Ha nem lehet (elég) házi kedvenced, olvass állatos könyveket, hogy te is átélhesd a gazdi szerepét!

Pagonyos gyerekek és felnőttek vallomása a kedvenc állatos könyveikről

Bizony, nem mindenki tarthat otthon kutyát, cicát, vagy hörcsögöt... Sőt még tigrist, elefántot és pandát sem... Bosszantó egy helyzet ez, főleg ha egy mindenre elszánt kisgyereket nem tántoríthatnak el a szabályok attól a vágytól, hogy egy etológiai kutatólabor rezidenciájává alakítsa a családi otthont... Most a pagonyosok ajánlják neked a kedvenc állatos könyveiket, hogy a mesékkel és regényekkel végre befogadhasd az otthonodba a fél állatkertet...

fullsizerender.jpgSzakács Zsu, Pagony boltok

Kertész Erzsi írónő Állat Kávézooja nálam a telitalálat, ha állatos könyvekről van szó. Nem mindennapi ötlettel indul a történet: a két antilop, Antika és Lopez, kávézót nyit a dzsungel szélén és ezzel kezdetét veszi a bolondos és rendkívül humoros események sora. A tigris vegetáriánussá változik (kedvence lesz a rizspuding!), a kolibri becsiccsent a borchidea nektárjától, a fekete özvegy férje megmakacsolja magát és esze ágában sincs kinyiffanni, és még sorolhatnám a viccesebbél viccesebb történeteket. Nem kevés szarkazmussal, zseniálisan megformált karakterek, poénos jelenetek, árnyalt társadalomkritika: ajánlom kicsiknek és felnőtteknek egyaránt!

Hajdu Zsanett, Pagony content

zsanipagoyn.jpgAz én óriási kedvencem a Pettson és Findusz-sorozat. A finom iróniával átszőtt elbeszélő, a pontosan megválogatott szavak, a zseniális karakterek és az abszurd helyzetek egyből beszippantják a gyerekeket és felnőtteket is. Findusz, a minden lében kanál kismacska egyrészt tud beszélni a gazdájával, Pettsonnal (akit gyakran kell kibillenteni a zsémbes vénember szerepéből), másrészt olyan varázslatos helyen él, ahol teljes természetességgel keveredik a fantáziavilág és a valóság: ahol a muklák és a tyúkok együtt bóklásznak a veteményesben. Pettson és Findusz egymásra találása zsigerileg mozgat meg minden kicsit és nagyot, akinek volt, vagy van egy meghatározó idős ember az életében. A generációk mesei egymásra találása minden egyes Pettson és Findusz mese.

"Pettson és Findusz rajongónak lenni olyan jó, mint városi biciklistának. Nem leszel tőle olyan űrlény, mintha például dél-ázsiai művészfilm-rajongó vagy. Viszont azért exkluzívabb, mint az aktuális Disney-hősért lelkesedni. Egy kicsit menő, egy kicsit titkos. Lehet róla beszélgetni, vitatkozni, élményeket megosztani, és jó közös program olvasni vagy játszani Pettsonékkal. Lehet őket szeretni: Pettsont, a bogaras öregembert, és macskáját, az ugrabugra Finduszt. Lehet kicsit vágyakozni utána: a piros svéd házukra meg az erdőre körülötte, meg a tóra és a halakra, a sok-sok türelemre, csendre, játékosságra, muklára." - kattints ide, és tudj meg többet erről a titkos világról! 

Léna kedvenc állatos könyvei:

lena_bekaval.jpgMágikus állatok iskolája - Ezt a könyvet azért szeretem, mert egyszerre izgalmas és varázslatos. Az a jó, hogy olyan állatok vannak benne, akiknek csak te érted a beszédét. Ez azért tetszik, mert az kap mágikus állatot, aki valamiért más, mint a többiek, valahogy kilóg a sorból. A mágikus állat olyan lesz, mint egy legjobb barát - segít a bajban és megvigasztal. Egy iskolában játszódik a történet, egy osztály diákjai kaphatnak mágikus állatot. Minden könyvben kábé két gyerek kap. Ha a mágikus állatok látnak egy olyan embert, aki nincs beavatva a titokba, akkor úgy tesznek, mintha plüssök lennének. Nagyon sokféle állat szerepel, én mindegyiket szeretem, de legjobban Jurit, a pingvint, mert ő nagyon vicces.

Nemrég olvastuk az Oti megmenti a papáját című könyvet. Oti és az apukája érti az állatok nyelvét. Lesz két egerük: Zsuzsi és Líviusz. Sok más állat pedig a barátjuk lesz, főleg a madarak. A könyv arról szól, hogy Oti apukájának, Tóninak elvesztek a papírjai, ezért nincsen lakásuk és bár Tóninak volt munkája egy szállodában, ahol szakács volt, de kirúgták. Ezért munkája sincs. A végén a madarak segítségével újra szerez papírokat és nyit egy saját szállodát.

Ezt a két könyvet hétévesnél nagyobbaknak ajánlom.

Hol lakik a kisegér? - Ebben a könyvben kicsi, vicces mesék vannak és sok kép. A mesék egész rövidek, és mind különbözőek. A képeket azért szeretem, mert jól meg lehet őket nézegetni, és mindenféle aranyos lény van rajtuk. Ebben a könyvben csak állatok szerepelnek, de olyanok, mintha emberek lennének. Ezt hároméves kortól ajánlom annak, aki szereti a humoros meséket.

