A Szívlapát bekerült a legjobbak közé!

A Tilos az Á könyve a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron

Ha hallottad már a kifejezést, hogy ritka, mint a fehér holló, akkor sejtheted, hogy valami igazán különleges dologról van szó... - olvass tovább a részletekért!

borito.jpg A White Ravens katalógus azoknak a gyerek- és ifjúsági könyveknek a gyűjteménye, amelyeket a Müncheni Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Könyvtár valamilyen szempontból kiemelkedőnek tart. A katalógus összeállítói minőségi és művészi szempontokat, a társadalmi témákra való érzékenységet is figyelembe veszik, és idén a Szívlapátot is beválogatták!

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezi az Év Gyerekkönyve Díjat, az egyik legrangosabb eseményt a könyvszakmában. A nevezők mindig több példányt küldenek a könyvből, amelyet érdemesnek tartanak a díjra, a HUBBY pedig egy-egy példányt a eljuttat a Müncheni Könyvtárba. Ezek közül a kötetek közül válogatnak a White Ravens összeállítói, amikor eldöntik, melyek azok a könyvek, amelyeket érdemes tartanak bemutatni a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásáron és a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron. Hogy számokban is kifejezzük, milyen nehéz bekerülni ezek közé a könyvek közé: mindössze 80 cím szerepel a katalógusban a rengeteg ország rengeteg gyerekkönyve közül! 

Idén ráadásul két kortárs magyar kötet is szerepel a katalógusban, a Szívlapát és a Felhőmesék. Ezúton is gratulálunk a szerzőknek és szerkesztőknek!

felhomesek.jpg

A Szívlapát versgyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. A kötet darabjait korábban megjelent, felnőtteknek szóló versekből válogatta a szerkesztő. A válogatás egyik fő szempontja az lett, hogy olyan szövegek alkossák a Szívlapát című antológiát, melyek utat találhatnak a fiatal olvasókhoz, akik elsősorban József Attilát, Pilinszkyt, a nyugatosokat, Petrit és persze néhány kortárs költőt szeretnek. De talán többen lennének, ha látnák, milyen sokszínű a kortárs költészet, és hogy ezekben a versekben az élet nagy kérdései gyakran egészen más módon jelennek meg, mint a száz évvel ezelőttiekben.

Tóth Krisztina kötete pedig a tőle megszokott szépirodalmi igényű mesékkel nem csak varázslatos kalandozásra hív minket, hanem bölcs iránymutatást is ad az élethez. Bár a főszereplő egy a történetekben felcseperedő, nyitott, mindenre kíváncsi kislány, Lili, a mesék középpontjában mégsem ő áll, hanem azok a tapasztalatok, amelyeket élete során átél, és azok az üzenetek, amelyeket minden szülő át szeretne adni a gyerekének. A megható meséket Timkó Bíbor gyönyörű illusztrációi díszítik harmonikus keretet adva a különleges meséknek.

Kapcsolódó termékek