Digitális detox az egész családnak

Ha változásra vágysz

A digitális világban eltöltött idő negatív hatásairól rengeteget olvashatsz a neten, de talán erre most nincs olyan nagy szükség, mert tapasztalod is. Már a járvány előtt is sok időt töltöttünk online, és ezen a bezártság sem változtatott. Ebben a cikkben összeszedtük neked a valódi problémákat, megmutatjuk, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha tudatosan szeretnéd kezelni a kérdést, sőt, még egy tesztet is mutatunk neked, hogy változtatni tudj a saját és a gyereked a rossz szokásain. Olvass tovább!

Szülőként nagyon fontos, hogy értő jelenléttel és figyelemmel tudjuk segíteni a gyerekeket a digitális világban való eligazodásban. A digitális neveléssel, a túlzott digitális jelenlétünkkel már a vírushelyzet előtt is gondok voltak. Az Alfa generáció médiafogyasztásáról millió tanulmány született, megannyi neurológus és pszichológus fogalmazta meg az álláspontját, kiadva az ukázt, miként kéne vagy nem kéne a gyerekek kezébe adni azokat az eszközöket, amikkel nap mint nap találkoznak a biztonságot ígérő otthonukban.

Talán nem véletlen, hogy Steve Jobbs és Bill Gates, a legnagyobb technológiai vezetők szigorúan szabályozták a gyerekeik képernyő előtt töltött idejét. Mert ezek az eszközök úgy vannak fejlesztve, hogy függőséget okozzanak. A telefon és minden digitális eszköz fejlesztése során rendkívül fontos tervezési ág az, ami a felhasználás és az agy dopamin termelése közötti összefüggéseket figyeli. Az alkalmazásokban a megfelelő pontokon elhelyezett ingerek célja, hogy ne tegyük le a telefont. Ezt nevezik “agyhekkelésnek”. Az angolban már kifejezés is született arra a jelenségre, amikor az ember folyamatosan a telefonját “ellenőrizgeti”, ez a phubbing (phone snubbing).

unnamed.jpgA Covid lezárások óta az életünk még nagyobb része helyeződött a digitális térbe. Most talán fontosabbá vált a digitális detixikálásunk, mint valaha. Most vesszük észre igazán magunkon, és persze leginkább a gyerekeken, hogy semmi más nem köt le minket és köti le őket úgy, mint a digitális tér.

A kimerült, túlhajszolt gyerekek és felnőttek még kimerültebbek lettek a karantén alatt, és az azt követő években. Persze nem gondoljuk, hogy csak az online térben eltöltött idő hozta a kimerülést, ennél a helyzet sokkal kacifántosabb volt, de muszáj beismerni, hogy mennyire látványossá vált, hogy nem is úgy és nem is arra használjuk a telefonunkat és a gépünket, amire szükséges lenne.

Kiderült, miként veszítjük el a kontrollt és a célt, amikor dolgozni vagy tanulni próbálunk. Tegye fel a kezét, aki nem olvasott sajtót, miközben meetingelt, nem nézett rá a leveleire vagy nem nézte meg, hogy van-e valahol egy kivételesen kedvező akció. A gyerekek is ugyanazt csinálják, mint mi. Miközben online órájuk vagy foglalkozásuk volt, képeket nézegettek, játszottak és chateltek.

jonathan-borba-yd6nkinirfy-unsplash.jpgHa olyan szerencsés vagy, hogy nálatok nem csúszott le a figyelem, akkor is: ki ne lenne fáradt, ha egész nap olyan impulzusok érik, amiket egyértelműen képtelen feldolgozni az agya, mégis muszáj. Bár a kutatások még gyerekcipőben járnak, az már bizonyos, hogy a mobileszközök használata megváltoztatja az agyunk szerkezetét és funkcióját. Megzavarja az elmélyült kognitív folyamatokat, a koncentrációt, a szövegfeldolgozást hallás vagy olvasás után. Neurózis, rossz önbecsülés, impulzivitás, alvásproblémák, szorongás, stressz, depresszió tüneteivel megannyi esetben tapasztaltuk már, hogy a háttérben valójában a túlzott kütyüzés áll.

Ha pedig a felnőtteket is könnyen manipulálják a digitális eszközök, akkor a gyerekek esetében még nagyobb a veszély. Ráadásul semmi bizonyos nem nem áll rendelkezésünkre – de a szakemberek ezügyben sem festenek túl rózsás képet a jövőről – hogy a gyerekeink agyával mit művel egy telefon vagy laptop hosszú távon.

Ha te sem találod olyan könnyen a megoldást arra, hogy kizökkentsd őket és magadat, akkor megnyugtatlak, mert van lehetőség, csak tudatos figyelemre, kitartásra és gyakorlásra lesz szükségetek.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és küldünk neked egy olyan digitális detox csomagot, ami segíteni fog az egész családnak!

Gondold végig: mi az, amiben valójában a segítségedre, a gyereked fejlődésre lehetnének a digitális eszközök? Mennyire tudatosan használjátok őket? Mennyi ideig koncentráltok egyetlen feladatra?

