Biri és Brúnó barkácsmeséi

a Cellux csoport ajánlásával

A Cellux Csoport évek óta tart alkotó foglalkozásokat, ahol a környezettudatos szemlélettel barátkozhatnak meg a gyerekek. Ebben a könyvben olyan játékok és tárgyak elkészítését mutatjuk be, amelyek újrahasznosítással készíthetőek el.

Kinek szól a Biri és Brúnó barkácsmeséi?

- kisközösségeknek, családoknak
- 5–13 éves gyerekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek

Filozófiánk alapján akkor mérhető fel egy tárgy valódi értéke, ha megismerjük életútját, és megtapasztaljuk, mennyi munkát kell az elkészítésébe befektetni. Elképzelésünk szerint ezek a tárgyak nem pusztán az alkotás idejéig lehetnek izgalmasak, hanem a mindennapok részévé válhatnak, kedvenc tárgyaitok lehetnek.

biri1.jpgA felhasznált alapanyagok a mindennapi élet, a háztartások hulladékai. Eszközeink bárki számára elérhetőek. A könyv gyerekeknek szól ugyan, de szükség van a felnőttek segítségere is, mert bizonyos részfeladatok felnőtt figyelmet és óvatosságot igényelnek. Fontos azonban, hogy a gyerekek elképzelése domináljon. A tárgyak elkészítése tehát közös munka, ami közös élményt is ad. Mi abban hiszünk, hogy az élhető környezet elérése a közösség erejében rejlik.

biri2.jpgBár az újrahasznosítás művészeti értéket is képvisel, nem csupán az alkotás öröméről szól, hanem szemléletmódot is jelent. A legfontosabb, hogy tényleg hasznos legyen, amit készítünk. Tehát minőségi tárgyak elkészítését tanítjuk. A bemutatásra kerülő tárgyak a Cellux Csoport alkotóinak egyedi stílusában jelennek meg ugyan, de közkincsek: másolhatóak, átalakíthatóak, újraértelmezhetőek, felülmúlhatóak, de nem kisajátíthatóak, és áruba sem bocsáthatók, mert közösek. Az ötletek egy része saját, egy másik részét magunk is tanultuk, aztán jó érzéssel továbbfejlesztettük.

Nem a tökéletesség számít, hanem az élvezet és a használhatóság. A tárgyak egyedisége és szépsége ebben rejlik. Minden témakörben található olyan tárgy, aminek összeállításához pontos leírást adunk, de bemutatunk olyan ötletadó tárgyakat is, amelyeknek elkészítéséhez nem szükséges útmutató, mert egyszerűen megvalósíthatóak. Nincs két ugyanolyan hulladék, ezért a végeredmény is mindig különböző lesz. A mi véleményünk szerint ettől lesznek a tárgyak igazán egyediek és varázslatosak.

Ezzel a szemlélettel szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy hasznosítson újra, leleményeskedjen kedvére, találjon fel új dolgokat és ossza meg másokkal az ötleteit! Mert együtt jobb, mint egyedül!

a Cellux Csoport

A könyvet megveheted itt és nézd meg ezt a kedvcsináló kisfilmet!

Kapcsolódó termékek