Lea ajánlja:

lea_cica_-_copy_1.jpgA Kockacukor lovassulit azért szeretem, mert nemcsak az ember szemszögét láthatjuk, hanem a lóét is, felváltva. Azért tetszik a ló szemszöge, mert az elején még ellenséges a kislánnyal, Csutival, hogy milyen idegesítő, hogy már megint elölről kell kezdeni a lovaglást, de aztán nagyon megszereti Csutit. A főszereplő Csuti és Lópaci, valamint Pali bácsi, az oktató, Kori, aki már nagyobb és tapasztaltabb lovas. A történet során először a lovastornát tanulja meg Csuti, aztán az ügetést, meg persze azt is, hogy kell a lovat lecsutakolni és melyik szerszám mire való. A végén még egy kiscsikó születését is meglesheti. Szerintem egy nagyobb óvodásnak és kisebb iskolásoknak is tetszhet. Főleg, ha szereti a lovakat, vagy ő maga is lovagol. Vagy maga is ló!:)

Nagyon szeretem még a Kismackó és Kistigris könyveket. A történet szerint Kismackó és Kistigris együtt él egy kisházban az erdő szélén. Minden kötetben valami más történik velük. Az én kedvencem, amiben Kistigris biciklit kap, de ez csak németül van meg, és a mamám lefordítja nekünk, amikor olvassa. A Kincsvadászatcímű részben, ami magyarul is megvan, Mackó és Tigris rengeteget utaznak, hogy kincset találjanak. Kérdés, hogy ez a végén sikerül-e nekik, és hogy megéri-e a sok szenvedés. Ezt csak a könyvből tudjátok meg :)! Az Irány, Panamát is nagyon szeretem, ebben a varázslatos Panama felkutatására indulnak. De mi van, ha Panama csak mese??? Azért szeretem ezeket a könyveket, mert valamennyire hasonlít a való világra, de mégis a mesén keresztül van leírva. Kismackóék érzéseivel együtt tudok érezni. Négytől tízéveseknek ajánlom. Kezdő olvasóknak önállóan is, mert jó nagy betűkkel van írva!

Léna: A Kismackókat én is nagyon szeretem, kedvencem a Tigrisposta. Arról szól, hogy Kismackó mindig elmegy horgászni, de ilyenkor sajnos Kistgrist egyedül kell hagynia, de Kistigris nem szeret egyedül lenni, ezért mindig megkéri, hogy írjon neki levelet. De sohasem tudja Kismackó eljuttatni neki a levelet. Ezért kifejlesztik a Tigrispostát, ami olyan, mint egy telefon, csak úgy működik, hogy egy slagszerű cső átvezet a tó alatt. Az egyik vége a tóparton jön ki, a másik Kistigris és Kismackó házánál. Így csak bele kell beszélni az egyik oldalon hallani fogja az ott lévő személy. Végre tudnak beszélgetni bármennyit, míg Kismackó horgászik. Azért szeretem ezeket a könyveket, mert nagyon vicces, hogy a legtöbb oldal alján van egy kicsi kép, amin rajta van Kistigris tigriskacsája, és vele is mindenféle vicces dolog történik a képeken. De úgy vicces, hogy egy játékkacsához képest. Nagyon aranyosak a rajzok, és a házukban nagyon jól néz ki, hogy a plafonról lógnak le az ételhozzávalók.

Janosch egyszerre nagyon keleti és nagyon német, mindent tud a barátságról és összetartásról, az összetartozás gúzsba kötő és felemelő erejéről. Ismerd meg itt!

Bagossy Laura, Pagony a Pozsonyi úton

laura.jpgNem vagyok kifejezetten cicás, annak ellenére, hogy volt már cicám. (Egy fekete. És Cicó Lajosnak hívták, és már nincs, szegényke.) De az biztos, hogy Pimet és Pomot elfogadnám új cicáimnak. Fiep Wetendorp és Mies Bouhuys könyve, a Pim és Pom: A nagy kaland, több szempontból is nagy kedvencem. Először is nagyon szép! Imádom a rajzait, és a színeit. Sok-sok piros, mindenféle sárga árnyalatok és a kékek nagyon vagányul néznek ki együtt. Nem szokványos illusztrációk, és ettől izgalmasak. Egyszerűen jó kézbe venni.
Másodszor szerintem nagyon eredeti a történet a két cicussal, akik imádják a gazdasszonyukat. A szeretet kölcsönös, ezért ezek a macskák igazán boldog, dorombolós, teli hasú életet élhetnek, mígnem meg nem jelennek a gazdasszony rokonai, az ikerlányok: Saci és Timi. (Ilyen besózott nőszemélyek az én rokonságomban is vannak, így ezt a két karakter is nagyon bírom.) Szóval a csajok úgy döntenek, nekik mindenáron kell a két cicus. MIvel egy másik városba költöznek éppen, elhatározzák, hogy lenyúlják a macsekokat. Nem szép dolog a részükről. A cicák meghallván az ördögi tervet, világgá szaladnak. A cicák izgalmas kalandokat élnek át: barátokat szereznek, érdekes helyekre jutnak el, és (nem árulók el nagy titkot vele) végül haza kerülnek, hogy a mese végére mindenki boldog és elégedett lehessen.

Ez az a könyv, amit a legtökéletesebben lehet ajánlani 4-5 éves kislányok részére, mert egyszerűen minden benne van, ami ebben az életkorban izgalmas lehet számukra.

petike.jpg
Petike (5 és 3/4): Két kis dinó a középkorban:

Én azért szeretem ezt a könyvet, mert nagyon szépek benne az állatok, és a kettő kicsike dinó. Ha őket látjátok, kitalálhatjátok, hogy milyen mesék vannak ebben a könyvben. Azért ezt választottam, mert nagyon szeretem a dinókat, meg a lovagokat is. Ja, és még mert szeretem a vulkánokat is, és ebben a könyvben vulkánok is vannak. Szóval ezt a könyvet szeretném megmutatni nektek.