Védd a gyereked mesékkel!

Így készítsd fel magad és a gyereked az élet kihívásaira!

A világ gyorsan változik, és szülőként egyre nehezebb eligazodni benne. Hiába a nagy körültekintés, sok utánajárás és végtelen tudatosság - rengeteg a buktató és a bizonytalanság. Mi találtunk egy olyan módszert, amitől a gyerekeddel együtt biztonságban érezhetitek magatokat, aminek köszönhetően a kapcsolatotok mélyebb lesz, és ami igazi védőburkot von a gyereked köré. Mivel és hogyan tehetsz a legtöbbet a kiegyensúlyozott gyerek- és felnőttkor megalapozásáért? Olvass tovább, és derítsd ki, mi a Pagony titka!

A világ gyorsan változik, és szülőként egyre nehezebb eligazodni benne. Hiába a nagy körültekintés, sok utánajárás és végtelen tudatosság - rengeteg a buktató és a bizonytalanság. Mi találtunk egy olyan módszert, amitől a gyerekeddel együtt biztonságban érezhetitek magatokat, aminek köszönhetően a kapcsolatotok mélyebb lesz, és ami igazi védőburkot von a gyereked köré. Mivel és hogyan tehetsz a legtöbbet a kiegyensúlyozott gyerek- és felnőttkor megalapozásáért? Olvass tovább, és derítsd ki, mi a Pagony titka!

Összeszedni is nehéz, mennyi kihívással van dolga az újabb generációknak. Nem véletlen, hogy a világ változásait és kihívásait a korosztályokra mért hatásokon keresztül lehet csak értelmezni. A gyorsabban átalakuló körülmények, a technikai fejlődés, a szociális kapcsolatok átrendeződése mind, mind bizonytalanságokhoz vezetnek a szülő-gyerek kapcsolatokban is.

Veled is előfordul, hogy hosszas olvasgatás, utána járás előzi meg a döntéseid? Hogy a kényes és nehéz kérdésekben hajlamos vagy elbizonytalanodni? Vagy egyszerűen csak fárasztó, hogy mindig közbejön egy-két általad befolyásolhatatlan helyzet? Ha így van, akkor megnyugtatunk: nem vagy ezzel egyedül!

A helyzet oka, hogy már nincs az a szabályrendszer, amiben biztosak lehetünk, hogy mindenki elfogadja, a nevelés kollektív élményének - és ezzel a kollektív felelősségnek is - annyi. Mindenki másképp csinálja. Elveket, szakmai álláspontokat, tippeket, jó tanácsokat kapsz innen-onnan, aztán bogozhatod a gubancot, csak juss a végére egyszer! Egy biztos: amellett, hogy magadat tanulod a helyzetben szülőként és emberként, példát kell mutatnod, és meg kell alapoznod azt is, hogy a gyereked boldoguljon majd a felnőtt életben.

olelkeznek.jpgÍrni, olvasni és mondani is könnyű, hogy a legtöbb, amit megtehetsz, az, ha a kötődéssel megalapozod a szárnypróbálgatás biztonságos hátterét. A gyakran megfoghatatlan és alapvetőnek tűnő frázisokkal való dobálózás helyett nekünk van egy elég jól működő eszközünk. Persze a minden pillanatban tökéletes varázsreceptet mi sem tudhatjuk, de van egy bevált kapcsolódási formánk, hozzáállásunk és módszerünk, melynek segítségével olyan láthatatlan hálót fonunk a gyerekek köré, amely érzelmi biztonsággal, nyugalommal, stresszmentes pillanatokkal, önálló gondolatokkal, önismerettel és empátiával táplálja őket, miközben kibontakozik egy biztonságon alapuló szülő-gyerek kapcsolat, amiben bármikor mindkét félnek meg lehet pihenni, amiből erőt lehet meríteni. Kíváncsi vagy, hogy mi lehet ez?

Ez nem más, mint a könyvek és a mesék biztonságos univerzuma, ami elemelkedik ugyan a valóságtól, mégis mindig válaszokat és megoldásokat mutat a nehéz helyzetekre. A mesék, az olvasás és a fantázia világába való közös belépés a kötődés, a mentális egészség és az érzelmi biztonság szempontjából elengedhetetlen. Aki ezen az úton indul el, az sokkal nagyobb eséllyel nyugalomban, szeretetben és harmonikus kapcsolatban élhet majd a gyerekével hosszú éveken keresztül, és egy olyan szupererővel ajándékozhatja meg őt, amivel felvértezve a gyerek könnyebben és nyugodtabban veszi az akadályokat az oviban, a suliban és majd a felnőtt életben is.

Ahhoz, hogy megfelelő kapcsolódási pontokat találjanak a gyerekek, hogy olyan mesékkel találkozzanak, melyekben igazi azonosulási lehetőségeik nyílnak, melyekben róluk szóló problémákat és megoldásokat találnak, a gyerekirodalomnak is haladnia kell, és válaszokat kell találnia az élet változásaira. Ezekért a friss, adekvát, értékes, irodalmi, szülőnek és gyereknek egyaránt örömet szerző könyvekért született meg a Pagony.

Nálunk minden olyan fontos kérdésről olvashatsz, amit úgysem fogsz tudni megkerülni: a kötelező olvasmányok körüli kérdések, az oviba szoktatás, a bullying, a vallás, a sokféleség, a válás, a testvér érkezés- vagy féltékenység, a lányok és nők kérdése, az oktatás, a szülőség, a szerelem, a biztonságos médiafogyasztás (és még sorolhatnám napestig). A Pagony ilyen módon nemcsak az ország sok pontján fellelhető boltjainkban, hanem virtuálisan is egy közösségi tér lett, ahol igyekszünk minden hétköznapi vagy éppen egyedi problémára választ találni, ezért, ha feliratkozol a hírlevelünkre, tuti, hogy nem maradsz le a legújabb és legfontosabb témákról, könyvekről és eseményekről.

Ha tetszik ez a cikk ...

... és szeretnél értesülni a könyveinkről, akcióinkról és eseményekről, iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le ezekről!

MOST AJÁNDÉKBA elküldjük neked PDF-ben a „Tudd meg, mikor mit olvass a gyerekednek!” című útmutatónkat!

Mára a Pagony célja elkerülhetetlenül társadalmi küldetés is. Az irodalom — és a gyerek- és ifjúsági irodalomban ez még erősebb elvárás — segít beszélni és együtt gondolkodni a legnehezebb, legérzékenyebb témákról is. Mivel a szülő-gyerek bizalom alapja, hogy a legkényesebb és legfurcsább kérdésekről is zavartalanul beszélhetnek, mi is csak a biztonságos nevelés útját kerestük, miközben kénytelenek voltunk megteremteni a beszélgetés kontextusát friss, kortárs könyvekkel. Persze nemcsak a pagonyos könyvek segítőek, irodalmiak vagy értékesek valamiért, ezért fontos célunk, hogy megmutassuk, hányadán állunk a kortárs magyar és külföldi gyerekkönyv kínálattal, segítünk tájékozódni a szülőknek és a pedagógusoknak, hogy a gyerekekhez azok a mesék jussanak el, amik valóban nekik és értük szólnak, amiknek az irodalmi élményével érzelmileg és szellemileg is fejlődhetnek, miközben még meg is pihenhetnek egy szellemes és varázslatos történetbe merülve.

Mára pagonyosnak lenni világnézet, egy életérzés, a gyerekkel való létezés egy lehetséges, őszinte útja.

alapitok.jpgEgy olyan közösség, amiben nincsenek tabuk, és amiben mégsem bonyolult a létezés. Itt mindig a gyerekek érzelmi biztonsága az első. A következő generációk egészséges lelki fejlődésének érdekében nagyon fontos számunkra a mesélés, az olvasás és a sikeres olvasóvá nevelés. Fontos, hogy megtaláljuk a jó kortárs magyar szövegeket, és a külföldi, sokat bizonyított klasszikusokat is elérhetővé tegyük magyarul.

Legyél pagonyos, és egy olyan körbe állsz be, ahol nem vagy egyedül a gondjaiddal, és a gyerekek sincsenek egyedül, ahol sokat lehet tanulni, nevetni, örülni, gondolkodni, fejlődni, és ahol a világ legmenőbb és legtartalmasabb dolga szülőnek és gyereknek lenni. Ahol biztosan megtalálod a kedvenc könyved és játékod, ahol olyan programokra bukkansz, amiken megtalálhatod a hobbidat vagy a hivatásodat, ahol olyan barátokra találsz, akiket bármikor felhívhatsz.

Ha tetszik ez a cikk ...

... és szeretnél értesülni a könyveinkről, akcióinkról és eseményekről, iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le ezekről!

MOST AJÁNDÉKBA elküldjük neked PDF-ben a „Tudd meg, mikor mit olvass a gyerekednek!” című útmutatónkat!

pagonyfeszt.jpg

Források:

BODONYI Edit, BUSI Etelka, HEGEDŰS Judit, MAGYAR Erzsébet, VIZELY Ágnes, A gyakorlati pedagógia néhány alapkérdése - Család, gyerek, társadalom, Kiadta a Bölcsész Konzorcium, 2016., Bp. = http://mek.niif.hu/05400/05461/05461.pdf (Utolsó letöltés: 2018.08.30.)

DURKHEIM, Emilie, Nevelés és szociológia, Bp., 1980, 16-26. = https://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_520_nevelestortenet/ch02s29.html (Utolsó letöltés: 2018.08.30.)

DELIÁGA Éva: A mi jelenségről - Meddig egészséges a szimbiózis a gyermekkel? = https://pottyoslabda.hu/a-mi-jelensegrol-meddig-egeszseges-a-szimbiozis-a-gyermekkel/ (Utolsó letöltés: 2018.08.30.)