Mindenki multitaskingol. Legalábbis ezt gondoljuk. A rossz hír viszont az, hogy valójában az agy képtelen egyszerre két kognitív folyamatot végezni. Ha azt hiszed, hogy a gyerekre figyelés közben válaszolhatsz egy sms-re vagy ellenőrizheted a leveleidet, és a figyelmed „osztódik”, sajnos tévedsz. Mégis ezt tesszük, és mivel ezt látják a gyerekek, ezért ők is szinkron cselekszenek, amitől rövid úton zavar alakul ki bennük. Persze egy dologra fókuszálni a luxus határát súrolja egy szülő életében.

bermix-studio-ggozqvzpuky-unsplash.jpgSajnos mára biztos, hogy a lankadó figyelem, a kiüresedettség és a vezeték nélküli mobileszközök használata között erős az összefüggés. Sokszor puszta gyakorlati okok, máskor tudatalatti indíttatások vezetik a kezünket a telefonért. A valódi szociális kapcsolatok, a környezetünkkel megélt aktív jelenlét vágya hajtja bele a szülőket és a gyerekeket az eltúlzott görgetésekbe, miközben egy ilyen állapotból visszatalálni önmagunkhoz és egymáshoz egyre nehezebb és egyre több figyelmet és összpontosítást igényel, amiből minden egyes klikkeléssel kevesebb lesz. Mire vezet ez?

Messzebb kerülünk, és messzebb kerülnek a gyerekek is a valóban megélt pillanatoktól, a tudatos jelenlét gyakorlásától és az igazi szociális kapcsolatoktól. Felnőttként te változtathatsz és segíthetsz neki is. Ne hagyd, hogy az örvény behúzzon! Vegyél egy mély levegőt és teremts nyugalmat és lehetőséget, hogy megálljon a gyereked, megállj te is, és hagyjátok, hogy a lelketek beérje a testeteket!

charles-deluvio-bmbditay6mg-unsplash.jpgSzámunkra fontosak a gyerekek. Fontos, hogy a gyerekeink generációja a lehető legegészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhesse. Fontos számunkra az olvasóvá nevelés (hogy miért, azt ebben a cikkben fejtjük ki), és fontos, hogy olyan könyveket és játékokat készítsünk és mutassunk, amik az izgalmas, tartalmas és élmény alapú fejlődés lehetőségét rejtik magukban.

Kipróbáltunk, és szeretnénk megmutatni neked egy állapotfelmérő tesztet, és több gyakorlati tippet, ötletet, ami nekünk segített a digitális detoxban.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és küldünk neked egy olyan digitális detox csomagot, ami segíteni fog az egész családnak!

Teszteld magad és a gyereked! Ti mennyire vagytok kütyüfüggők?


Elhoztunk neked egy tesztet amit igyekeztünk a magyar viszonylatokba helyezni.

Azt gondoljuk, ezek a szembenézések azok, amik segíteni fognak neked, és amik mentén te is értő jelenléttel és figyelemmel tudod a gyerekedet (és magadat) a digitális világban való létezésre, tájékozódásra és megpihenésre tanítani.

Teszt a szülőnek:

Karikázd be, ami igaz rád!

1. Gyakran előfordul, hogy játék, családi program közben a telefonodat nézed.

2. Előfordul, hogy étkezés közben a mobilod az asztalon van.

3. Reggel az első dolgod, hogy a telefonodra nézel.

4. Este az utolsó dolgod, hogy a telefonodra nézel.

5. Ha pittyeg a telefonod, frusztrál, míg meg nem nézed, mit jelez.

6. Gyakran nézed meg úgy is a telefonod, hogy nincs rajta friss információ.

7. Görgeted a Facebook-ot, instát vagy más közösségi csatornát.

8. Hetente többször posztolsz.

9. A telefonod a mosdóba is elkísér.

10. Ha otthon vagy a munkahelyeden felejted a telefonod, az frusztrál.

Ha 3-nál többet karikáztál, próbálj meg egy detoxikáló hetet beiktatni!


Teszt gyerekeknek:

1. Naponta több mint 1 mesét néz.

2. Naponta több mint két órát tölt az online térben.

3. Követeli a telefont.

4. Követeli a mozgóképet.

5. Követeli a virtuális játékot.

6. Jelen van a közösségi médiában.

7. Naponta posztol.

8. Naponta több mint egy órát tölt közösségi oldalakon.

9. Nehezen koncentrál.

10. Hangulatingadozása van.

11. Megváltozik a viselkedése az online térben eltöltött idő után.

12. Agresszív.

13. Nehezen kezeli az érzelmeit.

Ha 2-nél többet karikáztál be, akkor érdemes a gyereked is detoxikálni.


Tippek a digitális detoxhoz:

1. Lassan haladj! Figyeld meg, mikor és miért nyúlsz a telefonodért, de ne ostorozd magad érte!

2. Próbálj bevezetni telefonmentes órákat, később napokat hétvégente! Eleinte az is nagy siker, ha étkezés közben nem nézel a telefonodra, sőt, ki sem teszed az asztalra!

3. Lefekvéshez ne vidd magaddal a telefonod, ébresztőnek használj egy egyszerű órát!

4. Próbálj arra figyelni, amit éppen csinálsz! Ebből fog a gyereked a legtöbbet profitálni. Ha másokkal vagy, figyelj rájuk, ha vacsorát csinálsz, fókuszálj arra, ha sétálsz, akkor arra. Ez már haladó szint.

5. A gyerekek használják arra a digitális eszközeiket, ami érdekes és hasznos. Nézzétek együtt az égboltot a skywiew appokkal, kirándulás közben nyugodtan csapjátok fel a növény- vagy madárhatározót, sőt a hangoskönyvek is jöhetnek utazás közben.

6. Ne egyedül használja a gyerkőc a digitális eszközeit! Legyél mellette, mutasd meg neki, mit mire és mikor használunk!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és küldünk neked egy olyan digitális detox csomagot, ami segíteni fog az egész családnak!