Matyi és Sári tényleg mindent megold!

Megjelent a sorozat harmadik kötete

Ki ne ismerné Matyit és Sárit a harmadik béből? A két jó barát kalandjai a kívánságteljesítő telefonkagylóval folytatódnak: a sorozat harmadik része jelent meg most magyarul, én már nagyon vártam! Azt gondolhatnánk, nagyobb furcsaságok már nem is történhetnének Matyival és Sárival, mint az előző két kötetben, de ez bizony tévedés. A milliónyi macska és a kert végében lévő tenger után a cseh szerzőpáros még messzebb ment: hőseink emberrablókat cseleznek ki, illemre tanítják Jonatánt és még a telefontolvaj Horácsektől is visszaszerzik jogos tulajdonukat.

Miloš Macourek és Adolf Born neve összeforrt a cseh irodalomban, sőt a Matyi és Sáriból még rajzfilmsorozat és egy egész estés film is készült (ha valaki beszéli a cseh nyelvet, belenézhet, a sorozat részei fellelhetőek Youtube-on, és még napjainkban is sugározzák a tévécsatornák). A Matyi és Sári mindent megold illusztrációi önmagukban is fergetegesek, el sem tudnánk azonban képzelni Miloš Macourek humoros szövegei nélkül, és fordítva. A szerzőpáros művei szétbonthatatlan, harmonikus egységet alkotnak, nemcsak a Matyi és Sári, de számos más közös munkájuk is sikeres lett külföldön.

matyia.jpgAdolf Born illusztrációi mindig a tökéletes pillanatot kapják el. A kedvencem ebből a kötetből a pipázó kéményseprő – ez az, ami igazán lényegretörően megmutatja, miben áll Adolf Born és Miloš Macourek kapcsolata: bár a leírásban egy szó sem szerepel pipáról, vagy arról a feszülten figyelő madárrajról és a békésen üldögélő cicáról, az illusztrátor fantáziája nélkül a Matyi és Sári története félkész lenne, róluk ugyanis egy szó sem esik a leírásban, mégis egyértelműen a történethez tartoznak.

De vajon tud-e izgalmas lenni harmadjára is ugyanaz?

A hét fejezetre bontott mese csapongó kronológiai sorrendet tart, és ez a csapongás elengedhetetlen a már ismert, megszokott stílushoz, ez adja meg a történet magvát. Matyi és Sári olyan, mint amilyenek maguk a történetek: szeleburdi, kalandozó, nyughatatlan iskolások. A térdcsapkodós humor mellett a történetből a gyerekek jóindulata, kedvessége sugárzik, amiből következik, hogy a vidám olvasmány egyben tanulságos mese, példamutatás is az olvasók számára.

matyib.jpgNa de miben is merül ki a humor és a példamutatás? Már a függőbeszédes szerkezet is megadja az alaphangulatot, és az első történetben a darukötéllel elrabolt Mucsay úr megmentése és a zergévé változtatott helikopter garantálja az előző két kötet színvonalát. Matyi és Sári jószívűsége és kalandvágya az, ami folyton különös helyzetekbe sodorja őket, és nemcsak a szereplőknek, de nekünk is jó leckét ad. A levegőbe repítik az új lakókat, hogy megtanítsák nekik, hogy egymásra igenis szükségünk van, és úriemberré és hölggyé változtatják Jonatán kutyát és Micike cicát, hogy elmagyarázzák nekik az illemtant. Kicselezik az emberrablókat, és betörővé válnak, csak hogy megmentsék Jonatánt. Tetteik mindig jó célt szolgálnak, bár néha nem a legcélravezetőbb eszközökkel próbálkoznak.

A szerzőpáros az olvasókat is megdolgoztatja: mi vajon mit kértünk volna a telefontól Matyi és Sári helyében? Persze a teljesen abszurd helyzetekben az a legabszurdabb, ahogyan ezeket a furcsaságokat mindenki tényként kezeli, és a levegőbe repült házaspár és a teknősöket egyben lenyelő kutya senkinek nem okoz fejtörést, a mindennapjaikhoz tartozik Matyi és Sári rendkívüli világa. Még szerencse, hogy az utolsó fejezetben sikerül visszaszerezniük az ellopott telefonkagylót Horácsektől, akinek ugyan csak egy kívánsága volt a telefonhoz, azt sem jó célra használta.

matyic.jpgÉs ezzel meg is válaszoltam a kérdésem: nem unalmas harmadjára is ugyanaz, hiszen nem is ugyanaz. Az újabb képtelenebbnél képtelenebb történetek, a fergetegesen humoros leírások és a sorok között megbújó, indirekt tanító szándék az, ami miatt Matyi és Sári kalandjait harmadjára is örömmel a kezünkbe vesszük és nem is szívesen tesszük le. Olyan mese, amiből nalégyszicsakmégegyet úgyis el kell olvasni, és estéről estére újra le fogjuk venni a polcról, mert éppúgy szórakoztat egy felnőttet az egyedi cseh humor, ahogyan egy gyerek is megérti és élvezni fogja.

A sorozat első kötetébe itt, a másodikba pedig ide kattintva tudsz beleolvasni.

Ha pedig szeretnéd megrendelni a könyvet, itt a helyed!

Navratil Dominika ajánlója

Kapcsolódó termékek