Ezért szeretjük mi

Janikovszky Éva könyveiről írnak a Pagonyosok

Janikovszky Évához - könyvein vagy személyén keresztül - mindenkit személyes élmény köt: mindenkinek van tőle kedvenc könyve, ami éppen róla szól, és amit felnőttként aztán egész más szemmel megint élvezettel olvasunk újra. Janikovszky ráadásul, annak ellenére, hogy nagyon konkrétan felismerhető hatvanas-hetvenes évekbeli környezetben játszódnak könyvei, nem avul el, pontosan amiatt a nyelvi-látásmódbeli különlegessége miatt, amiért annyian keresik ma is a Pagonyban. Ahogy rajzolója, Réber is két gesztusból feldob egy karaktert, Janikovszky gyerek- és felnőttfigurái kétmondatnyi dialógusból körvonalakat kapnak. Az irónia, a kedves groteszk egyszerre dolgozik az örök típusokból (a naivan kérdező kisfiú), miközben jellegzetes megjegyzéseik olyan karaktereket teremtenek, mint a gyerekvilágirodalom nagyjai, kis Nicolastól Juharfalvi Emilig.

tovább...

Legyen saját Tesz-Vesz alvóállatod!

Hogyan varrjunk Egon kukacot filcből?

Amikor kicsi voltam, a Tesz-Vesz város volt az egyik kedvenc könyvem. Akkor még csak a Tesz-Vesz szótár és a Sürgés-forgás volt kapható magyarul, meg persze a régi, pici Ballábas mesék, ami a mostani Esti mese-sorozatban, nagyobb formában született újjá.

Volt viszont Angliából két Tesz-Veszes foglalkoztató könyvem, amelyeket a mai napig nagy becsben őrzök. Évekig játszottam velük, vagdostam ki a kis házikókat, ragasztgattam össze Tesz-Vesz Város járműveit.  Az egyikükben, a Best Make-It Book Ever-ben megtalálható, hogy hogyan kell igazi, saját kis Egont varrni filcből!

tovább...

Pagony Meseíró Tábor

Augusztus 4-8-ig lesz a NOHA Stúdióban a Pagony Meseíró Tábora Gévai Csilla illusztrátor, író, gyerekszórakoztató és Soós Dóra (Piros Kakaó) pszichodrámás, gyerekelvarázsoló vezetésével.

tovább...

Tudományos gondolkodás izgalmasan

30 másodperces könyvek, Tessloff Babilon Kiadó, 2014

A tudomány, tudományterületek átláthatatlan bonyolultsága, elméleteihez szükséges gondolkodás elsajátítása sok ember számára riasztóvá, megközelíthetetlenné teszi a tudományos valóságmagyarázatokat. Nem csoda, hogy annyira népszerűek a legkülönbözőbb áltudományos világmagyarázatok. A tudomány 30 másodpercben és A Föld 30 másodpercben pont arra jó, hogy ezt az idegenkedést feloldják, és belátható méretű és érthető-magyarázható darabokra bontsák a világot.

tovább...

Politikai gyerekirodalom

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!, ill. Lakatos István, Kolibri, 2014

Mikó Csaba könyve kísértetiesen emlékeztet Timothée de Fombelle Ágrólszakadt Tóbiás című nagyregényére. Bogarak a tölgyfán, a társadalom leképeződése a bogaras mikrovilágban, erős zöld-baloldali társadalomkritikus él, akciófilmekre hajazó, pörgős, több szálon futó kalandregény. Kapitalista nagyvállalkozó a főellenség, a profit és a hatalom érdekében feláldozható a természet, azaz a fa, meg kell menteni az otthonunkat, aminek működését csak kevesek ismerik. A főgonosz megvádolja a főjót hamisan, mire a nép hisz neki, és mind a főjót üldözik, persze a főgonosz nem hivatásos erőszakszervezetével megtámogatva.

tovább...

Ismerkedj meg a rajzoló robottal!

Győri Borbála kreatív blogja

Lenyűgöző, igazi, működő robotot készíthettek a posztunk nyomán! Igen, olyat, mint a sci-fikben, aki nektek és helyettetek dolgozik, szaladgál, cuki, majdnem-háziállat! Vessétek bele magatokat a barkácsolásba, az eredmény varázslat, ami elbűvöli a gyerekeket, felfedezés, amikor látják elemeire bontva a robotot, és megértik, hogyan működik, és alkotás, amikor közösen összeszerelitek. És ráadásul még vicces is! A cikk végén videó a működő robotról!

A rajzoló robot a kisladik.hu projektje.

tovább...

Leszek a barátod!

Részlet Vadadi Adrienn Örökké óvodás maradok! című könyvéből

Vadadi Adrienn Leszel a barátom? - ovis mesék című könyve sok kis óvodás kedvencévé vált pillanatok alatt. Hiszen a könyv történeteiben könnyedén magukra ismerhetnek. A történetek alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátnőkről és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról szólnak, egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. A kötet folytatása Örökké óvodás maradok! címmel szeptember végén jelenik meg. Olvassátok el az első mesét!

Az illusztráció Pásztohy Panka munkája

tovább...

Vajon kicsoda az ágemberke?

Játék Julia Donaldson új lapozójához

Ti is szeretitek Gyurit, a legcsinosabb és legjószívűbb óriást, a kismajmot, akinek a pillangó segít megtalálni a mamáját, Zogot, a derék sárkányiskolást? No meg persze a kicsit buta, de nagyon félelmetes graffalót?

Nemsokára jön Stick Man, az ágemberke, addig is keress meg öt különbséget a képen, ahol ő is látható! És keresd játékunkat a Pagony Facebook oldalán!

tovább...

„Szinte hallom a Zajt”

kamaszkritika Patrick Ness Kés a Zajban című könyvéről

Farkas Zsombornak hívnak, 17 éves vagyok és Zalaegerszegen élek. Szabadidőmben sokat zenélek és olvasok. Ezeket nagyon szeretem, és úgy gondolom, hogy a kettő nem áll olyan távol egymástól. Mert a zene és a jó könyv teljesen kiragad a hétköznapok világából. De vajon megéri-e elolvasni egy hosszú könyvet, ami lehet, hogy nem is fog tetszeni? Úgy gondolom ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia... Olvasónk ajánlója a Kés a Zajban című könyvről.

tovább...

Sütihasználati beállítások