3 ok, amiért igazán káprázatos Jim karácsonya

Bemutatjuk a mozivászonról jól ismert Emma Thompson karácsonyi mesekönyvét

Emma Thompson nemcsak Oscar-díjas színész, de fantasztikusan sokoldalú alkotó is. Tudtad például, hogy a Nanny McPhee forgatókönyvét is ő jegyzi? Vagy, hogy egy egész sorozatnyi mesét írt Péter nyúl kalandjairól? Ebben a cikkben igazán brit karácsonyi mesekönyvét, a Jim káprázatos karácsonyát mutatjuk be, melyet Axel Scheffler illusztrált. Olvass tovább!

jim_kaprazatos_karacsonya_fborito_cmyk.jpgJim a múzeumigazgató, Sir Henry Cole csúnyácska, de nagyon okos kutyája. Amellett, hogy leveleket szállít a gazdája kérésére, szabadidejében imád olvasni és a múzeumban barangolni. Sajnos az egyik szeme egyre rosszabb, de a mese végére ezt is megoldja egy „karácsonyi csoda”. Jim talán egyetlen „rossz szokása”, hogy gyakran ugat egy festett kutyának, de ezt is csak azért teszi, mert szeretné jobb kedvre deríteni a szomorú arcú ebet.

Sir Henry ezen a karácsonyon egy fantasztikus ötlettel áll elő: ahelyett, hogy kézzel írná meg a sok száz karácsonyi üdvözletet, feltalálja a nyomtatott karácsonyi üdvözlőlapot. Szinte természetes, hogy az uralkodónak, Viktória királynőnek is kapnia kell egy példányt, nem is akárhogy! A különleges postakutya, Jim fogja kézbesíteni személyesen!

Kattints ide és szerezd meg most!

De lássuk, miért is olyan káprázatos ez a karácsonyi mese!

kepernyofoto-2023-09-27-151351.pngAxel Scheffler illusztrációja1, Tea és sütemény

Ez a mese úgy brit, ahogy van! Kezdjük ott, hogy a későbbi Viktória és Albert múzeumban vagyunk a Viktória korabeli Angliában. Szereplőink uraságok, művészek és persze a királyi család. Minden végtelenül kifinomult és mégis bensőséges, otthonos és ismerős.

Ha te is azok közé tartozol, akiknek a Harry Potter-sorozat vagy egy hangulatos kosztümös film teszi igazán ünnepivé az ünnepet, akkor ugyanezt az élményt adhatod meg a gyerekeknek a Jim káprázatos karácsonyával. Főzzetek egy csésze angol teát, elő a kedvenc kekszetekkel, és hangolódjatok a karácsonyra Jimmel!

Kattints ide és olvass bele a könyvbe!

kepernyofoto-2023-09-27-151324.pngAxel Scheffler illusztrációja2, Fantasztikus illusztrációk

A szöveget Axel Scheffler rajzai emelik egészen új szintre. Elég csak belelapozni ebbe a kötetbe, és máris eláraszt a karácsonyi varázslat. Axel Scheffler illusztrációi szellemesek és már a nulladik percben magukkal ragadják az olvasót. Pillanatok alatt visszaröpítenek a viktoriánus Anglia félig elképzelt, félig valós, és egészen káprázatos világába.

Ha egy kis lecsendesedésre, nyugalomra lenne szükségetek a karácsonyi őrületben, javasoljuk, hogy kucorodjatok egy pléd alá egy szép képeskönyvvel, és engedjétek, hogy az illusztrációk meséljenek nektek. Axel Scheffler rajzai tökéletesek erre a célra, hiszen éppen elég apró részletet tartalmaznak ahhoz, hogy akár saját történeteket is kitalálhassatok közösen a képek alapján.

Jim az egyik legszerethetőbb főhős, akit karácsonyi mesében valaha láttunk. Életének kezdeti megpróbáltatásai a Dickens-regények szomorú sorsú, de a reményt soha fel nem adó karaktereit is megidézhetik. Amikor pedig egymásra talál a múzeumigazgató és a borzas kutya, igazi csoda történik, megköttetik egy életre szóló barátság.

kepernyofoto-2023-09-27-151443.pngAxel Scheffler illusztrációja3, Megidézi az elmúlt karácsonyokat

Amellett, hogy a Jim káprázatos karácsonya egy elragadó mese, valós szereplők ihlették. A könyv végén egy rövid összefoglalót találunk az igazi Jimről, aki valóban múzeumi kutya volt. Bár nem szállított levelet a királynőnek, de Sir Henry Cole és Jim olyan elválaszthatatlanok voltak, hogy egy karikatúra is megörökítette a párosukat. A mai Viktória és Albert múzeumban pedig tábla őrzi Jim emlékét, reméljük, örökre.

A karácsony szuper alkalom arra, hogy elmeséljük a gyerekeknek, milyen volt az ünnep a mi időnkben. Még jobb, ha van lehetőségünk ebbe a beszélgetésbe bevonni a nagyszülőket is. A kicsik általában nagyon kíváncsiak mindenre, ami a felnőttek gyerekkorában történt, a karácsony pedig egy olyan alkalom, ami évszázadok óta ugyanakkora élmény az embereknek, éljenek akár a mai Magyarországon, akár a viktoriánus Angliában.

Kattints ide és szerezd meg a könyvet!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek