Mit olvastak régen? Mit olvasnak most? Mit olvasnak most is?

Díjat kapott Berg Judit és Marék Veronika!

Ha az utcán megszólítunk bárkit, legyen az gyerek vagy felnőtt, hogy sorolja fel a kedvenc mesefiguráit, az első ötben biztosan benne van Rumini, Boribon, a Kockásfülű nyúl, Maszat, vagy Kippkopp neve. Olyan karaktereké, akik életközelségükkel és nagy szívükkel megvetették a lábukat a világ gyerekeinek (és felnőtteinek) könyvespolcain. És velük együtt ott ül a képzeletbeli polcon egy miniatűr Marék Veronika és miniatűr Berg Judit, akik mindenki nagy örömére továbbírják ezeket a történeteket. Nem csoda, hogy idén mindkettejüket díjazták az Ünnepi Könyvhét keretein belül!

Libri Gyermekirodalmi Életmű díj

marek_veronika_nagy_01.jpg2016 óta létezik a Libri Irodalmi Díj, de idéntől új kategóriákat és új szempontrendszereket vezettek be, hogy a díjak közelebb kerüljenek az olvasókhoz, szeressék bár a horrort, a fantasyt, az ifjúsági irodalmat, vagy akár a gyerekkönyveket.

A Libri Gyerekirodalmi Életmű díj idén először kerül átadásra, és a legelső díjazott Marék Veronika. Nem csodálkozhatunk, hiszen a szerző-illusztrátor első könyve, A Bem téri gyerekek már 19 éves korában megjelent. Magyarországon ekkoriban különlegesnek számított, hogy az író maga illusztrálja a könyveit, Marék Veronika indította el nálunk ezt a műfajt.

Boribon, Kippkopp és még annyi szerethető karakterének történeteit a világ számos nyelvére lefordították, és a japán gyerekek például ugyanúgy rajonganak a Kockásfülű nyúlért, mint a magyar gyerekek.

Marék Veronika a mai napig aktív, a weboldalán is kifejti, hogy mennyi izgalmas meseötlete van még az elkövetkező évekre. Alig várjuk, hogy ezeket is olvashassuk!

Marék Veronikáról itt olvashatsz részletesebben!

Az elmúlt 16 év legjobb eladási számokat hozó gyerekkönyve

1667.jpgMár a díj neve alapján kitalálható, hogy nem másról van szó, mint a Ruminiről, és megalkotójáról, Berg Juditról. A tengerész kisegér kaladjai 2007-ben jelentek meg, és a regény világa teljesen beszippantotta az olvasókat, kicsit és nagyot egyaránt.

,,Imádok világokat létrehozni és bővíteni, több sorozatom annak köszönheti újabb és újabb részeit, hogy nincs szívem és kedvem kilépni a már megalkotott közegből, szívesebben építem, fejlesztem, tágítom tovább ezeket.”- írja Berg Judit a weboldalán, és milyen szerencse, hogy ilyen bennsőséges kapcsolatot ápol az általa létrehozott világokkal! Rumini történeteit nem csak regények formájában ismerhetjük meg, hanem 12020.jpgtalálkozhatunk vele a színházban is, és a Most én olvasok!-sorozatban pedig a gyerekkori emlékeit ismerhetjük meg, többek között olyan, olvasók által rengetegszer felvetett kérdésekre választ kapva, hogy kik voltak Rumini szülei, vagy hogy mit csinált, mielőtt hajósinas lett volna a Szélkirálynőn.

És ami a legérdekesebb, Rumini ajánlott házi olvasmány az általános iskolák 3-4. osztályosai számára, így minden gyerek találkozhat a tengerész kisegérrel, és Berg Judittal, aki a Facebook-oldalán megosztott képek szerint Magyarország majdnem összes harmadik osztályába ellátogatott már, és mindenütt ugyanolyan lelkesedéssel várják.

És emellett még van ideje új könyveket írni nekünk!


Mindkét írónő gyerekek százaival szerettette meg az olvasást, és felnőtt olvasók százai számára tették lehetővé, hogy egy pár órára újraéljék a gyerekkorukat. Szívből gratulálunk mindkettőjüknek!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!