Ponyvaregény 2.0

Kala, Nyikov, Rózsa és Füzér története

2015. december 4.Pagony

cimkék: TilosAzÁ

pulp fictionA Kalasnyikov és Rózsafüzér a Fekete András-Grancsa Gergely szerzőpáros első regénye, de remélhetőleg nem az utolsó. Egy bevállalós sztori útkeresésről, sok-sok kulturális utalással és rendkívül szabados nyelvhasználattal. Vigyázat, mélyvíz! Csak úszóknak!
kalasnyikovA történet fókuszában két középiskolás pár van. Kala Gábor és Nyikov Vera tizenhét évesek, ESZMÉLETLENÜL szerelmesek egymásba és (legalább) két végén égetik a gyertyát: a cigi, a fű és a sör mindennapjaik szerves részét képezi. Van egy kétszemélyes punkbandájuk is, emellett hobbiból halálra szívatják a fogyasztói társadalom elkárhozott lelkeit, majd az erről készült prank-videókat jutyúb-csatornájukon keresztül terjesztik. Az egyiket ti is megnézhetitek itt. Fontos azonban megemlíteni, hogy dekadens életformájuk és szabadszájú vitáik mellett mélyen érző és az élet értelmén komolyan gondolkodó fiatalokról beszélünk, akik a maguk módján keresik a kapcsolatot egy felsőbb hatalommal, bárhogy is hívjuk azt.

A másik páros, Rózsa Bíborka és Füzér Richárd pedig már megtalálta ezt a felsőbb hatalmat. Bibi és Ricsi élete szöges ellentéte a Kala-Nyikov párosénak. Ők is filmre veszik akcióikat, de ezek a videók azt mutatják be, ahogy a két mélyen hívő fiatal igyekszik visszatéríteni Istenhez eltévelyedett báránykáit. Történetükben jelentős szerep jut Mihály atyának, a hivatásához illőhöz képest kicsit szabadabb felfogású plébánosnak, aki nem csak erkölcsi támasza a két tinédzsernek, de gyakorlatilag bármiről lehet vele beszélgetni.

Mihály atya mellett más érdekes mellékszereplők is feltűnnek a könyvben, akik közül kiemelném a mindannyiunk kamaszkori vágyálmát megtestesítő Klári nénit, Ricsiék dimbes-dombos töritanárát, aki úgy kísér(t)i végig a történetet, hogy valójában egyszer sem látjuk őt. Vagy talán mégis? Klári nénin kívül üde színfolt még Dimitrij, a korábbi ketrecharcos, aki jelenleg kutyakozmetikát vezet... és hát róla is lehetne még mesélni, ha spoilerezni akarnám a sztorit.

kalaA két pár története a könyv elején még párhuzamosan fut – egy fejezet az egyikükről szól, egy a másikukról –, majd természetesen annak rendje és módja szerint összefonódik, bár nem úgy és nem akkor, mint ahogy és amikor én azt előre sejteni véltem. A végkifejlet pedig mindvégig abszolút megtippelhetetlen maradt. Van hát benne poén, fegyver, anyag, és jó pár magvas gondolat, így aztán a „ponyvaregény” felirat jogosan szerepel a borítón. És ahogy András már ki is szivárogtatta a titkot: a könyv alapján készült filmet Tarantino fogja rendezni.

A Kalasnyikov és Rózsafüzér tehát a önmagukat, Istent és az élet értelmét kereső fiataloknak nyújthat segítséget. Üdítő újdonság, hogy kilép a visszafogott tinikönyvek biztonságos közegéből és nem a könyvtárban nevelkedett geekeket célozza meg, hanem azoknak is érdemes elolvasni, akik egyébként ritkán, vagy egyáltalán nem fognának könyvet a kezükbe. Mindazonáltal szigorúan csak 16 éven felülieknek ajánlanám és azok közül is csak azoknak, akik ébredtek már úgy dél körül a saját ágyukban, hogy nem tudták megmondani, hogy kerültek oda.