Se vége, se hossza a mesének, avagy milyen apa Harcos Bálint?

Apás ősz a Pagonynál 3.

Vajon milyen apa a hétköznapokban Harcos Bálint, a Szofi-sorozat szerzője? Megkérdeztük feleségét, Kalavszky Zsófiát, aki sok titkot elárult. Hogy miket, azt Bálint is csak most tudja meg ebből az interjúból.

1, Szeretem, amikor Bálint mesél a gyerekeknek, mert...

...annak se vége, se hossza. Délelőtt 10-től ugyanúgy képes órákon át mesélni, mint délután vagy este. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek megszokták: bárhova is menjenek Bálinttal, attól kezdve, hogy kilépnek a kapun, addig, amíg meg nem érkeznek oda, ahova elindultak, Bálint fejből mesél. Ezek a mesék igazi „társszerzős történetek”, hiszen az első mondatot mindig a gyerekek adják meg, és persze a meseszövésbe is bármikor beleszólhatnak. Ennek egyik fajtája a nyelvjátékokból kinövő, felelgetős, verses barkochba, aminek csak a humor és a rímkényszer szab határt.

Mostanában egyébként a gyerekek egyre többször kérik, hogy a mese ne fiktív legyen, hanem „igaz” történet: sokszor hallom, amikor hazaérkeznek, hogy a római történelem, a görög mitológia, Budapest egy adott érdekes helyszíne, Mozart élete vagy épp a Naprendszer kialakulása volt az aktuális téma.

2, Ha Bálint egy hétre egyedül maradna otthon a gyerekekkel, akkor...

...teljesen nyugodt lehetek. Bálint biztos, hogy mindent megold, hiszen már nagy gyakorlata van. Mit neki egy kis láz, netán hányás vagy a szokásos napi rutin: altatás, öltöztetés, vacsoráztatás! Persze a hetedik nap végén alig állna a lábán a fáradtságtól.

A gyerekeknek igen intenzív és élménydús hetük lenne. Ahogy Bálintot ismerem, biztos, hogy legalább kétszer elmennének a Természettudományi Múzeumba, az Állatkertbe, a Normafára és a Sárkányos Gyerekkönyvtárba. Otthon társasoznának, sakkoznának, birkóznának és olvasnának. Persze megnéznék együtt a kedvenc filmrészleteiket is az És megint dühbe jövünk-ből meg néhány régi westernből. A gyerekek egész nap lehetnének pizsamában, almát rágcsálnának (nem sózott!) mandulával, vacsorára meg sok-sok zöldséget adna nekik Bálint hallal. A lakásra persze rászorulna egy nagy rendrakás és takarítás, sőt, mosni is kéne, de tiszta bögrét és kanalat garantált, hogy találnék!

3, Ha Bálint mesehős lenne, ő lenne…

Egy bizonyos mesehőst nem tudnék megnevezni. Bálint egyszerre felfedező, kalandozó alkat, ugyanakkor visszahúzódó, szemlélődő is, a humora pedig szinte sosem hagyja el.

Abban biztos vagyok, hogy kiskorában a nagy, zsebes nadrágos Kisvakond akart lenni és Laci, a Laci és az oroszlánból, kicsit később pedig egyszerre Winnetou, Tarzan, Rahan és valamelyik Jules Verne-regényhős.

4, Bálintot azt teszi különleges apává, hogy…

...rendkívül érzékenyen figyel a gyerekekre, nagyon szeret velük lenni, intenzíven részt vesz a világukban, az életükben, és nagyon sok időt tölt velük. Sok-sok humorral teszi mindezt, a gyerekek pedig elképesztően ragaszkodnak és kötődnek hozzá.

5, A legfontosabb dolog, amit Bálinttól tanultak meg a gyerekeink…

...a gyengédség és a gondoskodás.