészítés hagyománya? Hogyan vonódtak be az eredetileg felnőtteknek szánt rítusba szép lassan a gyerekek? Tarts velünk, járjunk utána!


tovább...

Fedezzük fel, mire vágyunk, küzdjük le a stresszt és élvezzük az életet!

Suli, munka, különóra, háztartás, család, munka... Ha már a nyaralás is csak egy kipipálandó kötelesség a feladatok listáján, és folyamatosan feszültek vagyunk, akkor ideje elgondolkozni az életünkön. Ebben segít Csíkszentmihályi Mihály és Feldmár András, két nagytudású pszichológus, akik a stresszel és az örömmel foglalkoznak olvasmányos, élvezetes könyveikben. Most a fiataloknak, felnőtteknek ajánlunk könyveket! - Ács Dániel írása


tovább...

Az elfogadás dicsérete

Bartos Erika: Őrangyal, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, 2014

Bartos Erika hiánypótló mesekönyvet írt az ovis-kisiskolás korosztálynak: az Őrangyal négy meséje valamilyen szempontból hátrányos helyzetben lévő gyerekek beilleszkedését meséli el. Egy olyan országban, ahol a játszótéren rendszeresen odébbhúzódnak a downos kisgyerekek mellől, és az ovis szülőiken komoly ellenállást vált ki az integrált csoportról való legkisebb felvetés is, nem tudok fontosabb feladatot, mint ezt a falat döntögetni.


tovább...

Klára és a mumusok

Részlet Petra Nagyova Dzengerova könyvéből

Klára ugyan még nincs hat éves, de a nyári szünet után már kezdi az iskolát. Ráadásul nem ez lesz az egyetlen nagy változás életében: mostohaanyja gyereket vár. Klára ugyanis apukájával, és apukája új feleségével él. Anyukája még egészen kicsi korában elutazott Afrikába, hogy a kis fekete gyerekeket gyógyítsa. Klára nagyon várja a kistestvért, de van egy bökkenő: eddig a szülei ágyában aludt, mert az ő szobáját éjszakánként ellepik a mumusok. Hogy lesz ezután? Nagyapára vár a feladat,hogy a szünidőben segítsen Klárának legyőznie a mumusokat. De vajon sikerül-e?

Ezt a derűs, könnyen olvasható történetet nagyovisoknak és kisiskolásoknak ajánljuk, akár önálló olvasásra is. Sőt, apáknak és nagyapáknak közös olvasásra gyerekeikkel és unokáikkal.


tovább...

Díjnyertes Pagony-könyvek

Válogatás

Ugyan már elmúlt a karácsony, és biztosan ti is rengeteget gondolkodtatok, hogy mit vegyetek a gyerekeknek. A sok-sok ajánló és cikk mellett a készült már egy karácsonyi plakátunk, kattingassátok végig, segít nektek eligazodni az újdonságok sűrűjében. Csináltunk egy külön oldalt, ahol életkor szerint háromféle nagy infografikából, azaz óriási tájékoztató plakátból választhattok: legkisebbeknek, kisiskolásoknak, kamaszoknak. Most pedig itt egy Prezi a legdíjazottabb könyveinkkel - csupa Pagony, régi és új, nemcsak karácsonyra, mert mi egész évben nagyra tartrjuk a kicsiket!


tovább...